Surdegspizza så gott och enkelt mariasfeelinggood.se

Surdegspizza så gott och enkelt mariasfeelinggood.se

Surdegspizza så gott och enkelt att göra

Surdegspizza är så fantastiskt gott och genialiskt. Om du inte provat att baka det så är det något som jag varmt rekommenderar. Det är faktiskt  numera den enda sortens pizza som jag bakar här hemma. Nu så kanske du tänker att…… Nja surdegspizza det är nog alldeles för krångligt att göra.

Men då har jag faktiskt en nyhet för dig…….DET ÄR DET INTE! Här har du nämligen ett recept på en deg som du gör i förväg och ställer i kylskåpet. När det sedan är dags att baka din surdegspizza så tar du bara fram degen och formar till dina pizzabottnar. Därefter är det bara att gå loss med din fantasi och komponera dina pizzor efter egen smak och tycke. Smart va?

Surdegspizza bättre för hälsan

Men det finns faktiskt ytterligare en anledning till att baka surdegspizza. Det är att den är mycket bättre för din hälsa än jäst bakad pizza. Det beror på de goda bakterierna i surdegskulturen som är så bra för vår tarmflora.Med en surdegskultur i degen blir pizzabotten mer lättsmält näringsrik och dessutom mer smakrik.

Surdegsstart

Det du behöver för att baka surdegspizza är dock en surdegsstart men inga problem det fixar du lätt som en plätt. Du hittar ett recept om du klickar här. Vill du läsa mer om surdegskulturens goda påverkan på vår hälsa klicka bara på länken här.

Surdegsstarten din nya kompis

Det riktigt fina är att du behöver bara göra din surdegsstart en gång sedan har du den för resten av ditt liv. Jo det är faktiskt sant för om du bara förvarar den i kylskåpet och tar fram och matar den då och då. Så har du en ny kompis som kan hjälpa dig att baka hur mycket bröd du vill. När du ska baka så tar du bara fram den ett par timmar innan och matar den med mjöl och vatten. När den bubblar ordentligt så är det klart att köra.

Surdeg är så mycket mer än bara bröd och pizza

Men din nya vän kan faktiskt användas till så mycket mer än bröd och surdegspizza för vad sägs om surdegsvåfflor, surdegspannkakor, surdegsbullar och mjuka kakor? Inte så dumt eller hur? Det fina är att precis som med bröd och pizza gör surdegskulturen samma nytta här. Surdegskulturen gör dem mer näringsrika, mättande och snälla mot din mage.

Men nog om detta och till receptet.

Med det här grundrecept kan du variera dina surdegs pizzor till det oändliga. Jag har för det här receptet bland annat tagit lite inspiration ifrån allas vår franske surdegsbagare Sebastian Boudet. En favorit här hemma hos oss för hans passion för surdegsbröd är ju så inspirerande.

Degen räcker till åtminstone 2 stora pizzor men du kan enkelt anpassa den och halvera eller dubbla om du vill.

Det fina med den här degen är att du gör den på kvällen dagen innan du ska baka din surdegs pizza. Genom att du ställer degen i kylen så får degen jäsa extra långsamt och det ger en smakrik och mer lättsmält pizza. En surdeg blir nämligen som bäst om den får jäsa i åtminstone 8-12 timmar. Det här är en teknik som jag använder till att baka ett jättegott och enkelt surdegsbröd. Om ni blir nyfikna på det så klicka bara på länken här.

För detta recept behöver du följande….

 • 150gr bubblande surdegsstart
 • 260 gram vatten
 • Olivolja 20 gram
 • 10 gram havssalt   OBS ! Havssalt är något som är viktigt i en surdeg och det beror på att det är naturligt rikt på mineraler. Ett bordssalt är processat och innehåller till 98 procent ren natriumklorid och dessutom oftast någon form av kemikalie. Om du vill läsa mer om det så klicka bara på länken här.
 • Cirka 500 gram stenmalet vetemjöl eller dinkelmjöl jag brukar använda det här Det tycker jag är jättebra men annars finns det andra bra stenmalda ekologiska mjölsorter. Kolla bara på mjöl hyllan i livsmedelsbutiken det brukar finnas i flesta livsmedelsbutiker numera. Annars gör man som mig och ber dem beställa hem helt enkelt.

Gör så här….

 1. Blanda mjöl, vatten, havssalt och olivolja i en bunke och arbeta ihop till en smidig deg. Täck den sedan med en plastfolie och låt degen stå någon timme i rumstemperatur.
 2. Sedan är det bara att ställa den i kylskåpet tills nästa dag.
 3. När det är dags att baka dina surdegs pizzor tar du bara fram degen. Jag tycker att det är lättast att forma dem och lägga på bakplåtspapper när degen är kall. Låt dem sedan gärna stå en liten stund så att de hinner de jäsa till sig lite. Sedan är det bara att toppa dem med något som du tycker om. Jag lämnar lite förslag här nedan och ett recept på en enkel tomatsås.
 4. Sätt ugnen på 225-250 grader och ställ samtidigt in en ugnsplåt. När ugnen är uppvärmd är det bara att ta ut plåten och försiktigt skjuta över bakplåtspappret med pizzan på plåten. Grädda i cirka 10 minuter eller tills pizzan fått en fin färg

Enkel tomatsås som du som du fixar själv på ett kick.

En egen tomatsås är väldigt enkelt att göra alldeles själv. Det här är ett recept på en jättegod tomatsås som du fixar i ett nafs. Dessutom så innehåller den heller inte några onödiga tillsatser. Hur bra som helst enligt mig.

För den här såsen behöver du….

 • 2 paket 390 gram krossade tomater
 • 1 msk olivolja
 • En nypa havssalt
  Grovmalen svartpeppar efter egen smak
 • Örtkryddor till exempel timjan,oregano,basilika)
 • En liten nypa kokossocker lite socker i tomatsåsen gör att den inte blir besk och mer rund i smaken.

Gör så här…

Blanda samman alla ingredienser i en kastrull koka upp och låt såsen småkoka på svag värme i ca 10 min. Det här receptet bör räcka till pizzadegsreceptet ovan.

Förslag till pizza topping.

Vegetarisk medelhavs inspirerad pizza topping

Med med enkel tomatsås, aubergine ,zucchini ,körsbärs tomater, fetaost, riven ost (gärna en lagrad,) bladspenat och grovmalen svartpeppar.
Skiva först aubergine och zucchini strö på lite salt och lägg dem i ett durkslag över diskhon i cirka 20 minuter. Då släpper de ifrån sig en del vätska och du slipper blöta pizzor. Halvera tomaterna och börja med toppa pizzan med ett ett tunt lager enkel tomatsås. Fortsätt med att lägga på grönsaker, fetaost, lite svartpeppar och avsluta med riven ost. Toppa med bladspenaten vid servering.

Italiensk inspirerad pizza topping

Enkel tomatsås, körsbärstomater, parmaskinka, mozarellaost,riven lagrad ost eller parmesanost färsk basilika, och grovmalen svartpeppar.

Börja med att toppa pizzan med tomatsås och därefter med parmaskinka, tomater, mozarellaost i skivor och avsluta med riven ost. Vid servering toppa med färsk basilika.

Fransk inspirerad pizza topping


Enkel tomatsås, getost, riven ost, valnötter, flytande honung och ruccola

Börja med att toppa med tomatsås och fortsätt sedan med getost valnötter och riven ost. Grädda och vid servering toppar du med ruccola och ringlar över honung.

Min jul inspirerade pizza topping

Creme fraiche, riven ost, brieost, fikon (helst färska) grovhackade valnötter grovskuren grönkål och granatäppelkärnor.

Blanda först creme fraiche med den rivna osten och bred på ett ganska tjockt lager på pizzan toppa sedan med brieost i skivor, fikon i klyftor och valnötter. Grädda i 5 minuter ta ut pizzan och lägg på grönkål en och grädda i ytterligare cirka 5 min. Vid servering toppa med granatäppelkärnor

Välkommen tillbaka

Lycka till med att baka lite surdegspizza nu jag lovar att det kommer att gå som en dans. Välkommen tillbaka för att botanisera bland mina recept här på mariasfeelinggood.se.

Dessutom välkommen till min andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se. Där jag skriver om hälsa och naturlig livsstil och även lägger ut lite recept då och då. Klicka bara på länken så kommer du dit.

/MariaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *