Surdegsbullar med sötsyrlig Kryddfyllning

Surdegsbullar med sötsyrlig Kryddfyllning

Nyttiga Surdegsbullar med sötsyrlig kryddfyllning.

Surdegsbullar det är mumma det och de här bullarna är lite extra bra för de innehåller faktiskt inget raffinerat socker.

Ja jag vet att det kanske låter lite märkligt men de är verkligen hur goda som helst ändå jag lovar. Degen är nämligen sötad med honung och och fyllningen smakar himmelskt med sin sötning från lite kokossocker och färska dadlar.

 

Älskade julkryddor.

Jag älskar ju våra härliga julkryddor kanel kardemumma och ingefära och använder det till allt möjligt och så också i fyllningen till dessa bullar. Dessutom för att ge fyllningen en liten extra syrlig twist så har jag även lite kefirost i den. Man skulle kunna säga att det är en form av cream cheese fyllning i dem fast lite syrligare.

 

 

Börja dagen med doften från nygräddade bullar

Receptet är barnsligt enkelt och du gör degen och bakar ut dina bullar på kvällen. Sedan låter du dem jäsa till morgonen dagen därpå.Hur bra som helst!

För vad kan vara ljuvligare än doften av nygräddade bullar på morgonkvisten? Ja inte vet jag i alla fall .

Dessa bullar är dessutom nyttiga nog för att kunna sig en eller kanske två till frukost till och med.

 

Men nu till det lilla receptet.

Det är bra att ha en hushållsassistent till den här degen men det går naturligtvis att göra den för hand också om man vill det.

 

Du behöver följande…

  • ca 2 dl bubblande surdegsstart och har du ingen sådan hittar du ett recept här  Man kan naturligtvis även använda en surdegsstart gjord på vete om man vill. Men själv använder jag min rågsurdegsstart till allt numera. Det funkar finfint tycker jag.
  • ca 700 gram stenmalet vetemjöl eller siktat ekologiskt dinkel om du vill ha ännu lite nyttigare bullar så byt ut till någon dl dinkel fullkorn.
  • 1 tsk havssalt eller himalayasalt Viktigt!! i surdegsbak för sitt mineral innehåll skull. Bordssalt funkar inte.
  • 1 tsk kardemumma valfritt men väldigt gott!
  • 1 dl honung flytande eller så ställer du den fasta honungen ett varmvattenbad så att den smälter lite.
  • 3,5 dl 3 % mjölk
  • 100 gram smör skuret i tärningar
  • 1 ägg
  • 5 gram jäst ja jag är ingen jästfantast numera men om man vill få till det där extra lilla lyftet i dessa bullar så kan jag acceptera lite jäst för en gång skull. Men om du vill kan du skippa det och du får jättefina och goda bullar ändå.

 

Till fyllningen behöver du…

  • 12 färska dadlar
  • 2 msk kokossocker
  • 150 gram smör
  • 0,5 dl kefirost recept på den hittar du här. eventuellt kan du byta den mot lite turkisk yoghurt
  • ca 2 msk kanel
  • ca 1 tsk kardemumma
  • ca 1 tsk ingefära

 

Gör så här…

 

Kväll dag 1.

Blanda alla torra ingredienserna till degen i blandarskålen och tillsätt sedan den bubblande surdegsstarten mjölken ägget honung och ev jästen.

Kör tills det är ordentligt omblandat och tillsätt sedan smör tärningarna och kör tills det är ordentligt iblandat i degen.

Låt sedan degen stå en timme detta kallas för autolys och det är då som din surdegsstart sätter fart på jäsningsprocessen som skapar fina glutentrådar i degen. Det gör att dina bullar att jäser upp och gör dem luftiga och fina.

 

Gör din fyllning.

Nu ska du göra din fyllning och det smidigaste är att använda en matberedare.

Mixa samman alla ingredienserna till en härligt fluffig smet som doftar himmelskt.

Har du ingen sådan går det utmärkt att mosa dadlarna med en gaffel och sedan röra samman ingredienserna för hand.

 

 

Nu är det dags att baka ut dina bullar.

Skrapa ut din deg på ett mjölat bakbord eller köksbänk och platta ut den till en stor avlång fyrkant.

Bred sedan ut din fyllning vik ihop på längden och platta försiktigt ut den något innan du skär degen i remsor och formar till snurror. Kolla på videon längst ner i inlägget om du aldrig har gjort det förut.

Lägg dina bullar i stadiga bullformar på en bakplåtspappersklädd plåt. Du får plats med alla bullarna på en plåt om du ställer dem tätt.

Jag tycker att det faktiskt funkar riktigt bra för då stöttar de varandra och jäser upp bättre.

Täck sedan din plåt med plastfolie och en kökshandduk. Ställ den helst lite svalt om du kan. Det var det och nu är det natti natti för dina bullar.

 

 

Dags för gräddning.

 

Morgon dag 2.

Pensla nu dina bullar med ett ägg vispat med en liten nypa salt.

Om du vill hålla den nyttiga linjen så dekorera dina bullar med lite mumsiga frön. Som till exempel sesamfrön solrosfrön pumpakärnor eller kanske lite hackade nötter eller mandlar det är bara att ta vad du tycker om.

Du kan även strö på lite kokossocker då blir det lite extra färg på dina bullar. Kokossocker har dessutom en väldigt trevlig lite knäckig smak.

 

Grädda dina bullar i ca 5-10 minuter i 225 grader.

Sedan är det bara att njuta av dessa ljuvliga surdegsbullar. Till en kopp kaffe eller te eller bara som de är.

 

 

Lycka till…

Det var det hoppas ni gillar receptet och hör gärna av er och berätta hur det gick.

Hoppas även att ni provar något av mina övriga recept här på mariasfeelinggood.se.

Jag tycker verkligen att det är så roligt att få dela min passion för fermenterad mat med alla som är intresserade. Så välkomna tillbaka hit till min fermenterade värld.

Ni är även varmt välkomna att besöka min nya webbsida mariasfeelinggoodlife.se

Där jag skriver om hälsa och en naturlig livsstil och lägger även  in ett recept då och då.

/Maria



4 thoughts on “Surdegsbullar med sötsyrlig Kryddfyllning”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *