Kvass med hallon/lime och mynta läskande och god

Kvass med hallon/lime och mynta läskande och god

Kvass enklare kan det inte bli

När jag publicerade mitt recept på Hibiskus Kvass så lovade jag att dela med mig av grundreceptet. Till drycken som kickade igång min fermenteringsresa. Jag hittade nämligen en bok med ett recept på en dryck som man kunde göra på köksbänken. Jag testade att göra att den här drycken som heter Kvass. Samtidigt så hittade jag en hel fantastisk värld med  fermenterad mat.

 

 

Sedan dess så har jag provat många olika typer av ferment och jag har verkligen lärt mig massor. Men jag har ju inte bara lärt mig att fermentera för jag har dessutom fått mer kunskap om hur våra kroppar fungerar. Jag har insett vikten av att tillföra sin kropp rätt sorts bränsle för att må riktigt bra till kropp och själ. En bil fungerar inte utan rätt sorts bränsle och det gör inte heller vi. Tänk att det skulle ta mig över femtio år att förstå det.

 

Cirkeln är sluten

Men jag är så tacksam att jag knäckte koden till min hälsa till slut. Det är även något som jag så innerligt önskar er alla som har hittat hit till mariasfeelinggood också. Så därför är det hög tid att lägga ut det här receptet och sluta cirkeln. Dags nu för lite härligt god och läskande Kvass.

 

 

Så mycket mer

Jag lovar ni kommer att lyckas med den och om ni får smak för det här med att fermentera. Så finns det ju fler recept att prova här hos mig men tro mig det finns så mycket mer. Än så länge har jag bara skrapat lite på ytan och var fria att utforska youtube och andra webbsidor efter fler recept . Men jag hoppas även att ni vill fortsätta att följa mig på min fermenteringsresa här på mariasfeelinggood.se.

 

Löjligt enkelt

Men nu så ska vi göra lite Kvass och det är faktiskt nästan löjligt enkelt. Men åhhh!! så gott och den kräver minimalt med ingredienser. Vatten, bär, lite  och honung och du är hemma. I det här receptet har jag dessutom tillfört lite limesaft och mynta och det blev hur gott som helst.

 

 

Opastöriserad Raw honung

Det som är viktigast är dock att du använder opastöriserad eller Raw honung. För att fermenteringsprocessen ska kicka igång och göra en god och bubblig Kvass. Så krävs nämligen de där fantastiska mjölksyra bakterierna som finns naturligt i honung. Annars fungerar det inte för det tråkiga med pastörisering är att det dödar alla de goda bakterierna i honungen. Men om du bara köper lite honung från en svensk biodlare och gärna då en lite mindre sådan. Så kommer det att bli hur bra som helst för de brukar nämligen inte pastörisera sin honung.

 

 

Men nu till själva receptet

Men nu till receptet och jag tog mig faktiskt friheten att ändra lite i original receptet ändå. Originalet innehöll färsk ingefära och om ni hellre vill ha det. Så “go for it” för det är väldigt gott vilket som. Eller så testar ni båda och ser vilken som ni tycker är godast. Hör gärna av er och tala om vad ni tycker för det vore roligt att få lite feedback.

 

För detta receptet behöver du följande…

 • 1,5 liter filtrerat vatten 
 • 3 dl hallon färska eller frysta
 • Saften från en lime
 • Färsk mynta eller så byter du ut lime och mynta mot 3 cm färsk ingefära.
 • 2-3 msk honung
 • En stor glasburk på cirka 2 l med tättslutande lock gärna en med gummiring lämplig för konservering. Jag gillar dessa
 • Glasflaskor med tättslutande korkar jag brukar använda dessa.

Obs! Angående filtrerat vatten. Så har jag fått lära mig att använda filtrerat vatten för att kloret som finns i dricksvatten hämmar fermenteringsprocessen. Men många av mina recept kommer från USA där kranvattnet tydligen innehåller mycket mer klor än här. Så kanske vårt kranvatten inte behöver filtreras. Än så länge har jag inte testat detta men var fri att göra det om du vill. Hör i så fall gärna av dig till mig och berätta hur det gick..

 

Gör så här….

 1. Häll vatten, hallon, limesaft, mynta och honung i glasburken och så att det mesta av honungen blir upplöst.
 2. Sätt på locket och ställ burken i rumstemperatur i 2-3 dagar. Förslagsvis på köksbänken så att du kan ha lite uppsikt över den.
 3. Skaka burken försiktigt en gång om dagen och redan efter någon dag så kan du se att det börjar bildas små bubblor.
 4. Efter cirka 2- 3 dagar så är din Kvass klar och du kan se skum på på ytan i burken. Om du lossar på locket så ska det nu pysa till.
 5. Sila då av vätskan och fyll upp på flaskor med tättslutande korkar. För mer kolsyra låt flaskorna stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur. Ställ dem sedan i kylskåpet.
 6. Kvassen bör drickas upp inom 2 veckor och blir mer bubblig eftersom. Det beror på att fermenteringsprocessen har stannat upp men fortsätter långsamt i kylskåpet. Det kan byggas upp en hel del kolsyra i flaskorna. Så var uppmärksam och öppna dem helst över diskhon så slipper du spill.

 

 

Lycka till……..

Välkommen tillbaka och om ni tycker om mitt recept på Kvass. Så kan jag rekommendera att ni även provar på att göra lite Gingerbug . Så kan ni göra er alldeles egen helt naturliga läskedryck. Helt fri från onödiga tillsatser och liksom Kvass nyttig och bra för tarmfloran. Klicka på länken här så kommer du direkt till ett recept på den. Dessutom om du klickar här så kommer du till ett recept på en jättegod naturlig Ginger Ale.

 

Hälsokick !

Om ni blir nyfikna på boken som jag läste så kan jag varmt rekommendera

” Hälsokick! “av fina Marita Karlsson. Den är verkligen fantastisk med alla recept och tips. Dessutom galet vackra bilder från soliga Kalifornien. Det här är en bok som gör mig så glad för den har en sådan fin vibe tycker jag.

Välkommen tillbaka till mig och om ni blir sugna på andra recept och tips så varmt välkommen att besöka min nya webbsida mariasfeelinggoodlife.se. Där jag skriver om mat och hälsa och en naturlig livsstil som har kommit att bli en stor passion för mig.

/MariaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *