Vad är en scoby och vad ska man ha en sådan till?

Vad är en scoby och vad ska man ha en sådan till?

En scoby vad är det och vad har man en sådan till?

Vad är en scoby för något egentligen? Ja det kan man ju verkligen undra och för den som inte känner till det här med Kombucha bryggning så kan det verka lite märkligt. Men var helt lugn jag ska snart reda ut begreppen.

 

En konstig gele pannkaka

Vad de flesta menar när de pratar om en scoby är den lite underliga platta gelepannkakan som bildas längst uppe på ytan i en Kombucha bryggning. Nyfiken på att börja brygga Kombucha? Klicka i så fall här för ett recept.

Själva namnet scoby låter ju lite kul eller hur?

Det är faktiskt en förkortning och står för “Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast” och är en bakterie och jäst koloni alltså låter det läskigt?

 

Som en utomjording

Jag ska medge att jag nog höjde en del på ögonbrynen första gången jag råkade hitta en video om Kombucha bryggning på youtube.

Den där geleaktiga saken som den där kvinnan i videon höll upp såg inte särskilt aptitlig ut i mina ögon. Jag tyckte att den nästan såg ut som en utomjording som råkat hamna där i hennes bryggning ha ha!!

Men det var då och sedan dess har jag kommit uppskatta denna dryck och dessa scobys har blivit en del av mitt liv.

 

Kombucha

 

Skyddsmekanism

Du som har bryggt Kombucha ett tag har vid det här laget märkt att scobys ha en tendens till att föröka sig i rask takt.

Det är en helt naturlig process och precis som det ska vara. För varje ny bryggning så bildas ett nytt lager uppe på din bryggning. Det är faktiskt riktigt bra för den lägger sig som ett lock för att skydda din blivande Kombucha.

 

Kombucha bryggningens mysterier

När jag började min Kombucha resa så läste jag otaliga bloggar och tittade på mängder av youtubeklipp för att lära mig grunderna.

Jag lärde mig hur jag skulle brygga sött te och jag skaffade mig kunskaper om startvätska. Som ju egentligen bara är färdig naturell kombucha från första bryggningen. Sugen på att göra din egen Kombucha i så fall kommer du direkt till ett recept här.

Så var det då dessa scoby som jag lärde mig om hur de skulle se ut och hur man man skulle placera dem i bryggningskärlet. Dessutom hur man kan sparar dem för fler bryggningar med mera. Det var väldigt fokus på dessa scoby och jag säger inte att det är fel. En scoby är bra och har en viktig funktion för annars skulle de ju inte finnas.

 

Ingen scoby alls

Men faktum är att alldeles nyligen så pratade jag med en erfaren Kombucha bryggare som utbildar i Kombucha bryggning. Hon berättade för mig att det faktiskt är ett missförstånd att det skulle vara den gelèaktiga pannkakan som är scobyn.

Enligt henne är det istället start vätskan som är som är den egentliga scobyn och det viktiga i bryggningen. Utan den så blir det ingen Kombucha och det spelar ingen roll hur många gelèplattor du lägger i ditt te för utan start vätskan fungerar det inte. Men som jag förstod det är så brukar man kalla gelè plattan för scoby för att förenkla för oss lite mer nyblivna bryggare.

 

Ett skydd

Du kan brygga din Kombucha utan scoby/gelèplattan för som jag förklarade tidigare så bildas alltid en ny scoby för varje bryggning. Men genom att lägga ner gele plattan i din nya bryggning så hjälper det till att skydda din Kombucha från start. Den snabbar även upp processen och gör att din Kombucha brygger den lite snabbare.

 

Rätt styrka på din startvätska

Men det som gör den stora skillnaden är styrkan på din startvätska. En startvätska är som bäst om den har fått fermentera ordentligt och är rejält sur. Själv brukar jag spara startvätska för nästa bryggning i kärlet när jag tappar upp den färdiga Kombuchan för andra fermenteringen tillsammans med en scoby. Nyfiken på hur andra fermenteringen eller en F2 går till klicka bara här här.

 

Smaksättning av kombucha

 

Att tänka på…

Du måste förstås täcka den precis som när du brygger och ta med i beräkningen att en viss del av vätskan dunstar. Så spara med råge eller fyll eventuellt på med lite extra naturell kombucha när du startar upp nästa bryggning. Så låter jag den stå så ytterligare några dagar innan jag jag fyller på med nytt sött te. Det här är en metod som jag själv har kommit fram till och som jag tycker fungerar alldeles utmärkt.

 

Testa dig fram

Det råd jag kan ge till den som precis ska starta igång med att brygga Kombucha är att testa sig fram. Jag har under min tid som kombucha bryggare sett och hört alla möjliga varianter. Det finns de som brygger med enbart svart te och de som anser att grönt eller vitt är bäst. Det finns många som brygger ett mer koncentrerat te och sedan späder det med kallt filtrerat vatten. På så sätt kan man få teet att svalna fortare och det finns de som brygger kombucha på kallbryggt te. Ge det lite tid och du kommer att hitta en rutin som passar dig.

 

Temperatur

Det som dessutom spelar en stor roll för hur din bryggning går. Det är temperaturen där du förvarar din bryggning. Varmare temperatur resulterar i en snabbare fermenterings tid. Den ultimata temperaturen är runt 25 grader varmare än så kan få din Kombucha att fermentera i raketfart. Jag skulle dock inte rekommendera att du placerar din bryggning allt för varmt för lagom är bäst skulle jag säga.

För låg temperatur större risk för mögel

Vid lägre temperaturer tar din bryggning längre tid men man bör vara uppmärksam på att om det är för kallt. Då kan fermenteringen blir alltför långsam och det ökar risken för mögel i din bryggning.

Mögel är vad jag förstått inte så vanligt och har aldrig hänt mig. Men skulle det ske så måste man slänga alltihop och börja om på nytt. Inte så kul alltså och då kan det vara bra att ha en scoby och lite startvätska till övers.

 

Men man kan då göra med sina överblivna scoby

När du brygger Kombucha regelbundet så får du så småningom massor av scobys. Det man då kan göra är att man gör i ordning ett scoby hotell där dina scoby kan bo. Klicka här för att komma till ett inlägg om det.

 

Kombucha hotell

Valet är ditt….

Men om man inte vill göra ett scoby hotell vad kan man göra då? Jo då finns det faktiskt en hel del kul saker du kan ha dem till.

 

Här kommer lite tips

 • Du kan ge bort till någon du känner som vill börja brygga sin egen Kombucha. Ett bryggset med en burk att brygga i handduk och gummiband en scoby och lite startvätska blir en jättebra present.
 • Du kan gödsla dina trädgårdsland med dina överblivna scoby låter lite mysko kanske men jag har läst att det funkar utmärkt.
 • Du kan göra en bodyscrub det finns massor av recept om du kollar på Pinterest till exempel.
 • Man kan göra nyttigt gelegodis och fruktläder med probiotiska egenskaper. Ja jag vet låter också lite skumt när man först tänker på det. Men faktum är att det är jättemånga som gör just det och sådana recept finns även det på Pinterest.
 • Man kan göra hundgodis av dem för våra husdjur behöver probiotika de också.
 • Använd som hönsfoder
 • Gör vegansk beef jerky har sett recept på även detta.
 • Mixa ner i dina smoothies för en extra probiotika boost och det funkar även med mjölk kefirgryn om du har mycket av det.
 • Om du tillverkar egen tvål så kan du tillsätta lite mixad scoby.
 • Mixa med olivolja och lite citronjuice och använd som hårbalsam.
 • Funkar tydligen till pälsen på våra husdjur och ska vara bra mot eksem och mot löss.
 • Man kan även använda dem för att läka småsår och brännsår.

 

Verkar det konstigt?

Så där ja det här är vad jag hittills kunnat leta fram vad kreativa människor har kommit på att använda överblivna scoby till. Vissa har själv inte provat än men när jag gjort ska jag lägga ut ett recept jag lovar.

Säkert finns det ännu mer men jag förstår att för den som är ny för det här med Kombucha och fermentering så kan nog detta verka lite udda.

Men jag hoppas att fler människor ska lära att ta sig förbi detta faktum för jag vet av egen erfarenhet att det är lite av en vanesak. Jag tror att det beror på de flesta av oss bara är inte vana vid att tänka på det här sättet.

 

Sauerkraut /Surkål du kommer direkt till receptet på den om du klickar här.

 

Ge det lite tid

För tänk bara att vi i hela vårt liv fått höra om dessa hemska bakterier som gör oss sjuka.

Så helt plötsligt visar det sig att de flesta av dem istället kan göra oss friska. Det är ju inte så konstigt att det tar lite tid att ta detta till sig eller hur?

På samma sätt är det med just detta att se utöver det vi lärt oss om vad mat är och hur den ska se ut och dessutom smaka. Det tror jag har kommit att bli vårt största problem i alla fall för oss som lever i det moderna samhället.

 

Processad mat.

Vi har kommit att bli så vana vid processad och tillrättalagd mat som vi kan köpa i affären. Att vi nästan har glömt bort hur riktig naturlig mat ser ut och smakar. Dessutom har vi vant oss vid väldigt söt mat och då menar jag inte bara godis och kakor utan all vår mat är full med socker. Det är nämligen ett knep som livsmedelsindustrin använder sig av för att få sina produkter att smaka bättre.

Välkommen tillbaka

Jag hoppas ni har blivit lite klokare vad gäller scoby hotell nu och som sagt du bestämmer själv om du vill ha ett. Dessutom varmt välkommen tillbaka hit till mig och prova mina olika recept .

Jag vill även passa på att välkomna dig till min nya webbsida mariasfeelinggoodlife.se. Där skriver jag om mat och hälsa och en naturlig livsstil. du kommer direkt till den om du klickar på länken.

Jag har kommit att få ett stort intresse för mat och för hur den påverkar vår hälsa vilket var anledningen till att jag skapade mariasfeelinggood.se. För jag vill så gärna hjälpa till att sprida kunskaper om naturlig och god mat som vi alla kan göra om vi vill. Mat som är fantastiskt god, bra för vår hälsa, enkel att göra alldeles själv och som har in lång hållbarhet utan en massa onödiga tillsatser.

Mat som helt enkelt gör oss mätta friska och glada

/MariaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *