Enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter.

Enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter.

Maria Petersson

Superenkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter.

De här surdegs frallorna har blivit mina absoluta favoriter för de är verkligen så enkla att göra och smakar himmelskt. Du gör degen på kvällen låter den jäsa över natten och sedan bakar du ut och gräddar dina surdegsfrallor på morgonen nästa dag. Hur bra som helst och mycket mer nyttigt än fluff fluff frallor bakade med jäst.

 

Enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter
Baka dina frukostfrallor med surdeg...

En värld med fantastiskt surdegsbröd

Att surdegsbröd är något helt fantastiskt det började jag att inse för några år sedan. Jag hittade en bok om surdegsbak och då öppnades en helt ny värld för mig.En värld med fantastiskt gott surdegsbröd som numera faktiskt är det enda brödet som jag bakar. För dig som inte förstått det här med surdeg än. Varför man ska baka det och vad som skiljer det gentemot annat bröd.

 

Vår moderna brödproduktion.

Då kan jag berätta att surdegsbröd är det bröd som människan har bakat och ätit i tusentals år tillbaka. Den raffinerade jästen som vi oftast använder till brödbak idag kom till så sent som i början på 1900-talet.

Eftersom blev det då blev möjligt att producera mera bröd och dessutom mycket snabbare än med surdeg. Så ledde det till att mesta av vår brödproduktion flyttade in i de stora industrialiserade bagerierna som vi har idag. Från att bröd oftast bakades i hemmen så började man istället gå till livsmedelsbutiken och köpa sitt bröd. Smidigt och bra kan man säkert tycka eller hur?

Bröd så mycket bättre med surdeg mariasfeelinggood.se
Surdegsbröd så sagolikt gott, lättsmält och med massor av näring för våra kroppar...

Specialdesignat för våra kroppar.

Men nu är det ju så att ett bröd bakat på jäst inte alls är detsamma som ett surdegsbröd. Ett surdegsbröd är nämligen så mycket mer än bara just ett bröd för det är faktiskt specialdesignat för våra kroppar.

Det beror de goda mjölksyrabakterierna i surdegskulturen som hjälper till att omvandla spannmålet i brödet.

Till något som är mycket mer lättsmält för våra magar och dessutom gör det lättare för oss att ta upp näringsämnena som det innehåller.

Kort och gott surdegsbröd gör dig mer mätt och får din mage att må toppen.

 

En surdegsstart är den bästa vän som kan ha i köket...

Surdegsstart så himla bra!!

En surdegsstart som man använder till att baka surdegsbröd är verkligen så bra att ha. Har du ingen så hittar du ett recept här.

Med den så kan du ju baka massor av vansinnigt gott surdegsbröd förstås men den har faktiskt många fler användningsområden än så. För vad sägs om våfflor. tortillas, muffins eller pizza.  Ja det är bara ett axplock av  recept med surdeg som du kan hitta här hos mig. Klicka bara på länkarna så kommer du direkt till dem.

Men nog om det för nu är det dags för själva receptet så häng med….

Surdegspaj vegetarisk med purjolök och spenat
Vegetarisk surdegspaj mmmm så gott...

Surdegsfrallor med tranbär och valnötter.

Dag 1.


Mata din surdegsstart på eftermiddag eller tidig kväll så att din surdegsstart kommer igång.

Du behöver ca 2 dl bubblande surdegsstart och du hittar som sagt ett recept om du följer länken ovan.

 • Dag 1 på kvällen

  Blanda din deg på kvällen så att du hinner vika den en gång innan du går och lägger dig.

 • Blanda i en stor bunke surdegsstart, 1 msk havssalt, 600 gram ljummet vatten och 900 gram mjöl av valfri sort men välj stenmalet mjöl av vete,dinkel eller råg. Jag har upptäckt att frallorna blir som allra bäst. Med cirka 25 procent rågmjöl eller fullkornsdinkel och resten vetemjöl eller siktat dinkelmjöl. Då blir degen mer lätthanterlig och frallorna jäser upp bra.

 • Det går fint att röra degen för hand och när du är klar så täcker du den med plastfolie och eventuellt en kökshandduk. Plastfolien hjälper till att hålla degen fuktig och en kökshandduk bäddar in din lilla deg lite extra.
  Vänta sedan ca 15-30 minuter och vik då in kanterna på degen in mot mitten. Täck degen igen och så är det dags för degen att få jäsa till sig över natten.

Enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter

Dag 2.

 • Morgon dag 2

  Stjälp nu upp degen på en på ett mjölat underlag.
  Nu är det dags att tillsätta 1-2 dl torkade tranbär och 1-2 dl hackade valnötter. Jag brukar oftast låta tranbären få ligga i blöt en liten stund. Det var ett tips jag snappade upp från en surdegsbagare. Det förhindrar tydligen de torkade bären att suga upp vätskan ur degen.

 • Platta ut degen något strö på tranbär/valnötter och vik degens kanter in mot mitten. Upprepa några gånger tills tranbär/valnötter har blandats in i degen. Naturligtvis kan du välja andra smaktillsatser om du vill. Mandel/aprikos eller fikon/pumpakärnor till exempel.
  Eller utesluta det helt och hållet för det blir gott det också.

 • Forma degen

  Dela degen i två delar som du plattar ut till två rektanglar och rullar ihop på längden till två rullar.Se till att de är mjölade runt om och täck dem med en kökshandduk.

 • Ställ nu in en plåt i ugnen och temperaturen på 250 grader.
  Surdegsbröd gräddas nämligen med fördel på redan uppvärmd ugnsplåt eller baksten. Det gör att gräddningen kickstartar och du får fina bröd som jäser upp bra.

Enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter
Enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter

Dags att grädda dina frallor

 •  Låt det gärna gå 45 minuter innan du delar en längd i lagom stora bitar med en degskrapa eller en kökskniv. Lägg dem på ett bakplåtspapper ta ut plåten och skjut försiktigt över bakplåtspappret med bullarna på plåtenn.
 • Ställ in den i ugnen och släng in ett par isbitar. Det ger dina frallor en jättegod skorpa.
 • Under tiden delar du nästa längd och lägger på ett nytt bakplåtspapper.
 • När första plåten är klar så föser du över bakplåtspapper och bullar på ett bakgaller för att svalna.
 • Innan du upprepar samma process som tidigare med resterande surdegsfrallor Grädda dina frallor tills de har en vacker gyllenbrun färg i ca 15 minuter.
Enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter
 • Låt dina surdegsfrallor svalna på ett bakgaller utan bakduk för det är lite grejen med just surdegsbröd. Att man låter dem svalna så för att att behålla en härligt knaprig skorpa.
 •  När de har svalnat ordentligt så går det alldeles utmärkt att frysa surdegs frallorna. Om det blir några över att frysa in förstås för jag lovar de här frallorna är en riktig hit och går åt i raketfart hemma hos oss.

   

En hembakad surdegsfralla till frukost mums...

Låt det ta lite tid.

Det här med att baka surdegsbröd är lite annorlunda än att baka med jäst och det tar lite längre tid. Men jag lovar att om man bara ger det lite tid och kärlek så är det så värt det. När du dessutom provat att baka dessa surdegsfrallor lovar jag att du kommer att göra det igen.

Själv så läste jag massor av recept och tittade jag på massor av youtube klipp innan jag satte igång. Men när jag väl gjorde det så insåg jag snart att det ju inte alls är så svårt. Tvärtom så är det ju ganska simpelt egentligen och tekniken är ju som sagt gammal och beprövad.

 

Enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter

Låt ditt surdegsbak bli din terapi..

Det är nog bara vi som behöver lite omprogrammering från vårt sätt att tänka. Vi är så vana vid att allt ska gå så fort och har svårt att vänja vid oss vid att vänta på något. Jag tror faktiskt rent av att baka surdegsbröd kan fungera som någon slags terapi och få oss att stressa ner. Det är i alla fall något som jag har märkt hos mig själv. Jag känner mig som allra bäst i balans när jag håller på med mina surdegar. För lite inspiration så kolla gärna in tjejen på videon nedanför. 

 

Bra för både kropp och själ.

Så man skulle kunna säga att förutom att surdegsbröd är så nyttigt för vår kroppsliga hälsa så är den även bra för vår själsliga. Som en slags mindfulness i form av matlagning. Själv så har jag kommit att älska hela processen med att baka surdegsbröd och är glad som ett barn på julafton när jag tar ut mina färdiga bröd ur ugnen. Om ni vill ha lite mer inspiration när det gäller surdegsbak så titta gärna på youtube videon längst ner i inlägget.

Så skönt att få koppla av med en kopp kaffe och lite Surdegsbiscotti med citron och mandel

Lite tips

För er som har möjlighet att titta på Netflix så kan jag rekommendera en serie där som heter ” Cooked ” Hela serien är väldigt bra och handlar om olika gamla matlagningstekniker världen över. Den har ett avsnitt som handlar om just surdegsbakning. 

Välkommen tillbaka...

Det var det jag hoppas att ni gillar receptet och att ni känner er peppade att baka lite surdegsfrallor nu. Om ni kollar in videon nedanför så får ni ytterligare tips..

Hör gärna av er och tala om hur det gick det vore jättekul! Jag vill även passa på att välkomna er till min senaste webbsida mariasfeelinggoodlife.se. Där skriver jag om hälsa och en naturlig livsstil.Klicka bara på länken så kommer ni direkt till den.

/MariaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *