Mariasfeelinggood tankar om mitt mission

Mariasfeelinggood tankar kring min blogg och mitt mission..

Ett år med mariasfeelinggood har gått och plötsligt känns min blogg viktigare än någonsin. Mitt mission att sprida kunskaper om hur man lagar mat som är bra för vår tarmflora. Hälsosam och näringsrik och som gör våra kroppar starka och friska.

En kaotisk tid…

Sommaren är nu här och man kan lugnt säga att 2020 har blivit ett mycket märkligt år. Det var som om någon plötsligt hade tryckt på en pausknapp. Alla har vi fått planera om i våra liv och våra gamla får snällt hålla sig i karantän. Sjukhusen har fyllts av covid-19 patienter och all planerad verksamhet har fått ställas in. Vi har fått lära oss helt nya ord som social distansering och Statsepidemiolog. Ja att detta har varit intensiva månader det är verkligen ingen underdrift.

Foto av Vlada Karpovich från Pexels

Rädslan…

Vi har dessutom alla fått känna på den om än på lite olika sätt. Ni vet den där känslan som kan fullständigt lamslå en människa. Som kan få den mest rationella människa att sätta klackarna backen och handla i panik. Vi har fått känna på rädsla för att bli sjuka och dö. Om inte vi själva så någon annan som vi älskar och står oss nära. Plötsligt så har vi alla insett att livet är ganska skört och att vi inte är odödliga. Men något som jag funderat över är hur rädsla också kan påverka oss på ett ännu mera negativt sätt. Jag hörde till och med en brittisk läkare inom onkologi säga att rädslan i sig. Är långt mer dödlig än detta nya virus som plötsligt drabbat oss. Han var nu orolig för sina cancer patienter som har fått vänta på sina behandlingar eller som inte vågat uppsöka sjukvård på grund av läget. Nu har vi väl ett lite annat läge här i Sverige men ändå.

Kunskap…

Risken tror jag kan vara att vi tappar framtidstron och på sikt kan det göra oss sjuka på ett helt annat plan. Ja ja framtiden får väl utvisa hur vår värld kommer att påverkas av detta till slut. Vad jag vet är dock att vi alla hanterar våra rädslor på olika sätt. Mitt sätt är att jag letar efter ett svar på varför saker och ting är som det är. Det är nog den största orsaken till att jag sitter här och skriver idag. För kunskap gör dig fri och min hälsoresa har frigjort mitt sinne och fått mig att känna trygghet i mig själv.

Vaccin..

Det ropas nu efter ett vaccin som ska rädda oss från detta hemska virus. Jag säger inte att det är något fel i det. Naturligtvis kan ett vaccin vara bra att ha i framtiden om inte annat så för att skydda våra riskgrupper. Men en stark insikt som vuxit fram hos mig på senare år. Det är att vi alla måste börja att fokusera på att bygga upp vårt alldeles egna immunförsvar. För jag tror nämligen inte att enbart ett vaccin kan hjälpa oss där vi är just nu. Visst det och alla andra vaccin kan skydda oss mot en massa olika virus stammar. Men de kan inte skydda oss mot anledningen till att även yngre människor hamnar i en riskgrupp.

Foto av cottonbro från Pexels

Underliggande sjukdomar..

För nu när ett par månader av den här epidemin har passerat så tycker åtminstone jag att man kan se ett mönster. För mig så är det väldigt tydligt vad det slutligen handlar om. Att en sjukdom drar fram och går hårt åt de som är gamla det är ju i sig inget nytt. Det får vi ju känna på varje år med den vanliga influensa säsongen. Jag läste häromdagen att det förra året dog 10 000 under influensaperioden på våra äldre boenden under Januari -April. Det här är siffror som vi vanligtvis inte talar om men som tydligen blivit det normala. Så att Covid-19 har skördat liv på våra äldreboenden borde ju egentligen inte förvåna de som är insatta i det här. Men utav covid-19 så har vi ju även en del dödsfall bland yngre och vad det gäller dem så pratas det ju om underliggande sjukdomar.

Våra nya folksjukdomar…

Diabetes typ 2 och högt blodtryck bland annat och det är något som är väldigt vanligt nuförtiden. Så pass vanligt att vi inte tänker så mycket på det längre. Det har blivit något som vi nästan rycker på axlarna åt och accepterar för det finns ju mediciner eller hur? Men typ två diabetes kallades förr för åldersdiabetes och drabbade då gamla människor. Nuförtiden har det gått ner i åldrarna och drabbar även yngre och även barn ibland. Forskning pekar på att den kost vi mestadels äter i varje fall här i västvärlden. Inte främjar en frisk och balanserad tarmflora som är väldigt viktig för vår hälsa. Men vad tror ni att jag vill komma med det här?

Foto av Polina Tankilevitch från Pexels

Vårt immunförsvar..

Jo förutom att jag tycker att det är så gott med fermenterad kost och att det dessutom är så kul att göra. Så var det kunskapen om vår tarmflora och vårt immunförsvar. Som fick mig så intresserad av fermentering och som fick mig att starta upp mariasfeelinggood . När jag började läsa på så insåg jag vilken betydelse tarmfloran har för vår hälsa. Det är nämligen där nere i våra tarmar som magin uppstår.

Tarmflora..

I våra tarmar finns nämligen alla de goda bakterier som är som våra små mini doktorer. Varje dag arbetar de där nere och hjälper oss med att hålla våra kroppar friska och starka. Det är det som kallas för vår tarmflora och som är så otroligt viktigt för vår hälsa. Med en tarmflora med många olika sorters goda bakterier så mår vi bra. Vi blir heller inte lika lätt sjuka eftersom en tarmflora i balans även påverkar vårt immunförsvar. Det fina är dessutom att vi minskar risken att drabbas av massor av sjukdomar. Som till exempel Diabetes typ 2, högt blodtryck, hjärtkärl sjukdomar,stroke,alzheimers och till och med cancer. En frisk kropp utan underliggande sjukdomar riskerar inte heller att drabbas lika hårt av influensa epidemier eller andra elaka virus.

Foto av Lisa Fotios från Pexels

Fermentera för din hälsa…

Så du ser det finns många vinster med att komplettera din kost med lite fermenterat. Det fina är dessutom att det inte behövs så stora mängder heller. En matsked med surkål om dagen tillför massor av vitaminer mineraler och goda bakterier. Tillräckligt för din dagliga ranson och gör stor skillnad. Men jag lovar att om du bara kommer igång så blir det här lätt till en god vana. Som du till slut inte vill vara utan och som gör dig mätt frisk och glad. Med ett tillskott av fermenterad kost så blir det även lättare att hålla sin vikt på en hälsosam nivå. Ja det är faktiskt sant och det är något som jag själv har fått erfara. Så ta en titt på mina recept här på mariasfeelinggood säkert hittar du något som du vill prova på.

Ett år med min blogg..

Ett år har nu gått sedan jag startade min blogg här på mariasfeelinggood och nu mer än någonsin känns den så viktig. För mitt mission var nämligen att göra allt jag kan för att väcka intresset för att fermentera. Jag tror nämligen att detta är framtidens mat och som kan bli vår räddning i framtiden. Mat som är näringsrik,smakrik, varierad och lättsmält och som är maten som våra förfäder alltid har ätit. Kost som är specialdesignad för våra kroppar och som gör oss mätta friska och glada. Har ni inte provat mina recept här på mariasfeelinggood ännu så kan jag rekommendera lite härligt krispig surkål. Men jag vill även slå ett slag för en jättegod och nyttig lätt kolsyrad dryck som heter Kvass.

Massor av fibrer..

Men vi kan ju naturligtvis inte enbart leva på fermenterade livsmedel. För vår kost måste även bestå av en kost som är rik på bland annat fibrer. Fibrer fungerar nämligen som mat till de goda bakterierna i tarmen och är också väldigt viktiga för din tarmflora. Fibrer kan du naturligtvis hitta i alla frukt och grönsaker men även i nötter,frön och gryn. Så botanisera i det gröna köket som dessutom fyller upp din kropp med livsviktiga vitaminer och mineraler.

Surdegs magi..

Vi har ju även fått lära oss att bröd är en källa till fibrer men istället för det vanliga jäst bakade brödet. Så rekommenderar jag starkt surdegsbröd som är så mycket mer rikt på näring och mer lättsmält för våra magar. Du kan enkelt lära dig göra din egen surdegsstart och recept på det hittar du bland annat här hos mariasfeelinggood .Med den kan du inte bara baka fantastiskt gott surdegsbröd. För du kan dessutom ha den till att göra till exempel surdegsvåfflor, surdegsbullar, surdegspizza, surdegs tortilla ,Äppel cobbler och så mycket mer. Låt dig inspireras av surdegens magi och jag lovar att du aldrig kommer att titta åt en industribakad fralla mer.

Mariasfeelinggood tankar om mitt mission..

Feelinggood mat…

Att äta näringsrik och hälsosam kost är så otroligt viktigt och det påverkar oss både fysiskt och själsligt. Det låter märkligt men på samma sätt som den får din kropps alla organ att fungera optimalt. Så kan den även påverka hur du känner dig och hur du tänker. Bra mat gör dig lycklig och smart helt enkelt. Ja det finns så mycket att berätta om detta och det finns så mycket information om det här om man bara letar.

Foto av Gustavo Fring från Pexels

Sök din egen information..

Naturligtvis behöver naturligt inte tro enbart på mina ord men det finns faktiskt massor att läsa om detta ämne. Jag lämnar därför en lista med litteratur för dig som vill veta mer. Ja det finns naturligtvis många fler böcker och om ni bara börjar leta så kommer ni att hitta dem. Om ni hittar någon ni tycker är bra så kommentera gärna detta inlägg och tipsa mig.

Jag hittade dessutom även en väldigt bra artikel om tarmfloran som ni kan titta på om ni vill.

Det finns även en jättefin programserie på Svt play som heter Lyckomaten som jag kan rekommendera. Där Kocken Tareq Taylor och hälsocoachen Sofia Ståhl hjälper fem deltagare i olika åldrar att må bättre genom att ändra sina kostvanor och fysisk aktivitet.

För er som har tillgång till Netflix så kan jag rekommendera en fantastisk programserie som heter Cooked. Som ger dig en rundtur bland olika forntida/moderna matlagnings metoder med hjälp av de fyra elementen eld,vatten, luft och jord.

Välkommen tillbaka..

Med det sagt så vill jag hälsa dig välkommen tillbaka hit till mariasfeelinggood och botanisera bland mina recept. Det skulle göra mig så otroligt glad om jag på det här sättet kan inspirera till en hälsosam livsstil. Välkommen dessutom till min andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se Där skriver jag om hälsa och en naturlig livsstil och lägger även där in lite nyttiga recept. Vad sägs till exempel om Zucchiniplättar med fetaost och spenat eller Yoghurtdessert med bär och havrefrö smul?

/Maria