Surdegsmuffins med hallon och lime

Surdegsmuffins med hallon och lime

Surdegsmuffins här kommer ett recept till

Ja jag vet surdegsmuffins igen men när jag först provade detta recept så blev jag inte riktigt övertygad.
Igår så gav jag det dock en chans till och wow!! Då föll mina smaklökar helt plötsligt på plats. Det var jättegott och nu är dessa surdegsmuffins mina favoriter. Jag borde inte ha blivit förvånad för så har det faktiskt varit under hela min fermentering resa.

“OBS! denna text innehåller affiliatelänkar”

 

Min fermenterings resa

Min tid med fermentering har varit en resa, en smakresa som förändrat mig för alltid. Ibland har det varit fantastiskt men ibland ska jag erkänna har det varit lite deppigt. För det är jobbigt att vända ryggen mot det man är van vid. Från sött till syrligt och lämna ett liv med mat som jag vant mig vid. Det har varit fantastiskt men stundtals trist när alla sitter och smaskar i sig sötsaker till exempel. Sötsaker som jag alltid har älskat men som jag numera har insett inte alls är bra för mig.

 

 

Ny kost

Mat med massor av socker, jäst bakat bröd, processade livsmedel och tomma kalorier . Som jag nu har lämnat för en kost med massor vitaminer, mineraler och goda bakterier för min tarm. Mat som får mig att må bra varje dag och förändrat mitt sätt att se på mat. Men som sagt så har det inte alltid varit så enkelt. Om ni vill läsa lite mer om hur mat påverkar vår hälsa så klicka gärna på länken här.

 

Att sticka ut

Det är inte alltid så lätt att vara den där udda fermenterings människan. Som till exempel envisas med att sitta och titta på medan andra käkar tårta och kakor i långa banor. Det kan vara svårt att få andra att förstå varför en kaka kan vara skadlig. Det är mycket lättare att acceptera att någon ratar alkohol än en tårtbit. Ja jag förstår att det låter lite drastiskt men för mig är socker som en drog. Ju mer jag äter ju mer begär får jag så därför sparar jag det till något extra speciellt tillfälle då och då. Men det finns fortfarande tillfällen när jag vill strunta i det. Dagar då det känns för jobbigt och jag tänker att det ju var mycket så lättare innan när jag kunde äta allt.

 

 

Smaklökar

Men det konstiga är att när jag ibland är på väg att slänga in handduken. När jag tar en smakbit av något jag förut älskade så smakar det inte lika gott längre. Det faller oftast helt platt på min tunga och jag börjar istället att längta efter min nya mat. Så för er som liksom jag strävar med liknande upplevelser i era liv ge inte upp. För när allt har fallit på plats så kommer det att vara så mycket bättre än tidigare. Själv så märker jag nu stor skillnad på min hälsa och känner mig mer i balans till kropp och själ. Det är något som jag önskar att fler får möjlighet att få känna.

 

 

Prova att baka dessa surdegsmuffins

Ok med det sagt så jag lägger ut det receptet på dessa surdegsmuffins så att ni får prova helt enkelt. Prova och se vad ni tycker och ja de är inte så söta men väldigt smakrika. Dessutom mycket mer nyttiga än andra söta muffins ni är vana vid att äta. Det här med fermenterad mat tar lite tid att vänja sig vid. Men om ni ger dessa surdegsmuffins en chans så kommer ni att uppskatta det jag lovar. Nyfiken på fler av mina fermenterings recept så klicka här.

 

 

Surdegskultur

Dessa surdegsmuffins innehåller en surdegsstart som får dem att jäsa upp och det förändrar deras smak och textur. Surdeg som är faktiskt väldigt hälsosamt och bra för tarmfloran. Jag måste dock tillägga att det egentligen krävs en längre jästid än i detta recept för att en surdegskultur ska fungera optimalt. Då får den tid att transformera mjölet, bryta ner gluten proteinet och göra degen/smeten mer lättsmält och näringsrik. Så om man vill få full effekt kan man låta smeten stå några timmar i kylskåpet.

 

Surdegsstart

En surdegsstart är hur enkel som helst att göra så det finns ingen anledning att köpa en färdig i affären. En surdegsstart kan du ha för resten av ditt liv om du gör den själv så seså stick iväg bums och gör en nu. Jag lovar du kommer inte att ångra dig klicka bara här för ett recept på det

 

 

En ögonöppnare

Det är upp till dig hur nyttiga du vill att dina muffins ska vara. Men jag tänkte att det här receptet kanske kan öppna ögonen för den som är helt ny inför surdeg. Tillräckligt för att man ska bli sugen på att testa mer och hitta in i fermenterings världen. För ett recept på surdegspizza klicka på länken. Men nog om det för nu ska här bakas smarriga surdegs muffins.

 

 

För det här receptet behöver du följande….

 • 4 dl ekologiskt stenmalet vetemjöl ja jag rekommenderar ett bra mjöl med massor av fibrer och mineraler till surdegsbakning. För vanligt processat vitt mjöl är väldigt fattigt på allt vad fibrer och mineraler heter. Det innehåller dessutom askorbinsyra som hämmar den jäsningsprocess som man är ute efter i surdeg. Köp vilket bra mjöl ni vill men jag har fastnat för saltå kvarns mjöler.
 • 1 dl ekologiskt rörsocker
 • 0,5 tesked bakpulver
 • Havssalt 0,5 tesked
 • Ett ekologiskt ägg
 • 1 dl kallpressad olja som rapsolja, olivolja eller kokosolja
 • vatten 1,5 dl
 • 2 dl bubblande surdegsstart
 • Rivet
 • Rivet skal från en lime
 • 2-3 dl hallon färska eller frusna

 

Gör så här…

 1. Blanda alla torra ingredienserna i en skål
 2. Därefter vispar du ihop ägg, surdegsstart, vatten,olja och limeskal i en annan bunke.
 3. Sedan är det bara att lite varligt röra ihop innehållet i de båda skålarna och till sist försiktigt röra ner hallonen i smeten.
 4. Fördela smeten i muffins formar och smeten räcker till 10-15 st beroende på hur stora muffins du vill ha.
 5. Grädda sedan dina surdegs muffins vackert gyllenbruna i 200 grader i cirka 15-20 minuter

 

Det var allt och lycka till…..

Hoppas ni tycker om receptet och kommer tillbaka för fler mumsiga recept. Jag tycker att det här är så roligt och blir så lycklig när jag ser att ni varit inne här på min webbsida. Den har blivit min nya lilla baby som jag skulle vilja växa upp till något riktigt fint. Min passion och önskan är att fler ska finna sin hälsa med fermenterad mat precis som jag har gjort. Det är därför jag har byggt mariasfeelinggood.se just för att dela med mig av all fantastiskt fermenterad mat som finns. Mat som gör dig mätt frisk och glad.

Om du blir nyfiken på mer fermenterings recept så kan du ju prova att göra en gingerbug till exempel.

 

Välkommen till mariasfeelinggodlife.se

Dessutom välkommen att besöka min andra lilla baby nämligen min webbsida mariasfeelinggoodlife.se. Där skriver jag om hälsa mat och en naturlig livsstil. För jag är verkligen en stor förespråkare för äkta och näringsrik mat. Men jag tror även på vikten att hitta en balans i sitt liv. Något som jag tror kan se lite olika ut för hos var och en. Men det som jag har insett på senare år är att man behöver hitta en balans mellan kost sömnvanor och rörelse. Endast då tror jag att man kan må riktigt bra för att kunna göra det allra bästa av sitt liv. Men om ni vill läsa mer om det så klicka gärna på länken och besök mig där. 

/Maria

Om ni blir nyfikna på det här med surdeg och vill veta mer så titta gärna på Youtube videon nedanLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *