Surdegspizza och julklappsrim

Surdegspizza och julklappsrim

Surdegspizza och uppesittar mys

 

Vad sägs om lite surdegspizza till uppe sittar kvällen? Det här pizzan har en lite extra festlig topping för vad sägs om brieost fikon grönkål toppad med granatäpple och hackade valnötter? Vad gott kanske du säger men surdegspizza är det inte väldigt krångligt?

Men det är det inte jag lovar för degen gör du nämligen i förväg och ställer i kylskåpet. När ni ska äta pizzan är bara att ta fram degen ur kylskåpet lägga på toppingen och så skjuts in i ugnen.

Så simsalabim!! har du smarrig surdegspizza. Lätt som en plätt! Toppen att servera när man vill sitta uppe och slå in de sista klapparna. Jag lovar julklapps rimmen går mycket lättare att få till med lite god och mättande surdegspizza i magen. 

Surdeg så gott och bra

Ja jag säger bara det surdeg det är ju så bra och är numera det enda som jag bakar med. För den som inte är så insatt i vad surdeg egentligen är. Så skulle jag säga att det är som jäst fast mycket bättre. Det är faktiskt den jäs metod människan använt sedan den dag man började baka bröd. Det var innan fabrikstillverkad jäst kom in i bilden och man började massproducera bröd. Som inte på långa vägar är lika bra för hälsan som riktigt surdegsbröd. Jag skulle säga att näringsmässigt så slår den jäst bakat bröd med hästlängder. Vill du veta mer om surdeg så kan du läsa mer om det här.

 

Men hur går det till?

Surdeg blir till när man blandar mjöl med vatten och låter det stå ute i rumstemperatur. Det som då händer är att bakterier och ja blir inte orolig nu. Jag menar goda bakterier som finns överallt runt omkring oss. De fungerar när de är på plats som våra små vaktmästare i tarmen och får oss att må toppen till kropp och själ. Dessa bakterier hittar ner i vatten och mjölblandningen och sätter igång en fermenterings process.

 

Surdegsmirakel

Surdegspizza och julklappsrim
Surdegspizza och julklappsrim

Det gör att mjöl och vatten blandningen blir sur och börjar bubbla. Jag tycker faktiskt att det är ett riktigt mirakel och det är lika häftigt varje gång. Den här mjöl/vatten blandningen kallas surdegsstart eller surdegsgrund. När du har en sådan hemma behöver du aldrig köpa jäst mer. Du kan förvara den i kylskåpet och när du ska baka tar du bara fram den och matar den med mjöl och vatten. Efter ett par timmar bubblar den fint och är klar att baka med. Bra va? För ett recept på hur du exakt går tillväga med att tillverka din surdegsstart hittar du här.

Surdegspizza är världens bästa pizza.

Surdegspizzan är den allra bästa pizzan tycker jag för den är faktiskt mycket bättre för våra magar. Surdegskulturen bryter nämligen mer gluten proteinet och gör pizzan mer lättsmält. Dessutom hjälper den till att frigöra de vitaminer och mineraler som finns i mjölet. Så att vi våra kroppar kan ta upp dem. Så surdeg är faktiskt mer näringsrik än deg gjord på jäst. Om du vill kan du läsa mer om surdegsbrödets egenskaper här.

Inga onödiga tillsatser

Men nog om det för nu ska vi baka surdegspizza och jag lovar du kommer att bli förvånad. Den här degen är så lätt att baka ut och helt underbar att hantera. Surdegspizza som du bakar alldeles själv innehåller dessutom inga onödiga tillsatser. Bara det är toppen tycker jag.

Men nu till receptet jag vill tillägga att jag tagit inspiration från den fantastiske Sebastian Boudet. Allas vår älskade franske surdegsbagare och en stor favorit hos mig. 

Till det här receptet behöver ni följande.

Eftersom det här receptet är tänkt att räcka till hela familjen eller till dig och dina vänner. Så har jag tagit till måtten litet men det kan du lätt justera genom att halvera eller till och med dubbla om du vill. Men det här receptet bör i varje fall räcka till 4-6 pers beroende på hur hungriga ni är förstås. Jag gjorde dem på två plåtar.

Recept deg

 • 150 gram bubblande surdegsstart
 • 260 gram vatten
 • 20 gram olivolja
 • 10 gram havssalt   
 • ca 500 gram stenmalet vetemjöl eller dinkelmjöl jag brukar använda det här Det tycker jag är jättebra men annars finns det andra bra stenmalda ekologiska mjölesorter. Det finns i de flesta livsmedelsbutiker numera annars gör man som mig och ber dem beställa hem. 

Gör degen så här

Blanda vatten olivolja salt mjöl och surdegsstart i en bunke till en smidig deg. Det går alldeles utmärkt att röra ihop för hand. Låt sedan din deg stå framme en timme innan du sedan täcker bunken med plastfolie och ställer den kylskåpet helst i minst 8 timmar. En surdeg ska fermenteras i minst 8-12 timmar för att bakteriekulturen i degen ska hinna göra sitt arbete. Med att bryta ner glutenproteinet och göra slutresultatet mer lättsmält och näringsrikt. Men gör som du vill för om du till exempel gör degen på morgonen så blir det lagom till kvällen.

Topping till dina pizzor

 • En stor burk creme fraiche
 • Riven ost ca 2-3 dl
 • Cirka 2 paket 200 gram brieost
 • Fikon helst färska men de var hiskeligt dyra just nu så jag tog Ica ekologiska soft fikon och det funkade fint.
 • Färsk grönkål
 • olivolja och salt
 • Granatäppelkärnor färska eller frysta
 • Grovhackade valnötter 1 dl

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt så att den blir varm för då får du en knaprig botten på pizzan.

 1. När du ska göra dina pizzor är det bara att ta fram degen och forma till två pizzor. Min egen metod skulle nog få en pizza bagare att gå i taket ..ler.. Men plattade jag plattade bara ut degen på två bakplåtspapper. Sedan lät jag dem stå en liten stund för att jäsa men du kan hoppa över det om du vill.
 2. Blanda sedan creme fraiche med riven ost och bred över pizzorna
 3. Skiva och lägg på brieosten
 4. För sedan över pizzan på den varma plåten och grädda ca 10 minuter.
 5. Under tiden så  hackar du grönkålen grovt och masserar med lite salt och olivolja. Hackar valnötterna och plockar fram granatäppelkärnorna.
 6. Ta sedan ut pizzan ur ugnen och toppa den med grönkål valnötter och granatäppelkärnor.
 7. Ställ in pizzan i ugnen igen i ca 5 minuter. Eventuellt  så kan du spara granatäppelkärnorna och toppa med dem när du gräddat pizzan.
 8. Gör sedan samma procedur med nästa pizza.

Surdegspizza och julklappsrim
Surdegspizza och julklappsrim

Lycka till och naturligtvis kan du använda dig annan en topping om du vill det bara att välja vad du tycker om. Det är det som är det fina med pizza tycker jag. För det kan ju varieras i det oändliga och man kan även låta dem som ska äta få välja sin egen topping. Eller så gör du en kylskåps rensning och tar var du har hemma. Ekonomiskt och hur bra som helst.

Hur du än gör så lycka till 

Jag har förresten numera ännu en webbsida där jag skriver om hälsa. Den heter mariasfeelinggoodlife.se  och jag hälsar dig varmt välkommen att besöka den klicka bara här så kommer du dit.

/ Maria1 thought on “Surdegspizza och julklappsrim”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *