Pannkaksbakelser galet goda med surdeg förstås…

Pannkaksbakelser galet goda med surdeg förstås…

Maria Petersson

Pannkaksbakelser med surdeg i…

Pannkaksbakelser bakade med massor av kärlek och så lite surdeg förstås. Alldeles ljuvliga och lagom söta och passar de lika bra som efterrätt som till en kopp kaffe eller te när fikasuget sätter in. Ja mina vänner dessa Pannkaksbakelser är mitt senaste bidrag till mina recept här på mariasfeelinggood.se och de är fyllda med härligt sötsyrlig honungsyoghurt. Dessutom med en av mina personliga favoriter som är en kombuchachiasylt. Om ni inte har provat att göra den ännu så kommer ni att bli glatt överraskade. För den är den perfekta ersättningen för sylt och marmelad. Lagom söt och innehåller dessutom nyttiga chiafrön och som en extra twist lite Kombucha. Recept ja det hittar ni om om ni klickar här.

 

Pannkaksbakelser så galet goda med surdeg förstås..

 

Pannkaksbakelser med utvecklings potential…

Men om ni vill så kan ni naturligtvis fylla dem med något annat som ni tycker om. För enligt mig är ett recept inte hugget i sten och det kan alltid utvecklas. Det gäller även dessa Pannkaksbakelser så go bananas och fyll era bakelser med vad ni vill. Kommentera gärna och berätta om era favoriter. Om ni tycker om att instagramma så ta gärna lite bilder på era skapelser. Det vore jättekul att få se vad ni hittar på med era bakelser.

 

Pannkaksbakelser så galet goda med surdeg förstås..

 

Surdegsstart förstås…

Som du kanske förstår så finns det ju en liten hake med detta recept. Du behöver ju naturligtvis ha en surdegsstart men det är inga problem för det fixar du lätt som en plätt. Jag lovar att du inte kommer att ångra dig för med en ny liten surdegsvän i kylskåpet. Så kan du göra så mycket gott som till exempel härliga surdegsfrallor, surdegspizza, surdegspaj, surdegsrimbobullar,surdegsknäckebröd, surdegs tortilla och till och med chokladtårta. Inte så dumt va? och receptet på din surdegsstart hittar du om klickar på länken här.

Men nog om det för nu så ska vi baka Pannkaksbakelser och det är barnsligt enkelt.

 

En surdegsstart kan bli din bästa vän i köket..
Surdegspaj vegetarisk med purjolök och spenat
Surdegspaj vegetarisk med purjolök och spenat..

 

 

Du behöver då följande…

 • 3 dl ekologiskt stenmalet vetemjöl eller siktat dinkelmjöl. Jajamensan riktigt mjöl ska det vara och inget sådant där vitt pulver som många kallar för vetemjöl. Nä riktigt vetemjöl med hela grodden i för det ger ett mjöl med massor av vitaminer och mineraler. Det är vad en surdeg behöver och det smakar så mycket bättre jag lovar. Jag brukar köpa Saltå kvarns mjöler som är ekologiska och innehåller inga konserveringsmedel.

 

 

 • 3 ekologiska ägg
 • 3 dl 3% ekologisk mjölk
 • Bubblande surdegsstart 1 dl
 • 1 tsk havssalt inget bordssalt här utan ett mineralrikt havssalt. Det är också bättre för din surdegskultur. Vanligt bordssalt är processat och består bara av ren natriumklorid. Ibland med jod som man tillsatt i efterhand. Om du vill veta mer om salt och hur det påverkar vår hälsa klicka bara här.
 • Ekologiskt rörsocker 1 tsk

 

Pannkaksbakelser galet goda med surdeg förstås..
Gör enkelt dina egna muffinsformar..

Så här gör du dina Pannkaksbakelser…

 1. Vispa samman ägg,hälften av mjölken, mjölet och surdegsstarten.havssalt och rörsocker till en jämn smet.
 2. Tillsätt därefter resten av mjölken under vispning smeten blir ganska tunn.
 3. Sedan låter du smeten stå i rumstemperatur i åtminstone 1 timme gärna 2.
 4. Sedan är det bara att fylla upp smeten i stora muffinsformar. Jag gjorde mina egna genom att klippa ut rundlar av bakplåtspapper. De blev jättefina och fick ett lite rustikt utseende tycker jag. Sedan ställde jag dem i min muffinsplåt och fyllde upp smeten i dem. Tänk på att smeten sväller upp rejält så lämna lite plats i formarna för det.

 

Dina egna muffinsformar gör du enkelt själv med lite bakplåtspapper..
 1. Grädda dina Pannkaksbakelserna i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter i 225 grader. Gräddtiden kan variera lite beroende på ugn så passa lite på dem.
 2. Ta ut dem ur ugnen när du tycker att de är så där lagom gyllenbruna som du vill ha dem.
 3. Låt dina Pannkaksbakelser svalna.

 

Pannkaksbakelser galet goda med surdeg förstås..

 

Fyll dina pannkaksbakelser…

Nu kommer vi till det riktigt roliga och det är ju att fylla dina Pannkaksbakelser med lite goda fyllningar. Som jag sa tidigare så kan ni fylla dem med lite allt möjligt. Så låt er fantasi flöda och gör era egna kombinationer om ni vill. Men om ni vill testa min version så följer du bara receptet nedan. För er som lider av härdsmälta vad gäller att hitta på egna fyllningar så lämnar jag lite tips nedanför.

 

Pannkaksbakelser galet goda med surdeg förstås..

 

Gör lite syrlig och god honungsyoghurt…

Blanda samman 3 dl turkisk med cirka 2 msk flytande honung och eventuellt 0,5 tsk vaniljpulver. Det är supergott och det brukar jag ha till allt möjligt. Om ni klickar på länken här så kommer ni till ett recept på en jättegod yoghurtdessert med bär och krispigt havrefrösmul. Sedan är det bara att fylla dina pannkaksbakelser men honungsyoghurt och lite Kombuchachiasylt. Om du vill kan du dekorera dem med lite mynta eller kanske lite hackade nötter eller frön.

 

Små läckra krispiga rabarber pajer
Pannkaksbakelser galet goda med surdeg förstås..

 

Förslag på fyllningar…

 • Vispad grädde och Kombuchachiasylt eller annan sylt
 • Jordgubbar och vispad grädde eventuellt ringla lite flytande honung över.
 • Vispad kokosgrädde och mango och lite kokosflingor
 • Hemgjord nutella det är jätteenkelt att göra själv och mycket nyttigare än den köpta och en klick vaniljglass.
 • Honungsyoghurt receptet ovan och byt ut vaniljpulver mot 1 kryddmått ingefära och blåbär.

 

Pannkaksbakelser galet goda med surdeg förstås..
Pannkaksbakelser galet goda med surdeg förstås..

 

Lycka till…

Det var det jag hoppas att ni blir lite peppade att prova mina Pannkaksbakelser nu. Det vore dessutom lite extra roligt om jag även kan kicka igång ert intresse för surdegsbakning. Det har kommit att bli en passion för mig på senare år. Det tillsammans med Kombucha bryggning, mjölksyrning och att fermentera överlag. Därför vill jag så gärna dela med mig av mina kunskaper. Så att fler kan få upp ögonen för hur fantastiskt gott och roligt det är att göra. Med väldigt enkla medel så kan man göra fantastisk mat. Det man behöver göra är att investera lite av sin tid. Men mycket sköter sig självt när det väl är igångsatt. Så botanisera gärna bland mina recept här och prova att göra syrlig och god Surkål, Mjölkkefir eller uppfriskande och god Kvass.

Surkål är toppengott att toppa mackan med..
Surdegsvåfflor är saligt gott och mer lättsmälta för magen..

 

Så välkommen tillbaka..

Välkommen till mig och inspireras till att laga maten som gör dig mätt frisk och glad. Dessutom välkommen att besöka min andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se Där skriver jag och hälsa och att hitta en balans i tillvaron. Jag lägger upp en del vegetariska recept. Jag kan bland annat rekommendera min medelhavs gratäng eller min goda billiga linssoppa. Men om ni är ute efter något lite sött och gott men ändå lite nyttigt så testa mina små läckra rabarberpajer eller en ljuvlig kokospannacotta .Men hursomhelst så hoppas jag att du hittar något hos mig som får dig att må bra. För då har jag lyckats med det som jag ville åstadkomma när jag började blogga.

 

Smarrig kokos pannacotta

Psst….Om du tittar på videon nedanför så får se hur man gör en läskande och god vattenkefir.

/MariaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *