Biscotti med mandel och citron..

Biscotti med mandel och citron..

Biscotti baka dem med lite surdeg vetja..

Idag så tänkte jag dela med mig av ett eget litet recept på en italiensk favorit. Nämligen små knapriga biscotti med smak av citron och hackade mandlar.Men jag bakar mina på mitt eget speciella vis nämligen med..ja just det surdeg förstås.

Biscotti med mandel och citron...

Fantastiska Italien...

Italien det måste nog vara mitt absoluta favoritland. Ja vid sidan av mitt eget lilla hemland Sverige förstås. Men Italien.. åååhh!! det är ju så otroligt härligt och vackert. Av alla länder jag har besökt så är det dit jag längtar mest. När det blir dags att ge se ut i den stora vida världen igen. Solen,de vackra gamla husen, stränderna,språket ,musiken och så den otroligt goda maten förstås. Ja vad finns det egentligen att inte älska med detta fantastiska land?..

Fantastiska Tropea vid Kalabriens Kust

Italiens matkultur

När vi var i Kalabrien för några år sedan. Så berättade vår guide om italienarnas stolthet över sin matkultur. Det är ju heller inte alls så konstigt eller hur? Att något som behandlas så kärleksfullt har spridit sig som en löpeld världen över. För vart du än åker i världen så verkar det finnas restauranger som serverar italiensk mat. Toppen för oss som vill njuta av det italienska kökets läckerheter. Som till dessa små ljuvliga Biscotti till exempel.

Biscotti med mandel och citron...

Surdegens lov...

Men vadå biscotti på surdeg? Ja jag vet jag är nog lite knasig men jag tycker att surdeg är så fantastiskt bra. När jag en dag gjorde min första surdegsstart. Så hade jag inte en aning om vart den skulle ta mig. Men nu så kan jag inte tänka mig en endaste dag utan min bästa i köket. Så det har nästan blivit en sport för mig. Att hitta nya sätt att använda den på. Så nu har det alltså blivit dags. Att baka lite små smarriga Biscotti mina vänner. Om du inte har gjort en egen surdegsstart ännu så klicka bara på länken här för ett recept på den.

Ljuvliga Biscotti
En surdegsstart är så enkel att göra

Slänga surdeg eller inte?..

Ni som har bakat med surdeg ett tag vet ju att man måste mata sin surdegsstart. För att den ska börja bubbla sådär härligt och kunna utföra sin surdegsmagi. Det man gör man genom att först tömma ur det mesta ur burken. För att sedan mata den med nytt friskt mjöl och vatten. Men istället för att låta den gamla surdegsstarten försvinna ner i vasken. Så kan du faktiskt göra en massa gott med den. Dessa Biscotti är ett alldeles utmärkt bra bevis på just det.

 

Äppelcobbler med surdeg mariasfeelinggood.se
Äppelcobbler med sourdough discard

Sourdough discard...?

För i detta receptet kan nämligen du använda dig av matad surdegsstart. Eller en som kommer direkt ifrån kylskåpet. Toppen eller hur? På engelska kallar man det vi häller ut för sourdough discard. Här i Sverige har vi inget eget namn men likväl är det ändå genialiskt. Om du vill ha ytterligare ett recept med sourdough discard . Så kan jag rekommendera en jättegod Äppelcobbler till exempel. Men nog om det för nu ska vi baka små knapriga Biscotti..så häng med..

Biscotti med mandel och citron...

För att baka dessa ljuvliga Biscotti behöver du...

 • 3 dl ekologiskt stenmalet vetemjöl eller siktat dinkelmjöl. Ja jag har fått lära mig att det ska vara ett riktigt bra mjöl till surdegsbakning. Det blir så mycket bättre då och det blir mycket godare jag lovar.
 • 0,5 dl ekologiskt fullkorns dinkel mjöl
 • Ekologiskt rörsocker 1,5 dl
 • En liten nypa havssalt
 • Vaniljpulver 0,5 tsk
 • 1 tsk bakpulver
 • 200 gram grovhackade mandlar
 • Rivet skal från en citron
 • 1 dl surdegsstart matad eller direkt från kylskåpet funkar som sagt vilket som
 • 2 ägg


Så här gör du.

 1. Blanda mjöl ,socker, mandel,salt,bakpulver och rivet citron skal i en bunke. Men spara en halv dl vetemjöl till utbakningen.
 2. Tillsätt sedan ägg och surdegsstart och knåda snabbt ihop till en deg. Om ni tycker att degen blir lite för hård så tillsätt lite olivolja.
 3. Därefter delar du degen i två delar på ett mjölat bakbord och forma dem till två längder.
 4. Lägg längderna på en bakplåtspappers klädd ugnsplåt.
 5. Grädda dem i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter.
 6. Kontrollera att längderna är helt genombakade om inte grädda dem 5 minuter till.
 7. Skär längderna på snedden till snygga tunna skivor cirka 1,5 cm tjocka.
 8. Sprid ut dem på plåten och sänk värmen till 125 grader.
 9. Låt biscottin stå kvar i ugnen till de är härligt knapriga. Detta tar cirka 30 minuter eller något längre men känn efter när du tycker de är lagom.
 10. Eventuellt kan du låta dem ligga kvar i en avstängd ugn med luckan öppen en stund.
Biscotti med mandel och citron...
björnbärssoda med rosmarin
Björnbärssoda med rosmarin

Njut i fulla drag...

 

Sedan är det bara att njuta av dina små läckra biscotti. Kanske med en äkta kopp italienskt kaffe. Traditionellt tillagat i en mokabryggare och i små gulliga moka koppar. Eller varför inte tillsammans med ett glas Björnbärsoda med rosmarin? Recept på den hittar du om du klickar på länken här. Ja hur du än gör så hoppas jag att du uppskattar dessa små Biscotti.

Välkommen tillbaka...

 

Du ska vara riktigt varmt välkommen tillbaka hit till mig. Låt dig inspireras av fermenteringens underbara värld. Välkommen dessutom att botanisera bland mina små recept. Jag hoppas så att flermänniskor ska upptäcka och uppskatta fermenteringens storhet. Den har nämligen så många kvaliteter och är så otroligt bra för vår hälsa. Med alla dess nyttiga bakterier och jästsvampar som den kan tillföra vår tarm. Så är den ett utmärkt tillskott till vår dagliga kost. Tillsammans med massor av små fantastiska fibrer i form av grönsaker,frukt,bär,nötter och frön. Så hjälper den till att balansera din tarmflora och får dig att må toppen. Både på insidan och på utsidan visst är det fantastiskt?

Biscotti med mandel och citron...

Lite boktips...

 

Om du vill läsa mer om detta så kan jag rekommendera lite böcker som jag själv har läst.

Lite Gut juice är perfekt för att boosta immunförsvaret

Välkommen till min andra webbsida..

 

Jag vill även passa på att välkomna dig till min andra webbsida som heter mariasfeelinggoodlife.se . Där jag skriver om hälsa och en naturlig livsstil. Det brukar även bli lite recept där med betoning på det vegetariska köket. Jag kan bland annat rekommendera min snabba lättlagade lasagne. Eller en jättegod vegetarisk medelhavsgratäng. Om du vill ha något gott att avsluta middagen med så kan du ju testa min kokospannacotta med mango chiafrötopping. Så välkommen dit för att inspireras till att hitta din hälsa på ditt eget personliga sätt.

Youtube tips...

Ja om ni älskar Italien lika mycket som mig. Så kan jag tipsa om en Youtuber som jag upptäckt på sistone. Nämligen Kylie Flavell som lägger upp fantastiska videos. Jag har lagt upp en av dem här nedanför så titta och njut…

/MariaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *