Semlor så goda med surdeg mariasfeelinggood.se

Semlor så goda med surdeg mariasfeelinggood.se

 

Semlor bakade med kärlek och lite surdeg

Semlor är kanske Sveriges mest älskade bakverk och på senare år har det kommit alla möjliga nya varianter. Semmelwrap, semmelkladdkaka, semmeltårta, saffrans semlor, chokladsemlor och jag vet inte vad. Men jag ska erkänna att jag föredrar traditionella semlor, ja jag är ledsen men så är det bara. Men på grund av att jag har insett att raffinerat vitt socker och gluten inte får mig att må så bra. Så försöker jag undvika det numera och tyvärr även då semlor som jag ju alltid har älskat.

 

 

Min kärlek till surdeg

Men numera så älskar jag ju även surdeg så därför kändes det ganska självklart. Att jag ville prova att baka lite surdegs semlor så sagt och gjort. Jag gjorde lite resurge för att kolla upp hur andra hade gjort och fick en idé om hur jag ville gå till väga. Det visade sig funka hur fint som helst och mina surdegs semmel bullarna jäste upp och blev makalöst fluffiga och fina. Jag har bakat en del semlor förr men jag måste faktiskt säga att dessa är de finaste jag någonsin gjort. Så därför så lägger jag nu ut det här receptet till er så att ni kan testa om ni vill.

 

En surdegsnörd

Ja jag vet jag är en riktig surdegs nörd men jag kan inte hjälpa det. För surdeg är ju så fantastiskt bra och jag kan inte förstå att det tagit mig så många år att förstå det. Jag blir lika fascinerad varje gång jag får vara med om ett surdegsmirakel. Det är något alldeles speciellt att få  följa hur det utvecklar sig från min surdegsstart till en en härligt smidig deg. För att till slut transformeras till ett fantastiskt saftigt, smakrikt och dessutom hälsosamt bröd. För mig är det kärlek på högsta nivå och gör mig lycklig som ett barn på julafton.

 

Surdegsstart

 

Gör din egen surdegsstart

En egen surdegsstart är så enkelt att göra jag lovar. Det finns ingen anledning att lägga pengar på en sådan där färdig som de säljer i livsmedelsbutiken. En surdegsstart är bara mjöl och vatten that’s it och om du bara klickar här kommer du direkt till ett recept. Så kom igen nu kila iväg och gör en bums för du kommer inte att ångra dig. Då kan du lätt göra dessa smarriga surdegssemlor men även så mycket annat gott. För vad sägs om nybakade surdegsfrallor till frukost? Eller surdegsvåfflor till eftermiddagsfikat och surdegspizza till fredagsmyset. Inte så dumt eller hur? Men det är bara ett litet axplock av vad du kan göra.

 

surdegspizza

 

Nu ska vi baka  semlor

Men nu är det ju surdegssemlor vi ska baka och tro mig du kommer att häpna över hur fina fluffiga de blir. Glöm alla de torra och kompakta jästbakade semmelbullar som du kanske varit med om tidigare. Det är med surdeg du ska baka och ja det tar lite längre tid. Men jag lovar det är så värt det och semlor bakade på surdeg är dessutom mycket bättre för dig. De är mycket mer lättsmälta och får din kropp att sjunga. Precis som allt annat bakat med surdeg så varför tveka?

 

 

Det här behöver du för att baka dina surdegssemlor…

 • 500 gram ekologiskt stenmalet vetemjöl ja jag är ledsen. Men ett vanligt vitt vetemjöl innehåller inga fibrer och mineraler som krävs för ett surdegsbak. Dessutom innehåller det oftast askorbinsyra som hämmar fermentering processen.
 • 200 gram ekologisk 3% mjölk
 • 80 gram ekologiskt rörsocker
 • 10 gram havssalt
 • 80 gram bubblande surdegsstart
 • 1 ekologiskt ägg
 • 2 tsk malen kardemumma och om du maler själv blir det extra smarrigt.
 • 100 gram ekologiskt smör

 

 

Gör så här….

Jag använde min hushållsassistent till den här degen och tyckte att det funkade utmärkt.

 1. Blanda först alla torra ingredienser i blandarskålen.
 2. Tillsätt sedan surdeg mjölk och ägg och kör på låg hastighet till du ser att degen gått ihop till en slät och fin deg.
 3. Till sist arbeta in smöret skuret i tärningar och kör till allt smör har blandats in ordentligt till en sagolikt silkeslen deg. Jag brukar hjälpa till lite försiktig med en slickepott och skrapa degen från kanterna.
 4. Lägg sedan degen i en bunke och täck med ett tättslutande lock eller plastfolie. Så att degen inte torkar för nu ska den jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar.
 5. När degen har jäst färdigt forma degen till 12-15 bullar. Beroende på hur stora semlor du vill ha och lägg dem på en plåt.
 6. Ställ därefter plåten i en kall ugn i ca 8-10 timmar.
 7. Ta sedan ut plåten ur ugnen och värm upp den till 200 grader.
 8. Därefter gräddar du dina bullar vacker gyllenbruna cirka i 8-10 minuter.
 9. Låt dem svalna under en bakduk.

 

 

Det var det inte så svårt eller hur?

Sedan är det bara att fylla dina surdegssemlor med god fyllning och vispad grädde. Om ni vill kan ni prova någon av de hemgjorda fyllningarna nedan som jag har anpassat lite.Eftersom jag ville ha en fyllning utan raffinerat socker men om ni vill så kan ni även göra dem med florsocker. Jag har en traditionell fyllning med mandel som är väldigt enkel att göra och jättegod. Dessutom för er som inte tål mandel så kan jag tipsa om att fyllningen på solrosfrön är ljuvlig. Den smakar kanske inte exakt som en mandelmassa men inte långt ifrån.

 

Så nu gör vi lite goda fyllningar..

 

Mandelfyllning till cirka 4-6 semlor till den behöver du

 • 2 dl mandel 
 • 0,5 dl lönnsirap om du vill ha en nyttigare annars tar du cirka 0,5 dl florsocker
 • Inkråmet från bullarna som du skrapar ur bullen med en sked.
 • Cirka 1 dl ovispad grädde eller mer prova själv hur lös fyllning du vill ha. Värm gärna grädden lite och tillsätt sedan lite i taget till lagom konsistens på din fyllning.
 • 0,5 tsk vaniljpulver valfritt men jag tyckte det var väldigt gott.

 

Solrosfyllning till 4-6 semlor och till den behöver du följande…

 • 2 dl solrosfrön 
 • 0,5 dl lönnsirap för en mer nyttig fyllning annars cirka 0,5 dl florsocker. Prova dig fram hur söt fyllning du vill ha.
 • Inkråmet från bullarna som du skrapar ur bullen med en sked.
 • Cirka en dl ovispad grädde eller mer beroende på hur lös fyllning du vill ha. Värm gärna grädden lite och tillsätt sedan lite i taget för lagom konsistens på din fyllning.
 • 0,5 tsk vaniljpulver valfritt men väldigt är gott tycker jag.

 

Gör så här…

 1. Häll samtliga ingredienser utom grädden i en matberedare och mixa max några sekunder. Spara lite av sötningen för att smaka av på slutet.
 2. Tillsätt den uppvärmda grädden och resterande sötning lite i taget och mixa tills du är nöjd med resultatet.

 

Sedan är det bara att fylla dina bullar..

 

Skär av ett lock på dina semmelbullar och om du ha dem lite extra piffiga. Så skär du det i en trekant och vinklar knivspetsen lite snett ner i bullen. Så får du ett litet snitsigt trekantigt lock men skär inte för djupt. Utan lämna innehåll i bullen som du kan ha i dina fyllningar kolla på bilden ovan hur det ser ut.

 

 

Vispa grädde

Sedan vispar du grädde och där såg jag ett tips från Sebastian Boudet. Att man skulle vispa grädden för hand och långsamt för bästa resultat. Så jag provade faktiskt det och vispade min grädde i en bunke med en ballongvisp. Det blev hur bra som helst och en fantastiskt fluffig och fin grädde så tack Sebastian för det.

Sedan är det bara att fylla dina bullar med valfri fyllning och spritsa eller klicka på grädden. Sätt därefter på locken och pudra över lite florsocker.

 

 

Lycka till…

Sådär då var det klart lycka till med era surdegssemlor nu jag hoppas ni blir nöjda. Välkomna tillbaka och dessutom varmt välkomna att besöka min andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se Där skriver jag om mat och hälsa och en naturlig livsstil.

/Maria

Om ni inte vet hur man formar släta bullar så kolla på youtube klippet nedan.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *