Bröd så mycket bättre med surdeg mariasfeelinggood.se

Bröd så mycket bättre med surdeg mariasfeelinggood.se

Vårt älskade bröd

Bröd är något som har en väldigt central del i vår kosthållning. Från den allra första frukostmackan på morgonen till kvällsmackan innan det är dags att krypa i säng igen. Kanske en macka till lunch eller till fikapausen bröd ja det finns de som i stort sett lever på bröd med pålägg på. Det är så inprogrammerat och inget som vi funderar så mycket över. För bröd är ju hälsosamt och något som vi bör äta varje dag eller hur? Ni minns väl socialstyrelsens rekommendation på 6-8 skivor bröd om dagen? En rekommendation som som jag läste någonstans nyligen visst aldrig kom ifrån socialstyrelsen. Utan ifrån brödinstitutet som är del av bagerinäringens branschorganisation.

 

 

 

Reklamkampanj

Det hela var en reklamkampanj för att få oss att konsumera mera bröd tydligen. Allt ska visst ha börjat med en undersökning som visade på att vi svenskar behövde öka vårt fiberintag. Som brödinstitutet fick nys om och vips så var brödet vår räddning  till en bättre hälsa. 

Ska vi äta bröd?

Men behöver vi människor egentligen äta bröd över huvud taget?  Nja kanske inte egentligen det finns faktiskt forskare som nu säger att våra tarmar inte är skapta för att bryta ner spannmål. De säger att dagens människa kroppsligt inte skiljer sig särskilt mycket från våra förfäder som levde för tusentals år sedan. På den tiden åt vi inte spannmål över huvud taget för vår kosthållning bestod mest av kött grönsaker nötter och frön.

 

Det var inte förrän mycket senare som vi började samla lite vilda sädeskorn för att så småningom baka lite bröd av det. 
Det var först när vi blev bofasta och hade kommit på hur man odlar säd för att ha till brödbak. Som vårt bröd intag ökade något men inte ens då kom vi i närheten av dagens brödkonsumtion.

Dessutom så åt vi ju inte heller den typen av bröd som vi hittar på bröd hyllorna i våra livsmedelsbutiker och på bagerier nuförtiden. Bröd som är bakat på fabrikstillverkad jäst som får brödet att jäsa snabbt. Producerat med mjöl som blivit raffinerat för att bli till vitt och fluffigt bröd. Det har även gjort det möjligt att producera bröd snabbare och i mycket större kvantiteter. Jättebra kan man säkert tycka men hur är det egentligen med det?

Glutenfritt bröd

Allt fler människor börjar få problem med sina magar och går över till glutenfri kost. Det finns numera massor av recept på glutenfritt bröd överallt. Själv har jag en son som fick diagnosen Celiaki i ett års åldern. Han är inte ensam om det för 3 procent av Sveriges befolkning beräknas ha just Celiaki. Men många fler har börjat märka att de inte mår så bra av att äta gluten. Så är det då dags att byta vårt dagliga bröd mot ett glutenfritt?
Nja inte nödvändigtvis skulle jag säga och missförstå mig inte nu. För har du fått diagnosen Celiaki så är det naturligtvis en annan sak. Då är ens tarm redan så skadad att det kan vara svårt att göra något annat.

 

 

Surdegsbröd

Men om man inte tillhör dem som har Celiaki och men ändå känner att man får problem med magen av att äta bröd. Så finns det något som man kan prova och det är att gå över till surdegsbröd.

Detta är något som jag själv och många med mig har gjort. Men vad är nu skillnaden mellan surdegsbröd och bröd bakat på jäst?

 

Det ursprungliga brödet

Jo surdegsbröd är det bröd som människan har ätit sedan man började samla in sädeskorn och baka bröd. Man vet ju inte riktigt säkert men man tror att brödbak kan ha uppkommit av ett misstag helt enkelt. Kanske man glömde bort lite gröt gjord på sädeskorn i en gryta. Möjligen var det så att det då satte igång en så kallad fermenteringsprocess och gröten började bubbla. Någon såg då potentialen med det och vips så var brödet uppfunnet. Detta är ju som sagt en kvalificerad gissning men ganska coolt ändå om det nu var så eller hur?

Surdegsbröd specialdesignat för våra kroppar

Men skillnaden på nutidens snabb bakade jäst bröd som vi blivit så vana vid och surdegsbröd är milsvid skulle jag säga. Surdegsbröd bakas med hjälp av en surdegskultur som bryter ner gluten proteinet i brödet. Det gör att surdegsbröd är mycket lättare för våra magar att smälta.

Dessutom så omvandlar jästsvampar och goda bakterier i surdegskulturen innehållet i mjölet. Vilket möjliggör att våra kroppar kan tillgodogöra sig de mineraler och vitaminer som mjölet innehåller. Det är faktiskt något helt fantastiskt smart och man skulle kunna säga. Att surdegsbrödet faktiskt är specialdesignat för att passa våra kroppar.

 

 

Fermenterad kost

Precis som all annan fermenterad kost som Surkål, Kombucha, kefir och yoghurt. Dessa är alla exempel på fermenterad kost som människor har tillagat under tusentals år tillbaka. Men som har kommit i skymundan i vårt moderna samhälle med fabrikstillverkad snabbmat. Mat som gör oss överviktiga och sjuka istället för mätta och friska. Men fermenterad mat är nu på väg mot en nyrenässans. Vad jag har förstått så är fermenterings konsten som mest på fram marsch i USA just nu. Där man har en ännu sämre hälsa än vad vi har här i Sverige.

 

Antibiotika

Dels grund av mycket skräpmat men även en överanvändning av antibiotika. Antibiotika är naturligtvis bra och behövs i vissa fall. Men antibiotikan har en baksida och det är att den slår ut hela bakteriefloran i tarmen. En bakterieflora som ska hjälpa oss att hålla oss friska och starka. Tarmen brukar även kallas för vår andra hjärna och den har direktkontakt med vår hjärna via vagusnerven. Med en tarmflora i obalans så mår vi inte alls bra varken fysiskt eller psykiskt. Därför är det viktigt att vi sköter om vår tarmflora och det är här fermenterad kost kommer in.

 

Surdegsbröd en bra början

Många börjar nu förstå den fermenterade kostens nytta för vår hälsa och det tycker jag är så bra. Själv kom jag i kontakt med fermenterad först för några år sedan och då i samband med just surdegsbröd. Surdegsbröd är det perfekta sättet att komma igång och hitta in i fermenteringens värld. Därför så rekommenderar jag alla som jag känner att prova. Det är så gott, kräver inga nya konstiga redskap och inte är det dyrt heller.

 

Surdegskultur

Det som krävs är ett bra ekologiskt stenmalet mjöl ,havssalt och vatten . Det är allt som behövs för att baka ett surdegsbröd och ja det tar lite längre tid. Men det är så värt det tycker jag och själva arbetsinsatsen är minimal och det som tar lite tid är själva jäsningen. För om ett surdegsbröd ska bli som bäst å måste man låta det få jäsa i minst 8-12 timmar. Det ger din surdegskultur tid för att bryta ner glutenproteinet samt frigöra de nyttiga mineralerna och vitaminerna i mjölet. Slutresultatet blir då ett mer lättsmält bröd med mycket smak och ett högt näringsinnehåll. Som håller dig mätt länge och får dig att må mycket bättre än vad jäst bakat bröd gör. Visst kan väl det vara värt lite väntan eller hur?

 

 

Gör din egen surdegsstart

Men spring nu inte till butiken och köp en färdig surdegsstart utan gör en själv istället. För det är verkligen så barnsligt enkelt och när den är klar så har du den för resten av ditt liv. Nej jag skojar inte nu för om du tar hand om din surdegsstart och bara matar den då och då. Så kan du ha den i ditt kylskåp och baka hur mycket bröd du vill med den. Du kan dessutom använda den till mängder av andra recept. Vad sägs till exempel om surdegspizza, surdegsvåfflor, surdegspannkakor eller surdegsbullar.  För att inte tala om alla olika mjuka kakor och annat gott du kan ha den till. Ett recept på en surdegsstart hittar du om du klickar här.

 

Surdegsvåfflor så gott! mariasfeelinggood.se

 

Välkommen tillbaka

Jag hoppas att du blivit inspirerad att prova på lite surdegsbak nu för vad har du att förlora? Det är verkligen så roligt att baka surdegsbröd och själv är jag som ett barn på julafton varje gång jag tar ut ett surdegsbröd ur ugnen. När jag känner den härliga doften av ett nybakat bröd blir jag så lycklig och nöjd med mig själv. Att det dessutom får mig att må så bra och tillfreds med livet i stort är naturligtvis ett stort plus.

Jag vill även passa på att hälsa dig varmt välkommen till mariasfeelinggood.se nystartade systersida mariasfeelinggoodlife.se Som är ytterligare ett av mina skötebarn och där jag skriver om hälsa och en naturlig livsstil. Jag har tänkt att lägga in lite recept där också med betoning på hälsa.Klicka bara på länken så kommer du dit.

/Maria1 thought on “Bröd så mycket bättre med surdeg mariasfeelinggood.se”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *