Kefirsoda med hallon och citron mariasfeelinggood.se

Kefirsoda med hallon och citron mariasfeelinggood.se

Maria Petersson

Kefirsoda mumsfilibabba...

Här kommer ett nytt litet recept på en frisk och god fermenterad dryck. Det är en Kefirsoda som är gjord på vasslen från hemgjord mjölkkefir. Om du inte hört talas talas om hemgjord mjölkkefir. Så kan du hitta receptet på den om du bara klickar på länken här. Men här är en liten snabbkurs på ämnet Mjölkkefir så häng med… Att göra sin egen Mjölkkefir är super enkelt och kan göras på två sätt.

 

Kefirsoda med hallon och citron mariasfeelinggood.se

Mjölkkefirgryn så coola och bra...

Dels med kefirgryn vilket är det sättet jag använder mig av. Det ska även finnas ett slags pulver vilket jag inte har testat ännu. Men om det finns ett intresse för det så kanske jag kan göra ett inlägg om det längre fram.Men som sagt så använder jag mig av Mjölkkefirgryn. De är en bakterie och jäst kultur som ser ut ungefär som risgrynsgröt. Låter det konstigt? Men jag lovar de är supercoola och är jätte enkla att använda sig av. Det riktigt fina är att om du tar hand om dina Mjölkkefirgryn. Så kan du ha dem för resten av ditt liv och eftersom de förökar sig över tid. Det innebär du kan du dela med dig av dem till släkt och vänner om du vill.

 

Kefirsoda med hallon och citron mariasfeelinggood.se

Mjölkkefir så enkelt att göra..

Att göra Mjölkkefir med kefirgryn är så enkelt. Det enda du behöver göra är att lägga den i en burk med mjölk. Sedan ställer du burken i rumstemperatur. Nästa dag silar du av grynen och voila…så har du färdig Mjölkkefir. Mjölkkefirgryn lever på laktos i mjölk. Det innebär att din färdiga Mjölkkefir endast innehåller 1% laktos. Men istället innehåller den 30-50 olika nyttiga bakterier bakterier. Som är toppen för för din tarmflora. Men läs om det längre ner i inlägget.

 

 

Gör din egen Mjölkkefir så enkelt och gott...

Mjölkkefir och vassle...

Jag har tidigare lagt upp ett inlägg om hur man gör en jättegod färskost med Mjölkkefir. Det är i princip bara att hälla Mjölkkefiren i ett kaffefilter. Sedan låter du den rinna av i kylskåpet i några timmar. Det som blir kvar i filtret ser ut ungefär som en turkisk yoghurt. Kefirost kan användas till en massa goda saker. Själv brukar jag till exempel ha den i mina olika bakprojekt.Om jag inte svänger ihop ett smarrigt mellanmål. Det är bara att smaksätta den med lite honung och vaniljpulver. Sedan är det bara att toppa den med bär och chifrön. Men den gulaktiga vätskan som alltså kallas för vassle. Har även den otroligt många användningsområden. 

 

Kefirvassle får du enklast genom att sila av mjölkkefir i ett kaffefilter..
Kefirvassle anses av många som en superfood..

Kefirvassle så bra...

Kefir vassle även anses av många som en superfood. Den är otroligt proteinrik och innehåller dessutom massor av vitaminer och mineraler. Kefirvassle innehåller liksom mjölkkefir massor av nyttiga bakterier. Med den kan du till exempel göra Surkål, baka bröd  och så kan du ju göra den här goda Kefirsodan förstås…

Ett annat tips är att tillsätta lite vassle till dina smoothies för lite extra protein.

 

Kefirost är gott och nyttigt
Ett smarrigt mellammål med kefirost smaksatt med vanilj och toppat med jordgubbar och chiafrön.

Kefirsoda så gott...

Själva processen att göra en kefirsoda är barnsligt enkel. Det som krävs är kefirvassle, socker och en frukt eller bär juice. Ja och så något att fermentera i förstås. Samt flaskor att förvara din Kefirsoda i när den är klar. Så till den här Kefirsodan behöver du följande…

 • Saften från 3 citroner
 • Hallon 3 dl frysta
 •  Ekologiskt socker 1 dl
 • 1 dl kefirvassle
 • En glasburk med lock på cirka 2 l gärna med gummiring finns billiga och bra på ikea länk här.
 • Filtrerat vatten
 • En filtreringskanna jag länkar till en bra sådan här.
 • Flaskor i tjockt glas som tål tryck med täta korkar. Gärna bygelkorkar jag länkar till bra flaskor här.
Kefirsoda med hallon och citron mariasfeelinggood.se

Så här gör du Kefirsoda...

 

 

 1. Koka upp cirka 3 dl vatten
 2. Häll sockret i burken fyll med vattnet och rör tills sockret lösts upp.
 3. Tillsätt sedan hallonen mosa dem lite och rör sedan ner citronsaften.
 4. Fyll på med med cirka 1,5 l filtrerat vatten
 5. Vätskan bör nu vara rumstempererat och då kan du tillsätta kefirvasslen
 6. Blanda om alltsammans och sätt på locket.
 7. Låt burken i rumstemperatur i 2-3 dagar
 8. Sila av vätskan och fyll upp på flaskorna.
 9. För extra kolsyra låt flaskorna stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur.
 10. Ställ sedan din Kefirsoda på kylning i kylskåpet

 

Kefirsoda med hallon och citron mariasfeelinggood.se

Njut....

Sedan är det bara att njuta av din Kefirsoda med lite is och kanske lite myntablad mums….

Pssst…

Varför inte byta ut välkomstdrinken mot lite nyttigt probiotiskt bubbel istället? Så gott och annorlunda kanske kan du rent av skapa en helt ny trend. Vem Vet?

Kefirsoda med hallon och citron mariasfeelinggood.se

Bra att veta....

 

 

 1. Som du ser i receptet så behöver du en filtreringskanna.Det beror på att vatten direkt från kranen innehåller klor. Jag har fått lära mig att det stör fermenteringsprocessen. Men en filterkanna är inte dyr och kan sedan användas till all fermentering. Själv har jag i kylskåpet och har alltid kallt och gott vatten.
 2. Kefirsoda bör konsumeras inom inom 2 veckor. Det beror på att även om fermenteringsprocessen stannar upp i kylskåpet. Så fortsätter den långsamt och det bildas mycket kolsyra i flaskorna.
 3. Var noga med att bara använda flaskor som tål tryck. Som till exempel gamla öl flaskor eller flaskor i tjockt glas. Själv har jag mestadels använt mig av Ikeas flaskor med bygelkorkar. Jag har aldrig haft några problem med dem. Men håll uppsikt över dina flaskor.
 4. Ett tips från mig är att öppna din Kefirsoda över diskhon. Så slipper du eventuellt spill..
 5. Precis som med alla andra fermenterings kulturer är kefir vassle känsligt för värme. Var noga med att inte hetta upp dem för då dör de nyttiga bakterierna. Det innebär att de inte kan sätta igång fermenteringsprocessen och det blir ingen Kefirsoda tyvärr..
 6. Du kan enkelt byta ut hallon och citronsaft mot några andra bär och juice om du vill.
Kefirsoda med hallon och citron mariasfeelinggood.se

Det var det....

Lycka till med din Kefirsoda jag hoppas du tycker om den och tittar in igen efter fler recept. Själv så är jag galet förtjust i just fermenterade drycker. Det finns en hel uppsjö som du kan testa om du vill. Den dryck som en gång kickade igång mitt intresse för fermentering. Var en dryck som heter Kvass och är även väldigt enkel att göra. Men jag kan annars rekommendera en syrlig och härlig  Gingerale till exempel. Så har vi ju den fermenterade dryckens Rolls-Royce Kombucha. Klicka bara på respektive länk så hittar du recept och tips om hur du gör.

Kefirsoda med hallon och citron mariasfeelinggood.se

Fermentering och hälsa...

För dig som är helt ny inför det här med fermentering. Så hoppas jag att det här kan kicka igång även ditt intresse. Fermenterad kost är nämligen så bra för vår hälsa. Det beror på de goda bakterierna och jäst svamparna. Som hjälper till med att balansera tarmflora i vår tarmar. Det är nämligen där som det mesta av vårt immunförsvar finns. Där sker även över 90 procent av vår hormonproduktion. Från tarmen finns en kanal som leder upp till vår hjärna. Den kallas för vagusnerven och på grund av just den kanalen. Så brukar vår tarm kallas för vår andra hjärna. Spännande eller hur?

Foto av Kat Jayne från Pexels

Mitt uppvaknande...

Själv så halkade jag in på det här med fermentering av en ren slump. Jag hittade en bok om surdegsbröd. För er som inte känner till det så är även surdeg en typ av fermentering. Det är det sätt som människan har bakat bröd sedan urminnes tider. Surdegsbröd är otroligt näringsrikt, lättsmält och mer anpassat för våra kroppar än bröd bakat på jäst.Om du blir nyfiken på hur du kommer igång med att baka surdeg så klicka på länken här. Man skulle kunna säga att en bok om surdeg och en dryck som heter Kvass. Har förändrat hela mitt liv och det är jag väldigt glad över.

7507D727-1B9E-4B2B-BC70-4E966FA3C4F5
Surkål med ananas ingefära chilli och gurkmeja

Från kakmonster till en förespråkare för hälsomat...

Det har transformerat mig från ett kakmonster. Till en förespråkare för hälsa och mat. Det har även förändrat mitt sätt att se på mat. Jag har nu fått upp ögonen för hur maten vi äter. Påverkar hur vi mår både till kropp och själ. Så därför så vill jag så gärna sprida vidare det jag har lärt mig. I hopp om att det kanske kan inspirera ännu fler. Att knäcka koden för en riktig god hälsa. Jag tror nämligen att det finns så mycket vi kan göra alldeles själva. För att vi ska må bra och inte bara lägga allt ansvar på sjukvården. Men det gäller att hitta sin egen väg och det som passar ens egen kropp. För mig har fermenterad kost blivit till en vardag. Det får mig att må bra och har tagit mig till där jag är i livet idag.

Kefirsoda med hallon och citron mariasfeelinggood.se

Välkommen tillbaka..

Så varmt välkommen tillbaka hit och botanisera bland mina recept. Jag hoppas att du fler recept som du vill testa. Du är även välkommen att komma med tips och idéer till mig. Jag tycker det är så vansinnigt kul att lära mig mer. Det finns så mycket god fermenterad mat där ute i världen. Än så länge har jag bara skrapat lite på ytan.

Rooibos Kombucha
Veganska Blåbärsmuffins

Mariasfeelinggoodlife.se

Dessutom varmt välkommen att besöka min webbsida mariasfeelinggoodlife.se Där skriver jag om hälsa och en naturlig livsstil. Jag lägger även upp lite vegetariska recept. Jag kan bland annat rekommendera min Tomatsoppa. Eller så kan du kanske prova mina veganska Blåbärsmuffins. Hur som helst så hoppas jag att du hittar ditt sätt som får dig att må bra…

/Maria

Kimchi är ett av de ferment som jag inte har provat på ännu. Men om ni kollar in killen i youtube videon här nedanför Så får ni recept och tips om hur det går till…  Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *