Isglass så ljuvliga med smak av jordgubb och lime..

Isglass så ljuvliga med smak av jordgubb och lime..

Isglass så god med probiotiska egenskaper..

När sommaren närmar sig med stormsteg tyckte jag att det var dags för ett isglass recept. Men mina vänner det här är inte vilket recept på isglass som helst inte. Nej för dessa ljuvliga isglassar med smak av jordgubb och lime har en väldigt speciell ingrediens. Den gör att dessa glassar får en härlig textur och inte blir så hårda som hemgjorda saftis pinnar. Härligt syrliga är de också men ni kan själva välja hur syrliga ni vill ha dem. Men mer om det i själva recept delen. För jag ju måste ju förklara mig om den speciella ingrediensen….eller hur?

 

Isglass så ljuvliga med smak av jordgubb och lime

 

Kombucha..

Kombucha är en dryck som ni kan hitta recept och anvisningar om hur ni enkelt kan brygga hemma här hos mig. För er som inte upptäckt dess storhet ännu och vill veta mer så klicka bara på länken här. Detta recept är tillägnat er som nu har kommit igång eller kanske känner en Kombucha bryggare. För min isglass är faktiskt delvis gjord på… jajamensan Kombucha scoby!! För dig som nu rynkar på näsan så förstår jag dig. När jag först började läsa om att använda sig av Scoby i recept så var jag också tveksam. Men ju längre tiden har gått så har iden lagt sig tillrätta hos mig. Ni som har följt mig ett tag har säkert sett mitt recept på Jordgubbspaj för modiga. Som också innehåller scoby och som dessutom är en härlig skapelse med smak av jordgubb,kokos och vanilj.

 

Jordgubbspaj för modiga

Kan man verkligen äta scoby?

Ja det var något som jag verkligen frågade mig också och svaret på den frågan är ja. Man kan faktiskt äta scoby och om du undrar varför man skulle vilja göra det. Så är det av samma anledning som man dricker kombucha. Scoby innehåller precis som Kombucha massor av nyttiga samma sorters hälsosamma bakterie och jästsvampar som Kombuchan. Men det riktigt fina är att den består av lösliga fibrer som är bra för din tarmflora och lägger sig som en skyddande gelé i dina tarmar. Man brukar säga att lösliga fibrer städar ut och rensar ut dina tarmar. Det du dock bör tänka på är att scoby och kombucha inte ska hettas upp. Då dör nämligen de goda bakterierna och du går miste om de probiotiska egenskaperna.

 

 

Våra tarmar..

Det bäddar för en balanserad och tarmflora och friska tarmar. Något som jag har insett på senare är väldigt viktigt för vår hälsa. Det kan förhindra att man utvecklar till exempel IBS. Men även värre sjukdomar som diabetes högt blodtryck hjärtkärlsjukdomar och stroke. Våra nya folksjukdomar Sjukdomar som jag har skrivit om här på min blogg. Om ni inte har läst det så klicka gärna över och läs mer om det här. Så mina vänner att äta kombucha scobys är faktiskt inte alls en sådan dum ide.

 

 

Använd dina scoby..

Det är dessutom ett utmärkt tillfälle att göra nytta av sina scobys som blir en biprodukt när man brygger Kombucha. För er som inte vet det så kan jag berätta att en är det en slags geleplatta. Som bildas uppe på ytan i bryggningskärlet när man brygger Kombucha. Klicka på länken här så kan du läsa mer om det. Eftersom det bildas en ny för varje bryggning så står man snart där med en massa scobys på lager. För man kan nämligen spara dem och förvara dem i ett så kallat Scobyhotell. Det kan till exempel vara bra om man vill starta upp en ny bryggning. Eller om man kanske vill testa att brygga lite Koffucha som är en kombucha bryggt på kaffe. Man kan även brygga Hibiskus Kombucha och Rooibos Kombucha.

 

Kaffe Kombucha eller Koffucha?
Koffucha

 

Dags att göra lite Isglass..

Men som sagt så kan man även göra en jättegod isglass och nu ska jag visa hur det går till så häng på…

 

sglass så ljuvliga med smak av jordgubb och lime

 

För att göra denna smarriga Isglass behöver du följande..

 • 250 gram jordgubbar funkar utmärkt med frysta
 • Kokossocker… jag hade 1 dl men du kan smaka om du vill ha lite sötare glass
 • Färska myntablad cirka 4-5 st
 • 2 dl vatten
 • Lönnsirap ca 2 msk ..kan uteslutas om du istället vill öka mängden kokossocker
 • 2 dl scoby pure
 • 2 dl kombucha naturell eller jordgubbssmak
 • Saften från en lime
 • En matberedare eller en stavmixer

 

Gör så här…

 1. Lägg jordgubbarna, kokossocker och myntan i en liten kastrull och fyll på med vattnet.
 2. Låt koka upp och mosa jordgubbarna något förslagsvis med en potatisstöt.
 3. Låt blandningen sjuda i 10 minuter och ställ sedan av för att svalna.
 4. Skär scobyn i lite mindre bitar och mixa tillsammans Kombuchan till en pure.
 5. När jorgubbsblandningen svalnat till rumstemperatur så mixar du den tillsammans med scobypuren,limesaft och eventuellt lönnsirap.
 6. Fyll sedan upp smeten i glassformar och frys din isglass i minst 4 timmar.
Isglass så ljuvliga med smak av jordgubb och lime
Isglass så ljuvliga med smak av jordgubb och lime

 

Gör dina egna formar…

Om du inte har några glassformar hemma så var lite kreativ och gör dina egna. Med hjälp av små glasburkar eller små behållare av något slag kan du göra dina egna glassformar. Om du vill ha lite tips så kolla bara på Youtube videon längst ner på sidan. Själv så gjorde jag några små mini isglassar i en istärning låda och lite tandpetare. Perfekt att bjuda på vid något litet mingelparty eller så. Ta vad du har hemma helt enkelt och gör det som en liten kul grej med barn eller barnbarn.

 

Isglass så ljuvliga med smak av jordgubb och lime
Isglass så ljuvliga med smak av jordgubb och lime

 

Välkommen tillbaka…

Så vet det med det…jag hoppas att ni vågar att testa mitt Isglass recept. Jag lovar att ni kommer att bli förvånade över hur goda de är. Om ni oroar er för vad andra ska tycka så kan ni ju hmmm…hi hi. Vänta med att säga vad glassen innehåller tills de har smakat. Det har jag ofta gjort här hemma och min stackars sambo har fått stå ut med en hel del. Men han är tålig och uppskattar oftast mina små experiment.

 

Slipp virusar i vinter..

Jag kan berätta att han själv är övertygad om att Kombuchan han numera dricker varje dag. Har inneburit att han inte drabbas av sina sedvanliga förkylnings åkommor längre. Han brukade annars ofta ha problem med bihåleinflammation i samband med virusinfektioner varje vinter. Men som sagt numera klarar vi oss igenom vintrarna infektionsfria. Ett tips till dig som som liksom min sambo drabbas av envisa infektioner.

 

Lasagne vegetarisk och snabblagad

 

Besök min andra webbsida..

Jag vill också ta tillfället att hälsa dig välkommen till min senaste webbsida mariasfeelinggoodlife.se Där skriver jag om hälsa och en naturlig livsstil och jag lägger även in ett recept då och då. Vad sägs om att prova mina små läckra Rabarberpajer eller en kanske en Snabblagad vegetarisk lasagne?

Det här med att hitta sin egen hälsa har blivit ett stort intresse för mig. Jag är helt övertygad om att det finns så otroligt mycket som vi kan göra alldeles själva. För att förbättra vår hälsa och verkligen må bra. Men det krävs kanske att vi gör lite uppoffringar ibland och vågar prova nya vägar. Du är i varje fall varmt välkommen att titta in och kanske kan du hitta något. Som kan inspirera dig till att hitta din egen väg till hälsa.

/MariaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *