Kefirost så gott och enkelt mariasfeelinggood.se

Kefirost så gott och enkelt mariasfeelinggood.se

Kefirost så gott och enkelt.

Kefirost så gott och dessutom superenkelt att göra alldeles själv hemma i ditt eget kök. Har du inte hört talas om kefirost så kan jag berätta att det är en toppengrej. Den har förutom sitt höga näringsinnehåll probiotiska egenskaper och är jättebra för din tarmflora.

Att Kefirost är så speciell beror på att den görs på hemgjord Mjölkkefir som är en syrlig fermenterad mjölkdryck. Den är lätt kolsyrad och liknar filmjölk eller yoghurt men är så mycket bättre än så.

 

 

Fantastiska Mjölkkefir!

Ja det är faktiskt alldeles sant och vill du veta varför? Jo för hemgjord Mjölkkefir är fullproppad med vitaminer och mineraler och det allra bästa. Den innehåller även 30-50 olika goda bakteriesorter jämfört med den mejeritillverkade Kefiren som enbart innehåller 7-10. Vill du veta mer om det så klicka bara på länken  här.

Bakterier som är toppen för din tarmflora och boostar ditt immunförsvar. Men vet du vad som är det allra bästa med Mjölkkefir? Det är att den faktiskt är hur enkel som helst att göra alldeles själv hemma i ditt eget kök. Allt du behöver är mjölk och kefirgryn läs mer om dem genom att klicka här.

 

Gör din egen mjölkkefir

Så om du inte har börjat att göra din egen Mjölkkefir än då är det helt rätt tillfälle att börja göra det nu. Du hittar enkelt receptet på den om du klickar här.

För då kan du enkelt göra den här goda Kefirosten i ett nafs och njuta av den på dina mackor . Eller varför inte glänsa lite extra med en egen ost på ostbrickan när släkt eller vänner kommer på besök nästa gång. 

 

Fler användningsområden.

Men du kan ha din kefirost till så mycket mer än som pålägg på dina smörgåsar. Du kan faktiskt använda den i alla recept som kräver creme fraiche turkisk yoghurt eller gräddfil. Själv så har jag till exempel använt den i mjuka kakor dippsåser guacamole kefirglass och coleslaw. Men du kan göra så mycket mer det är bara fantasin som sätter gränser. Om du vill prova ett av mina recept med kefirost så kan du prova mina surdegsbullar Eller så kan du testa min sill men kefir ost och kombuchamajonnäs

 

Sill röra med kefirost och Kombucha majonnäs mariasfeelinggood.se

 

Skaffa lite Mjölkkefir 

Så införskaffa lite Mjölkkefirgryn nu så att du kan börja göra din egen Mjölkkefir och Kefirost . Du beställer dem lätt på nätet om du klickar här.

 

Men nu till själva receptet.

 

Så här gör du enkelt din kefirost

 1. Ställ en sil täckt med ett kaffefilter över en skål häll i din Mjölkkefir och täck sedan med en plastfolie.

 2. Ställ bunken i kylen

  Låt den sedan stå i kylen i ca 24 timmar beroende på hur torr du vill att din Kefirost ska vara.

 3. Nu är din kefirost klar.

  Du kan nu se att vasslen har runnit ner i skålen och det som är kvar i filtret är din Kefirost.

 4. Din Kefirost är nu klar
  Det är lätt att skrapa ner den i en skål eller burk med en slickepott.

 5. Förvara Kefirosten i kylskåpet.

  Förvara din kefirost i en försluten glasburk i kylskåpet där är den hållbar i ca 2 veckor.

 

Tips på vad du kan göra med din kefir vassle

När man gör kefirost så får man en fantastisk biprodukt nämligen kefirvassle så häll inte ut den. För även den har nämligen massor av bra egenskaper för hälsan och kan användas till mycket.

 

Här är lite exempel på vad du kan göra med din kefirvassle.

 • Du kan ha den som startkultur när du mjölksyrar grönsaker för faktum är att det funkar toppen fint. Det kickar nämligen igång fermenteringsprocessen och minskar risken för att dina grönsaker möglar. Men vänta inte mer än en dag eller två efter att du silat av den. För vasslen bör vara färsk för att fungera som startkultur.
 • Du kan ha den till att tillföra extra protein i dina smoothies.
 • Du kan även göra Kefir soda det är jätteenkelt och kul. Häll ca 0,5 dl vassle i en 1 l flaska och fyll på med valfri ekologisk juice. Förslut med tätt sittande kork h ställ flaskan i rumstemperatur 1-2 dagar. Testa sedan genom att försiktigt lossa på korken och börjar det pysa är det klart. Ställ då flaskan i kylen och drick den inom en vecka. Den fortsätter nämligen att fermentera i kylen och bildar mer kolsyra fast långsammare. Var lite varsam dock för det kan bli väldigt bubbligt. Tänk också på att inte använda koncentrerad juice utan blanda i vatten. För att det inte ska bildas alkohol i den.
 • Vassle är även utmärkt att användas som ansiktsvatten och anses vara toppen för huden.
 • Du kan använda den att ta bort fläckar på dina kläder. Blanda då ca 2 dl vassle i ljummet vatten och blötlägg.
 • Istället för citronjuice i recept.
 • Du kan göra en svalkande dryck till varma sommardagar med 1 liter vatten 2-3 pressade citroner 3/4 dl vassle och 3/4 dl honung. Vispa samman ingredienserna och förvara i kylen där den håller sig ca en vecka.
 • Blanda några matskedar i vatten skålen till din hund eller katt den är nämligen väldigt bra för djuren också.
 • Du kan ha det i degvätskan när du bakar bröd

Ja det var några sätt som du kan använda din vassle på men det finns så mycket mer.

Det är bara att Googla eller ta en titt på pinterest eller youtube så hittar du massor av tips.

 

Lycka till…

Jag hoppas att jag har inspirerat er till att börja göra lite Mjölkkefir och Kefirost nu. Själv har jag alltid Mjölkkefir hemma nuförtiden och tycker att det är toppen.

Men jag hoppas även att ni vill testa mina andra recept här på mariasfeelinggood.se. Fermenterad mat är verkligen hur bra som helst och ger man det bara en chans så är fermentering både enkelt och roligt.

Ni är även varmt välkomna att besöka min senaste webbsida mariasfeelinggoodlife.se Där jag skriver om hälsa och en naturlig livsstil och också lägger ut lite recept då och då.

Annars hoppas jag att ni snart tittar in här igen.

Om ni tittar på videon här nedanför får ni se hur man gör fantastiska ostar av mjölkkefir.

/MariaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *