Kaffekombucha eller Koffucha?

Kaffekombucha eller Koffucha?

Kaffekombucha eller Koffucha vad i all sin dar är det här nu då?

Kaffekombucha ja du läste rätt för tätt i spåren efter den traditionella Kombuchan som ju är så god på alla sätt och vis. Så följde Kombucha på till exempel Hibiskus te och Rooibos te.

Men nu så kommer kusinen tada!! Kaffekombucha eller Koffucha som den också kallas. För jajamensan man kan faktiskt brygga Kombucha på kaffe också och eftersom jag själv är en stor kaffefantast. Så var jag inte sen att hoppa på tåget och brygga mig lite Kaffekombucha. Om så bara för att testa och se vad jag tyckte om denna dryck.

 

Vuxen smak.

Om jag ska beskriva smaken så ska jag väl erkänna att det är en lite mer vuxen smak. Första gången jag testade så blev jag inte riktigt övertygad men nu så tycker jag att det är riktigt gott. Tänk dig syrligt lite lätt bubbligt läskande kaffe så är du ganska nära men det måste provsmakas för att man ska riktigt förstå.

Är du som mig en inbiten kaffeälskare som inte kan vara utan ett par koppar kaffe om dagen? Dåligt samvete för det? det kanske du inte behöver ha jag hittade faktiskt en intressant artikel från Karolinska institutet som berättar om lite nya rön vad det gäller just kaffe. Nyfiken klicka i så fall här för att komma till den.

 

 

Väldigt enkelt.

Att brygga Kaffekombucha är hur enkelt som helst men det man måste tänka på. Det är att när man en gång har använt en scoby till att göra Kaffekombucha så kan man inte brygga traditionell Kombucha med den sedan.

Antingen så fortsätter du att använda den till att brygga Kaffekombucha med eller så slänger du den helt enkelt. Men om du som jag har bryggt några satser med Kombucha. Så har du förmodligen redan upptäckt att scobys har en tendens att föröka sig. Så om du har flera scobys så kan du avvara en till att göra lite Kaffekombucha om du vill. Har du inte bryggt Kombucha förut och vill veta mer om hur man brygger traditionell kombucha. Klicka i så fall här så kommer du direkt till ett recept. 

 

Kaffekombucha eller Koffucha?

 

Till receptet.

Men nu till receptet för att brygga Kaffekombucha/Koffucha behöver du följande.

  • En glas burk på 3 liter
  • En kökshandduk och ett stort gummiband
  • 2 dl ekologiskt strösocker
  • 3 dl Naturell Kombucha från din F1
  • 1,7 liter kallt bryggkaffe ju starkare ju mer smak på din Kombucha men normal styrka är kanske att föredra.
  • Flaskor med tätsittande kork som är lämpliga för kolsyrade drycker.

 

Gör så här.

Brygg ditt kaffe och där kan du själv välja hur du vill göra. Jag tycker själv att det smidigaste är att brygga lite mindre men starkare än vanligt. För att sedan fylla på med filtrerat vatten till rätt mängd. Men det gör man som man vill med huvudsaken är att slutresultatet är ett sött kallt kaffe.

För när kaffet är bryggt och fortfarande varmt så tillsätter du sockret och rör tills det smält. Om man sedan som jag tillsätter kallt filtrerat vatten kommer man snabbt ner i rumstemperatur.

 

Rumstemperatur viktigt!

När kaffet nått rumstemperatur häll det i glasburken fyll på med startvätskan och lägg i scobyn. Det är viktigt att kaffet inte är varmare än rumstemperatur för då dör bakterierna i din startvätska och det blir ingen Koffucha tyvärr.

 

Täck med handduk.

Sedan täcker du din bryggnings burk med en kökshandduk och fäster den med gummibandet.

Sedan ställer du burken i rumstemperatur på ett ställe där den får stå ljust och luftigt och helst lite ifred. Sådär ja! så var det klappat och klart! Sedan är det bara att vänta i ca 7-12 dagar men börja smaka av den efter ca 4 dagar.

Lyft lite på handduken och med en ren liten skopa eller sked skopar du upp lite Koffucha och smaka.

 

Tappa upp på flaskor.

När det inte smakar sött kaffe längre och du tycker att den är lagom syrlig i din smak. Då är din Koffucha klar att tappas upp på flaskor.

 

Kaffekombucha eller Koffucha?

 

Smaksättning.

Du kan eventuellt smaksätta den och själv har jag provat vaniljpulver kardemumma ingefära och i min senaste bryggning tillsatte jag färsk mynta.

Det är helt upp till dig vad du tycker om och prova dig fram. Hör gärna av dig till mig och berätta om du kommit på något bra. Jag tycker det är så roligt med nya tips och idéer att prova.

När du tappat upp din Koffucha med eventuell smaksättning och satt på korkarna ordentligt. Så ställer du dem i rumstemperatur ett par dagar för att sedan flytta dem in i kylskåpet för kylning.

När din Koffucha är kall kan du provsmaka den men öppna försiktigt över diskbänken för den kan vara riktigt bubblig.

 

Att tänka på.

Om du inte har bryggt Kombucha förut så kan jag berätta att fermenteringsprocessen som skapar kolsyra i dina flaskor. Fortsätter även i kylskåpet om än långsamt. Så tänk på att ta fram dem och pysa dem någon gång i veckan om du inte dricker upp den förstås. Det är för att inte allt för mycket kolsyra ska byggas upp i dina flaskor och eventuellt få dina flaskor att gå sönder.

De är sedan hållbara i kylskåpet i upp till nio månader men blir surare med tiden. Så godast skulle jag säga att de är inom tre månader men det är ju förstås en smaksak.

 

Välkommen tillbaka..

Lycka till och jag hoppas ni gillar mina recept här på mariasfeelinggood.se. Jag älskar verkligen att sprida mina erfarenheter och kunskaper om fermentering. För jag gillar skarpt att få möjligheten till att inspirera människor till en hälsosam livsstil. Om ni blir lite peppade på det här med fermentering nu så titta gärna runt här lite. Något som jag verkligen kan rekommendera är att ni provar att göra lite Sauerkraut. Det är nämligen så fantastiskt bra för vårt immunförsvar och är verkligen supergott. Annars kan ni ju testa att baka fantastiskt goda surdegsfrallor.Klicka bara på länkarna så kommer ni direkt till recepten.

Jag vill även passa på att hälsa er välkomna till min senaste webbsida mariasfeelinggoodlife.se Där jag skriver om hälsa och en naturlig livsstil Men även slänger in ett recept då och då.

/Maria1 thought on “Kaffekombucha eller Koffucha?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *