Bröd så bra!! mariasfeelinggood.se

Bröd så bra!! mariasfeelinggood.se

Bröd så fantastiskt och bra för oss..

Bröd på senare år har det fått så mycket kritik och anses ofta vara dåligt för vår hälsa. Det är inte alls så konstigt för vi är många nu som får problem när vi äter bröd. Det kan jag skriva upp på för jag tillhör en av dem. Min mage svullnar upp som en ballong och ett tag så undvek jag att äta just bröd. Men något som jag har börjat att inse.Det är att det inte alls är brödet det är fel på.Det är fel på mjölet och på hur brödet oftast tillverkas. Ja jag säger tillverka för i mitt tycke är inte det som pågår i de stora industriella bagerierna bakning.De kanske kallar det för bakning men för mig så har de kommit så långt ifrån att vara bagerier som man kan komma.

 

 

Mjöl vatten och salt…

Man behöver bara ta en titt på innehållsförteckningen så kan man se det. Alla de där ingredienserna med namn som jag inte har en aning om vad det är. Ingredienser som de stoppar i brödet för att det ska smaka mer och hålla sig länge på hyllorna i butiken. Men ett bröd behöver inte ha alla de där ingredienserna. Om jag talade om för dig att ett bröd är egentligen bara mjöl,vatten och lite salt skulle du då tro mig? Men det är faktiskt de enda ingredienserna som behövs för att baka ett riktigt gott och näringsrikt bröd.

 

Surdeg..

Surdegsbröd det var det enda brödet som vi människor bakade förr i tiden. Det var det som gjorde oss till dem vi är idag. Visste du att om vi fick enbart mjöl och vatten att leva på. Då skulle vi så småningom svälta ihjäl.Men om vi blandar mjölet med vattnet så kan vi leva på det under en väldigt lång tid i varje fall. Det är nämligen något som sker när vi blandar mjölet med vatten. En process uppstår och mjölet förändras till något helt annat. Jag pratar om processen som sker när du bakar med surdeg.

 

 

Bakterier..

För när du blandar mjöl med vatten och låter det stå så tar sig ner små bakterier i degen. Dessa goda bakterier  finns överallt i luften omkring oss. Utan dem så skulle inget liv finnas på vår jord och vi kan tacka dem för så mycket. Dessa bakterier transformerar degen som då börjar bubbla och blir till en surdegskultur.

Surdegsmagi..

Det mina vänner är det som får ett surdegsbröd att jäsa. Men det är inte det enda som de små bakterierna gör. För de hjälper också till att förändra innehållet i mjölet till något som våra kroppar kan ta upp. De hjälper även till så att våra magar får lättare att smälta brödet. Dessutom så blir brödet genom arbetet från dessa små mirakel mer näringsrikt an bröd bakat på bageri jäst. Det är vad jag kallar surdegsmagi.

 

 

Inte fel på brödet…

Precis som jag sa så är det inte fel på själva brödet utan på hur det bakas. Nuförtiden så bakas nämligen det mesta bröd vi äter med industri tillverkad bak jäst. Det gör att man kan producera mer bröd på kortare tid till en mindre kostnad än med surdeg. Javisst kan det låta bra men problemet är att det brödet gör människor sjuka. För det blir då ett hårdsmält bröd som saknar de näringsämnen som finns i ett surdegsbröd. Men problemet är som sagt inte bara själva processen. Utan dessutom innehållet i brödet och vad innehåller ett bröd till största delen? Jo mjöl förstås.

Foto av Kaboompics .com från Pexels

Raffinerat mjöl utan fibrer…

Vitt raffinerat mjöl av vete producerat med en valsningmetod som utesluter själva kärnan i vetekornet. Det är det mjöl som fortfarande är mest populärt och det man bakar med i bagerierna. Samma sak är det i de flesta hushåll och det är väl inte så konstigt. Med tanke på att det är billigt och det mjöl som vi är vana vid. Men visste du att med en valsningmetod så utesluter man samtidigt alla de mineraler och vitaminer som finns i vetekornet. Vilket ger ett vitt fint pulver som visserligen ger fina vita kakor och bröd. Men när det kommer till näring så ligger det illa till likaså när det kommer till fiberinnehåll.

 

Surdegsstart gör enkelt din egen !!

 

Mer fibrer…

Fibrer är något som är väldigt viktigt för vår tarmflora som spelar en stor roll för vår hälsa. En frisk tarm koloniseras nämligen av en armé av goda bakterier. Som hjälper till med det mesta i din kropp. Förutom att de De bekämpar olika typer av virus och skadliga bakterier som kommit in i din kropp. Vidare så hjälper de till att producera hormoner. För visste du att över 90 % våra hormoner skapas i tarmen?

 

Photo by Alexandr Podvalny on Unsplash

 

Glutenintolerans eller celiaki!

Som jag sa tidigare så är vi nu många som får problem med våra magar av att äta bröd. En viss procent av Sveriges befolkning lider av sjukdomen celiaki. Men sedan finns det många som har en typ av känslighet mot gluten. Jag vill med en gång poängtera att det skiljer sig mellan dessa. Jag vet för har själv en son som fick diagnosen celiaki vid ett år ålder. Har man den diagnosen så bör man vara försiktig och där rekommenderar jag ingen att börja experimentera med sin kost. Men för den som enbart känner av problem med magen. Där har jag själv varit och då kan man ju testa att byta brödet mot surdegsbröd.

 

 

Surdeg inte en smak..

Men när jag säger surdegsbröd så menar jag den äkta varan och inte de bröd som ni hittar på hyllorna i livsmedelsbutiken. Äkta surdegsbröd är fermenterat i minst 8-12 timmar. Det är den tid det tar för kulturen att bryta ner glutenproteinet och transformera mjölet i degen till något som våra magar kan smälta. Det frigör även alla näringsämnen så att våra kroppar kan ta upp dem. Surdeg är inte smak utan en bakmetod som kan användas till att baka massor av olika saker.

 

Rabarberkaka bakad med kärlek och lite surdeg
Rabarberkaka bakad med kärlek och lite surdeg

 

Baka det du vill med surdeg..

Du kan visserligen baka ett bröd som smakar syrligt om du vill. Men du kan även baka bröd, surdegsfrallor, bullar,kakor,våfflor,pannkakor mm mm som inte smakar surt alls. Det är bara din fantasi som sätter gränserna och så tar det lite längre tid förstås. Men för mig så har det här blivit något bra. När jag bakar med surdeg så blir jag lugn och mer fokuserad.

 

 

Baka med surdeg och hitta ditt lugn..

Man skulle nästan kunna kalla det som en slags meditation. Jag tror att detta är något som vi alla skulle må bra av. Att stressa ner och låta saker få ta sin tid för tiden den har vi ju egentligen. Det hela handlar mest om prioritering. Så varför inte prioritera din hälsa och baka ett surdegsbröd idag? Som är både bra för din kropp och din mentala hälsa. Recept kan du hitta på min webbsida här och börja då med att göra din egen surdegsstart. Sedan kan jag rekommendera att du börjar med ett gott och enkelt surdegsbröd som du låter jäsa i kylskåpet. Men du kan även testa mina enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter. Om du skrollar längst ner så kan du även se hur jag bakar dem.

 

Mata din surdegsstart innan du ska baka..

 

Riktiga råvaror..

För att baka surdeg så krävs ett bra mjöl och jag vet att det finns de som säger att ett raffinerat vitt mjöl funkar också. Visst det kan vara delvis sant men tro mig det blir inte alls lika bra. En surdeg innehållet nämligen mjölksyrabakterier och för att de ska kunna utföra sitt jobb så behöver de mat. Mat bestående av fibrer och som jag berättade tidigare innehåller raffinerat valsat vetemjöl inga fibrer. Dessutom så tillsätter man askorbinsyra i för att det ska hålla länge på hyllorna i affären. Så varför göra det svårare för sig själv när man nu ska testa något nytt undrar jag? Varför inte ge sitt nya projekt bästa förutsättningarna för att lyckas?

 

Bröd så mycket bättre med surdeg mariasfeelinggood.se
Enkelt surdegsbröd som får jäsa i kylskåpet

 

Ekologiskt och stenmalet…

Men vad ska du då använda att baka med? jo ekologiskt och stenmalet vetemjöl förstås. Stenmalet mjöl mals så att hela kärnan används och ger ett mer näringsrikt mjöl. Ekologiska odlingar använder dessutom inga farliga besprutnings metoder. Dessutom är det helt fritt från onödiga tillsatser som till exempel askorbinsyra.Det ger dina surdegs bröd ,kakor och bullar de allra bästa förutsättningarna.

 

 

Baka bröd med surdeg för din hälsa…

Kanske förstår ni vart jag vill komma med det här och det är i så fall helt rätt. Jag vill ju inspirera er till att baka surdegsbröd förstås! Surdegsbröd som doftar och smakar underbart! Dessutom så innehåller det massor av näring i form av vitaminer och mineraler. För jag tror att det är det brödet som vi måste återgå till. För vår hälsas skull för det bageri jäst bakade brödet gör så många av oss sjuka.

 

Baka enkelt goda och mättande surdegsfrallor till frukost..

 

 

Vår miljö…

Men även för miljön skull för surdegsbakning kräver ekologiska odlingsmetoder. På sikt är det som måste ske om vi vill ha den här planeten kvar. Ingen människa kan med själ och hjärta påstå att det är bra med besprutning och konstgödsel. Varken för oss våra djur eller för miljön och så småningom måste det försvinna. För att lämna plats för ekologisk odling med växel bruk. Det är i alla fall min syn och förhoppning inför framtiden. Vad tycker du? Hör gärna av dig och kommentera mina inlägg här på min webbsida. Jag tycker att det är jättespännande att få höra vad ni tycker.

 

Låt dig inspireras…

Välkommen tillbaka hit och inspireras till att laga maten som jag tror kommer att bli viktig för oss i framtiden. Mat med massor av näring i form av vitaminer,mineraler och fibrer. Det är vad våra kroppar behöver för att vi ska hålla oss starka och friska. Här hos mig hittar du recept och tips på hur du kommer igång med att fermentera. Jag lovar dig att det inte alls är svårt och det är jätteroligt och spännande. 

 

Foto av Gustavo Fring från Pexels

Baka med dina barn..

Det är dessutom ett perfekt tillfälle att göra något tillsammans med barnen. Se det som ett spännande experiment som ni kan prova på. Titta runt här bara för säkert hittar ni något som ser kul ut att testa. Javisst det tar lite tid men tänk vilken glädje det ger både dem och dig själv. Att få göra något tillsammans som ni sedan kan sedan kan äta och njuta av. Kanske blir det till en ny god vana som ni sedan kan utveckla om ni vill.

Välkomna tillbaka..

Som sagt välkomna tillbaka och dessutom välkommen att besöka min andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se Där skriver jag om hälsa och en naturlig livsstil. Jag lägger även in lite recept som även där går i hälsans tecken. Så om ni tycker om att läsa om hälsa och gillar sådana recept. Så kan ni ju prova mina Krispiga rabarberpajer eller kanske laga en enkel vegetarisk lasagne. 

I vilket fall så hoppas jag på att få inspirera dig till att aktivt söka efter ett sätt att må bra idag och framtiden.

/MariaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *