Ett Scoby hotell vad är det?mariasfeelinggood.se

Ett Scoby hotell vad är det?mariasfeelinggood.se

Ett Scoby hotell vad är det och vad har man ett sådant till?

Ja vad i all sin dar är ett scobyhotell för någonting? Det undrade minsann jag också första gången jag hörde talas om det. Men jag ska förklara för det är egentligen hur enkelt som helst men först ska jag reda ut vad en scoby är.

 

Vad är en Scoby?

För att förklara vad ett Scoby hotell är så måste jag först förklara för den som är helt ny för detta vad en scoby är.

En scoby ser ut som en platt gelèpannkaka och är något som bildas uppe på ytan när man brygger Kombucha. Har du inte hört talas om kombucha så har du missat något riktigt bra anser jag och många med mig. Det är nämligen en väldigt god och nyttig läsk liknande dryck med probiotiska egenskaper. Om du vill läsa mer om det så kan du klicka här.

 

Kombucha

Kombucha bryggning

Har börjat du inte börjat brygga Kombucha ännu men är sugen på det så kommer du direkt till recept om du klickar här.

Men om du har börjat att brygga Kombucha och hållit på ett tag så skriver jag det här just för dig.

För om du nu har bryggt Kombucha ett tag så har du vid det här laget insett att Scoby har en tendens att föröka sig i rask takt. Närmare bestämt så bildas en ny för varje ny bryggning och efter tag så har du en hel del scoby över eller hur?

Kanske har du funderat över vad du ska göra med dem och i så fall har jag ett tips. Jag har faktiskt en hel mängd med tips och om du klickar här så kan du läsa lite om just scobys och får lite mer tips om vad du kan göra med dem. Bra va?

 

En Scoby

 

Men vad är nu ett Scoby hotell då?

Just det nu till det här med Scoby hotell för det är nämligen något som jag själv har och många med mig. Det är väldigt enkelt förklarat en glasburk eller ett annat lämpligt glaskärl där dina överblivna scobys kan bo.

Det fina är att du då har en backup om till exempel något skulle gå fel i en bryggning och du måste kasta alltihop och börja om. Det kan också vara bra om du vill starta upp ytterligare en bryggning eller vill ge bort en scoby till någon som också vill börja brygga Kombucha.

 

Lätt som en plätt

 

Att göra ett Scobyhotell är inte alls så komplicerat och för det behöver du följande.

  • En glasburk eller annat lämpligt glaskärl på förslagsvis 4 liter.
  • En kökshandduk plus ett gummiband
  • Cirka 4 dl Startvätska
  • Cirka 2,6 kallt sött te svart eller grönt spelar ingen roll men det bör vara ekologiskt.

 

Så här gör du.

Sedan gör du precis som när du sätter igång en kombucha bryggning men istället för att bara lägga ner en scoby. Så lägger du ner alla de scoby du vill ha i ditt Kombucha hotell.

OBS! Du kan naturligtvis göra ett mindre Scoby hotell och justera receptet efter det.

Något du bör tänka på är att dina scoby ser hyfsat fräscha och fina ut. Dina äldsta och helt bruna scoby kan du slänga och du bör inte heller ha alltför många i samma burk. Gör hellre ett hotell till i så fall om du absolut vill spara så många.

 

Placering

Placera sedan en kökshandduk och ett gummiband över öppningen på burken/kärlet precis som du gör på din Kombucha bryggning. Sedan ställer du ditt Scoby hotell ljust luftigt och lite ostört precis som du gör med ditt Kombucha bryggningskärl.

 

Mitt Scoby hotell

Det var det

Hur enkelt som helst eller hur? Det du dock måste tänka på är att du behöver mata ditt Scobyhotell någon gång i månaden. Förslagsvis gör du det när du ändå gör sött te till din Kombucha bryggning. Du kan då göra lite extra te och hälla på cirka 3-5 dl i ditt hotell så klarar det sig prima.

Med tiden så blir vätskan du har i ditt Scobyhotell väldigt sur och det är ingen fara. Men någon gång ibland bör du ändå titta över det göra om hela processen och kanske slänga de som inte ser så fräscha ut längre.

 

Ett tips från mig

Ett tips jag har är att om när du delar med dig av en scoby till någon. Lägg scobyn i en riktigt tätslutande plastpåse och låt någon dl av vätskan i ditt Scobyhotell få följa med i påsen. För då klarar den sig ett par dagar så tills den nyblivna bryggaren har kommit igång. OBS! Glöm inte att skicka med startvätska också annars blir det ju ingen Kombucha eller hur?

Precis som med det mesta som har med fermentering att göra så finns det olika åsikter om hur saker och ting ska göras. Så det här med göra Scobyhotell är inget undantag och jag har hört att vissa inte ser något syfte med att ha ett Scobyhotell medan andra tycker det är jättebra.

 

Bilda din egen uppfattning

Du som läser detta får helt enkelt bilda din egen uppfattning och köra på den. Kanske vill du ha ett scobyhotell eller så struntar du det. Det är inget som är nödvändigt för att du ska kunna brygga din Kombucha utan bara en extra kul grej.

 

Lycka till

Vad du än bestämmer dig för så önskar jag dig lycka till med din Kombucha bryggning. Jag hoppas att du gillar min webbsida och mina recept för jag lovar dig att ingenting skulle göra mer lycklig.

 

Välkommen tillbaka

Jag vill även passa på att hälsa er varmt välkomna till min senaste webbsida mariasfeelinggoodlife.se Där skriver jag om mat och hälsa och slänger även ett recept då och då. Klicka bara på länken så kommer direkt  till den.

 

Mat som gör dig mätt frisk och glad

Som jag har berättat i en del av mina inlägg här på webbsidan så har fermentering kommit att bli min passion. Jag tycker det är så fantastiskt bra och jag vill så gärna hjälpa till att sprida kunskapen. Om att göra mat som i mitt tycke är en guldgruva för hälsa och välmående.

Det här är en väldigt gammal kunskap som kommit i skymundan ett tag men som nu fått en nyrenässans. Själv tycker jag det är toppen och jag kan inte tänka mig en dag utan mina ferment. De har blivit en del av mig och min vardag.

För det är verkligen så att det de fått mig att bli mätt frisk och glad.

 

/Maria2 thoughts on “Ett Scoby hotell vad är det?mariasfeelinggood.se”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *