Hibiskus Kombucha så härligt läskande och god.

Hibiskus Kombucha så härligt läskande och god.

Hibiskus Kombucha så fantastiskt gott.

Tycker du om den härligt läskande fermenterade te drycken Kombucha? Om du redan är igång och brygger kombucha så har du säkert märkt att det blir en del scobys över. Det är nämligen så det blir eftersom det bildas en ny scoby vid varje bryggning. Men det är jättebra för då kan du använda en av dina extra scoby till att göra lite Hibiskus Kombucha. Är du dock helt ny inför Kombucha bryggning så rekommenderar jag att du först lär dig mer genom att klicka på länken här.

Om du vill ha fler tips på vad du kan göra med dina överblivna Kombucha scoby. Eller vill veta vad ett scoby  hotell är så klicka bara på länkarna så får du veta mer om det.

 

 

Kombucha på hibiskus te

Hibiskus Kombucha har kommit att bli en av mina Kombucha favoriter. Kombucha bryggs traditionellt med svart eller grönt te. Men man kan faktiskt även brygga Kombucha på svart/grönt te och torkade Hibiskusblommor.

 

Hibiskus blommor

Te på Hibiskusblommor är ger en vackert röd färg och syrlig smak som påminner mycket om Tranbär. Hibiskus te/blommor är dessutom väldigt gott och hälsosamt även om man inte brygger Hibiskus Kombucha på det. Du kan hitta torkade Hibiskus te/blommor i välsorterade butiker som säljer te. Annars är jättesmidigt att beställa från en av alla de webb butiker som finns. Klicka här för ett förslag.

OBS!! Precis som all annan Kombucha bryggning bör man dock hålla sig till ett ekologiskt te.

Hibiskus blomma

 

Till 3 l Hibuskus Kombucha behöver du.

  • En 4 liters Glasburk eller glaskärl att fermentera i
  • En kökshandduk+gummiband
  • 2,5 l vatten
  • 2 tsk ekologiskt Svart eller grönt te
  • 0,5 dl ekologiskt/blommor hibiskusblommor
  • 3 dl ekologiskt rörsocker
  • 5 dl naturell Kombucha
  • En scoby

 

Gör så här.

Koka upp vattnet tillsätt sockret och rör tills det smält. Tillsätt sedan te bladen och hibiskus te/blommorna och låt sedan teét stå och dra i ca 20 minuter.

Sila sedan  av teet  och låt det svalna till rumstemperatur (viktigt!! Teét får inte vara för varmt för då dör startkulturen)

Häll teét i fermenterings burken tillsätt sedan i den naturella Kombuchan och lägg i scobyn. Var noga med att ha riktigt rena händer när du hanterar scobyn . Du vill inte ha ner någon smuts som kan förstöra din bryggning.

Täck sedan för burkens öppning med handduken och fäst den med gummibandet. Viktigt att det sitter riktigt tätt så att inget oönskat hamnar i din bryggning.

Ställ fermentering burken i rumstemperatur på en ljus och luftig plats. Den får inte stå i direkt solsken och heller inte tillsammans med andra livsmedel. Ställ den helst på en plats där den kan få stå lite ostört.

 

 

Smaka av…

Bryggningen tar ca 7-12 dagar och försök att inte störa den alltför mycket under den tiden för då minskar risken för kontaminering. Efter ca 4 dagar kan du börja med att smaka av Kombuchan. Gör detta genom att lyfta bort handduken och sedan försiktigt skopa upp lite Kombucha med en liten slev/sked och smaka.

 

Tappa upp på flaskor…

När du tycker att Kombuchan är lagom syrlig för din smak så är den färdig att sila av och tappa upp på flaskor. Man bör ta med i beräkningen att Hibiskus te i sig är lite syrligt i smaken. Det gör att Hibiskus Kombucha blir lite mer syrlig än traditionell Kombucha.

 

Tips på fler goda drycker..

Nyfiken på fler fermenterade drycker? Då kan jag rekommendera mitt recept på Kvass eller kanske min Ginger Ale. Klicka bara på länkarna så kommer du till dem.

 

Hibiskus teét färgar din scoby röd.

Spara eventuellt för fortsatt bryggning…

Lyft försiktigt ur scobyn och lägg den åt sidan i en skål. Tappa sedan upp din kombucha på noga rengjorda flaskor. Vill du fortsätta att brygga Hibiskus Kombucha så kan du spara en del av din färdiga Kombucha. Du kan förvara den tillsammans med scobyn i burken i några dagar om du vill vänta med bryggningen. Man bör dock tänka på att den dunstar över tid och scobyn får inte torka ut för då dör den.

OBS!! En scoby som använts till Hibiskus Kombucha bör sedan inte användas till traditionell Kombucha igen.

 

 

En andra fermentering..

Du kan även smaksätta din Hibiskus Kombucha ytterligare och få den mer bubblig genom att göra en andra fermentering på flaskorna. Om du är helt ny inför att göra en andra fermentering så klickar du här

 

 

Lycka till…

Lycka till jag hoppas att ni kommer att uppskatta Hibiskus Kombucha lika mycket som jag gör. Visste du att man även kan göra Kombucha på kaffe? Jajamensan det går alldeles utmärkt och det kallas då oftast för Koffucha. Om du blir nyfiken på det så klicka på länken för att komma till ett recept.

 

Välkommen tillbaka..

Så var det med det jag hoppas ni blev lte taggade att börja brygga lite Kombucha eller kanske prova något av mina andra recept. Om det skulle vara något annat ni undrar över så hör gärna av er. Jag vill även passa på att önska varmt välkommen till man andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se 

Där skriver jag om hälsa och en naturlig livsstil och lägger även in ett recept då och då. 

/Maria

 6 thoughts on “Hibiskus Kombucha så härligt läskande och god.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *