Så här gör du en uppfriskande Rooibos Kombucha.

Så här gör du en uppfriskande Rooibos Kombucha.

 Brygg Kombucha på Rooibos te..

Har du hört talas om Kombucha? Om inte så har du missat något riktigt bra enligt mig och många andra.

Kombucha är nämligen en fantastisk god ,nyttig ,bubblig och syrlig dryck som traditionellt brukar bryggas på sött svart eller grönt te. Men man kan faktiskt brygga Kombucha på andra teer också som till exempel Rooibos te. 

 

 

Kombucha för vår hälsa..

Det finns så mycket fint att berätta om Kombucha och det har kommit att bli en stor favorit i vårt hem.

Kombucha bryggning är ingen ny företeelse utan har tvärtom en lång historia som ska ha haft sin börjat i Asien. Kombucha har genom sitt innehåll på bland annat goda bakterier för din tarmflora främjande egenskaper för vår hälsa. Men om du vill veta mer om det så rekommenderar jag att du klickar över till mitt inlägg om Kombucha.

Det finns Kombucha att köpa i de flesta välsorterade butiker nuförtiden. Men allra godast blir den om du gör du hemma alldeles själv. Om du aldrig har provat så rekommenderar jag att du först startar med traditionell Kombucha brygging. Klicka bara på länken så kommer du till ett recept och anvisningar om hur det går till från grunden. 

När du sedan har fått lite kläm på hur det går till så kan du lättare avancera till att testa lite andra recept. Som till exempel det här receptet på Rooibos Kombucha.

Så här gör du en uppfriskande Rooibos Kombucha

 

Rooibos te så bra för hälsan…

Att Rooibos te anses vara bra mot sömnsvårigheter och innehåller dessutom mineraler och antioxidanter visste du kanske. Att det dessutom har även antiinflammatoriska egenskaper och stimulerar blodcirkulationen är kanske inget nytt.

Men som sagt så kan man även  brygga Kombucha på Rooibos te. Den blir lite mildare i sin smak en den traditionella Kombuchan men härligt bubblig och uppfriskande och väldigt god..

Rooibos te är ju dessutom koffeinfritt och den är ett bra alternativ för den som vill dricka Kombucha utan koffein. 

Något som du dock bör ha i åtanke är att scobyn du behöver för receptet sedan inte kan användas till att brygga traditionell igen. Men det här är perfekt för den som har bryggt Kombucha ett tag och har scobys över. För dig som är i den sitsen och undrar över hur du kan ta hand om dina överblivna scobys. Så har jag lite tips för dig om hur du gör ett scobyhotell.

Om du vill veta lite mer om scobys och vill ha lite mer tips om vad du kan göra med dem så klickar du bara här.

Ett Scobyhotell

Nu ska vi brygga Rooibos Kombucha…

Men nog om det för nu ska vi brygga Rooibos Kombucha!!

Jag har valt att förenkla det här receptet lite så att du kan få igång bryggningen lite snabbare. Som en slags fast track till Kombucha bryggning skulle man kunna säga.

För vad man kan göra nämligen är att man kan brygga ett slags sött te koncentrat. Med lite mindre vatten för att sedan fylla på med kallt filtrerat vatten. Det gör att teet svalnar fortare så att du kan starta upp bryggningen lite snabbare. Det är nämligen viktigt att teet inte är för varmt när du tillsätter startvätskan och scobyn. För då dör bakteriekulturen och det blir ingen Kombucha. 

Du kan naturligtvis öka på receptet och brygga en större sats Rooibos Kombucha om du vill.

Dessutom så kan du även välja att koka upp allt vatten och följa instruktionerna i grundreceptet.

Men nu ska vi brygga Rooibos Kombucha häng med…

 

Du behöver följande…

 • Ett glaskärl eller glasburk 2l
 • En kökshanduk+ett gummiband
 • Ekologiskt socker 1,5
 • Ekologiskt Rooibos te 3 tsk
 • Startvätska = Naturell Kombucha  3 dl
 • En scoby
 • 12 dl vatten
 • En gryta 
 • En filtreringskanna…En sådan är inte dyr och finns till exempel att beställa om du klickar här. Vad jag har fått lära mig är nämligen att inte använda kranvatten eftersom det innehåller klor. Vilket tydligen ska hämma fermenterings processen. Ett alternativ är att låta vattnet stå ett par timmar så att kloret dunstar.

 

Så här gör du en uppfriskande Rooibos Kombucha

 

Gör så här….

 1. Koka upp 4 dl vatten, häll i sockret och rör om tills det har smält.
 2. Tillsätt sedan tebladen och  låt teet stå och dra i ca 20 minuter. Om du använder lös te går det fint att använda sig av en filterpåse eller tekula.
 3. Sila sedan av teet och fyll på med kallt filtrerat vatten 
 4. Tillsätt sedan startvätska och en scoby.
 5. Lägg en handduk över kärlet/burken öppning och fäst den med gummibandet. Kolla noga så att den sitter ordentligt tätt så att inte eventuella flugor eller något annat skräp hamnar i bryggningen.
 6. Ställ kärlet/burken i rumstemperatur på en hylla i ett rum där den kan stå ljust ( ej i direkt solsken) fritt och ostört.
 7. Låt bryggningen stå i 7-12 dagar beroende på hur syrlig du vill att din Kombucha ska vara. Börja att smaka av den efter 4 dagar genom att skopa upp lite Kombucha med t ex en ren liten slev. Försiktigt för att inte störa fermenteringen för mycket.
 8. Det går utmärkt att dricka Rooibos Kombuchan som den är utan vidare fermentering om man inte är så förtjust i bubblig dryck. Men om du vill testa att smaksätta din Rooibos Kombucha och få mer kolsyra. Så klickar du bara vidare till hur du gör en en andra fermentering.

 

Så här gör du en uppfriskande Rooibos Kombucha

Så här gör du en uppfriskande Rooibos Kombucha

 

Lycka till….

Så var det med det  jag hoppas ni blev lite sugna på att brygga lite Rooibos Kombucha.

För dig som vill ha fler tips på vad du kan brygga Kombucha på så kan jag rekommendera Hibiskus Kombucha eller Kaffe Kombucha. 

Jag vill även passa på att välkomna dig till min senaste webbsida mariasfeelinggoodlife.se Där skriver jag om hälsa och en naturlig livsstil. Jag lägger även in ett recept då och då och jag kan varmt rekommendera. Kokospannacotta med mango chiafrö topping. eller snabblagad vegetarisk lasagne

Snabblagad vegetarisk lasagne

Välkommen tillbaka…

Vilket fall som helst så är du välkommen tillbaka och botanisera bland mina recept. Jag hoppas att du ska bli lika förtjust i maten som gör dig mätt frisk och glad som jag är…..

/MariaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *