Fermenterat Maten som gör dig mätt frisk och glad

Fermenterat Maten som gör dig mätt frisk och glad

Maria Petersson

Fermenterat Näring för din kropp...

Visst vill vi väl alla äta mat som gör oss mätta friska och glada eller hur? Vad skulle du säga om jag påstod att du med enkla medel och på roliga och enkla sätt. Kan laga mat som lätt hamnar under den kategorin. Det jag pratar om är fermenterad kost och om denna benämning är helt ny för dig. Så kan jag berätta att det är något helt fantastiskt och alldeles genialiskt dessutom. Fermenterat är ingalunda något nytt påfund utan tvärtom något som människan har ätit i alla tider.Det är våra förfäders mat och som vi åt innan maten började tillverkas i fabriker. Helt naturlig och med massor av näring till våra kroppar. 

Fermenterat för Vår tarmflora...

Ja det finns så många fördelar med att integrera lite fermenterat till vår kost. Förutom att den är så otroligt näringsrik så innehåller dem massor av nyttiga bakterier och jästsvampar som hjälper till med att balansera vår tarmflora.Jag läste någonstans att över 90 % av våra hormoner bildas i tarmen. 

Hormoner som styr de mesta av kroppens funktioner även vår hjärna. I tarmen finns dessutom det mesta av vårt immunförsvar. Bara en sådan sak har i varje fall fått mig att uppskatta fermenterad kost.

Så kort och gott är detta mat som gör dig mätt frisk och glad och kan det bli bättre?

Om ni vill läsa mer om detta så finns det massor av böcker på ämnet. Jag kan bland annat rekommendera en bok som heter Happy Food . Som är skriven av Niklas EkstedtHenrik Ennart .

Eller Charmen med tarmen  av Giulia Enders.

 

Rooibos kombucha

kunskap...

När jag själv mest av en slump fick upp ögonen för fermentering för några år sedan. Så insåg jag ganska snabbt att kunskaperna om fermenterat var väldigt liten hos de flesta omkring mig. Det var det som fick mig att starta den här webbsidan. Inte för att jag är någon expert på ämnet och inte för att komma med pekpinnar för andra vad de ska äta. Utan för att jag vill dela med mig av de kunskaper som jag skaffat mig. Jag vill ge fler möjligheten att upptäcka hur enkelt och roligt det är att fermentera. För att dessutom kunna dra nytta av dess läkande egenskaper. Jag tror nämligen att det finns så mycket vi kan göra för vår egen hälsa. Då behöver vi inte inte längre helt förlita oss på att våra läkare ska lappa ihop oss när vi blir sjuka. För visst är de fantastiska och det är underbart att de finns för oss. Men det finns så mycket som vi kan göra alldeles själva för att må bra.

 

Må lika bra både insidan som på utsidan..

Jag har också upptäckt att folk i allmänhet är väldigt omedvetna om hur kosten påverkar hur vi mår fysiskt och psykiskt. För några år sedan hade jag ju inte heller en aning. Men på senare år har det dock skett ett uppvaknande hos mig. Det har fått mig att att se på mat på ett helt nytt sätt. Mat för mig numera ska vara mat med mycket näring och utan en mass onödiga tillsatser. Jag vill ha mat som är lagad från grunden och som får mig att må bra till kropp och själ. Det är väl därför som mina små ferment har blivit så viktiga för mig. Eller man skulle faktiskt kunna säga att de var de som öppnade mina ögon. De har faktiskt transformerat mitt smaksinne så att jag numera uppskattar helt nya smaker och texturer. Fermenterat har förändrat mig från ett kakmonster till en som älskar grönsaker. De har gjort mig till den jag är idag och det är jag så otroligt lycklig över.

Surdegspaj med purjolök och spenat

Börja fermentera vetja...

Så nu uppmuntrar jag er som kanske läser detta och blir nyfikna. Prova något av mina recept och ta kontrollen över er hälsa och välmående. Jag lovar det är inte svårt och ja det tar lite tid. Men handen på hjärtat tiden har vi väl alla egentligen? Det beror ju mest på vad man vill investera sin tid i och varför inte prioritera din hälsa? Det finns dessutom så många olika saker att testa här bland mina recept. Men vet du vad? det finns så mycket mer och än så länge. Så har jag bara börjat skrapa på ytan bland all  fantastisk fermenterad mat som finns där ute i världen. 

Fermenterad vitlök

Var nyfikna

Men så länge kan ni ju börja med att kanske baka lite surdegsbröd. Om ni klickar här så får ni lära er hur man gör en egen surdegsstart. Med den kan du sedan göra massor av goda saker som till exempel Surdegsfrallor med tranbär och valnötter. surdegspizza,  surdegsvåfflor eller varför inte en smarrig chokladtårta?Annars kan du  göra lite härligt syrlig Surkål som du sedan kan toppa mackan med avokado med.

En av mina största favoriter är Mjölkkefir och tro mig det är så barnsligt enkelt att göra. Mjölkkefir innehåller endast en procent laktos men 30-50 olika sorters nyttiga bakterier för din tarm. 

Men kanske vill du hellre njuta av ett glas uppfriskande Kombucha, Gingerale eller härligt god Kvass på hallon och lime och mynta.

 

Kefirpannacotta med hallon/chiafrö topping
Björnbärssoda med rosmarin

Välkommen tillbaka...

Oavsett hur ni gör med det så är ni varmt välkomna tillbaka hit och dessutom så varmt välkomna till min andra webbsida. Som heter mariasfeelinggoodlife.se och där skriver jag om hälsa och en naturlig livsstil. Jag lägger även upp lite vegetariska recept  och jag kan bland annat rekommendera. Min smarriga medelhavsgratäng eller kanske lite god linssoppa.Om du vill ha något lite sött  men nyttigt så kan ni ju prova lite kokospannacotta med mango chiafrö topping eller små krispiga rabarberpajer.

I varje fall så önskar jag att ni hittar något hos mig som får er att må bra för då har jag lyckats med det jag än gång önskade. När jag startade den här webbsidan och inget kunde göra mig gladare…

/Maria

Psst… om ni kollar på videon här nedanför så får ni lära er om hur man gör en frisk och god vattenkefir…1 thought on “Fermenterat Maten som gör dig mätt frisk och glad”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *