Skorpor så ljuvliga med smak av kardemumma..

Skorpor så ljuvliga med smak av kardemumma..

Maria Petersson

Bloggare och fermenenteringsnörd..

Skorpor bakade på mitt vis..

Skorpor det är ju så gott och så perfekta att mumsa på till en kopp kaffe eller te. Det är ju dessutom hur enkelt som helst att svänga ihop själv. Fördelen är ju då att du har möjligheten att anpassa dem efter din egen smak. Skorpor kan ju smaksättas på alla möjliga sätt. Man kan även tillsätta olika typer av nötter och frön om du vill. Jag har även ett recept på en italiensk kusin till vår skorpa. Biscotti med citron och mandel så klicka på länken om du vill testa dem. Men i det här receptet så har jag smaksatt mina skorpor med en av mina favoritkryddor. Som är kardemumma så idag det ska bli klassiska kardemumma skorpor.

 

En inbiten surdegsnörd...

Men ni som har tittat in här hos mig här på mariasfeelinggood tidigare. Ni vet ju att jag är galet förtjust i surdeg så…..hihi…..  Naturligtvis är det surdeg i dessa skorpor också. Eller närmare bestämt lite surdegsstart..

Skorpor så ljuvliga med smak av kardemumma..

Surdegsstart det är toppen det...

Men varför i allsin dar kan man kanske tycka. Jo för surdegsstart är ju bara en sådan toppengrej. Den kan man kan ha till allt….eller..hmm ja nästan i alla fall. Men det är i varje fall den bästa vän du kan ha i ditt kök. Om du inte har en så var inte orolig för det fixar du enkelt. Alldeles själv dessutom för de där burkarna i kyldisken. Ja de ger då inte jag så mycket för. Dessutom om du gör en själv så kan du ha den för alltid. Ja jag lovar för om du bara ställer den i kylskåpet. Så behöver du bara ta fram den då och då och mata den. Visst är det väl fantastiskt att lite mjöl och vatten kan vara för evigt? Det tycker då jag är perfekt för det hållbara samhälle. som nu bit för bit börjar växa fram. Recept på en surdegsstart det hittar du om du klickar på länken här. 

En surdegsstart är så himla bra!!!

Baka vad du vill med surdeg...

När sedan din surdegsstart är klar så kan du förutom att baka dessa mumsiga kardemumma skorpor. Göra surdegsvåfflor,surdegspannkakor, ,surdegs rimbobullar, Surdegsmuffins, surdegspizza och surdegstortilla. Ja och så fantastiskt gott och näringsrikt surdegsbröd förstås. Visste du att bakteriekulturen i surdegsstarten. Faktiskt transformerar mjölet i degen till något som vi människor har lättare att smälta. De gör det dessutom lättare för våra kroppar att ta upp de vitaminer och mineraler. Som finns i mjölet på ett sätt som inte sker i jäst bakat bröd. Visst är det fantastiskt? Att något som är så smått att vi inte kan se det med blotta ögat. Kan utföra detta mirakel som vi människor kan dra så mycket nytta av om vi vill.

 

Baka dina våfflor med surdegsstart och du kommer aldrig att vilja ha något annat...

Vadå matad eller omatad surdegsstart....??

Som sagt så är ju detta inte vilka skorpor som helst. För de innehåller ju alltså en surdegskultur. Om du har lite koll på det här med en surdegsstart. Så vet du att när man matar den så måste man först tömma ut det mesta. För att sedan mata den med nytt mjöl och vatten. Det göra att surdegsstarten efter 3-5 timmar börjar bubbla. Men istället föra att bara låta den gamla surdegsstarten försvinna ner i vasken. Så kan du baka skorpor som dessa och det är ju toppen eller hur? Det är även det ett steg i rätt riktning när det gäller hållbarhet.

 

Skorpor så ljuvliga med smak av kardemumma..
Havrecookies med mums!!!

Testa dig fram..

Jag har tidigare lagt upp ett recept på Havrecookies med surdeg. Om du inte testat dem så klicka bara på länken. Som jag skrev där så kan man själv välja smaken på dem. Genom att antingen baka ut dem direkt eller fermenterar degen i kylskåpet i 1-3 dagar. Ju längre man ställer degen i kylskåpet desto mer syrliga blir de. Nu har jag inte testat det på dessa skorpor ännu. Men om ni vill så kan ni ju prova och se vad ni tycker. En fermenteringsprocess ger dessutom mer lättsmälta kakor. Vilket ju kan vara bra om man har en mer känslig mage. Ni kan dessutom själva variera hur söta skorpor ni vill ha. Genom att justera sockermängden i dem.

 

Skorpor så ljuvliga med smak av kardemumma..

Nu ska här bakas skorpor...

Men nu till själva receptet så häng med…Till dessa skorpor behöver du följande..

 • 4 dl ekologiskt stenmalet vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
 • 1 dl kokossocker
 • ekologiskt brunt rörsocker 1 dl
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 tsk kardemumma
 • en liten nypa salt
 • Ägg 2 st
 • 100 gram smör
 • 1 dl surdegsstart bubblande eller en direkt från kylskåpet. Det väljer du själv för dessa skorpor blir lika goda vilket som.

 

Skorpor så ljuvliga med smak av kardemumma..

Så här bakar du dina skorpor..

 1. Lägg först alla torra ingredienser i en matberedare och kör några sekunder. Bara så att det är helt omblandat.
 2. Tillsätt sedan smöret i kuber,ägg och surdegsstarten
 3. Kör till det har gått ihop till en degklump inte mer.
 4. Välj sedan om du vill baka ut dina skorpor direkt. Annars ställer du degen i en bunke med lock i kylskåpet. I en dag eller två testa dig fram till vad du gillar bäst.
 5. När du ska baka ut dina skorpor så stjälp upp degen på en mjölad bänkyta. Forma degen till 4 längder och lägg dem på en pappersklädd plåt.
 1. Grädda i 200 grader i 20 minuter
 2. Ta ut plåten och sänk ugnstemperaturen till 100 grader
 3. Därefter så skär du längderna i sneda skivor och sprid ut dem på plåten.
 4. Ställ in plåten igen och låt den stå i ugnen. Med luckan på glänt tills dina skorpor är helt torra. Det tar cirka 30-50 minuter men titta till dem då och då.
 5. Sedan är det bara att låta dina skorpor få svalna helt. Förvara dem i en tättsluten burk.

 

Skorpor så ljuvliga med smak av kardemumma..

Lycka till med dina skorpor...

Sådär det var väl inte så svårt? Om du inte har en matberedare så går det fint att göra degen för hand. Eller med en elvisp för huvudsaken är bara att du får en smidig deg. Så lycka till med dina skorpor nu och när du ändå har fixat en surdegsstart. Så kan du ju prova något av mina andra surdegsrecept. För det finns ju som sagt så mycket du kan göra med surdeg. Jag har nästan gjort det till en grej att testa min surdeg till vad jag än lagar. Jag lovar det funkar till alla recept som kräver jäst. Man måste bara justera jästiden något. För att baka med surdeg tar längre tid men det är så värt det.

Skorpor så ljuvliga med smak av kardemumma..

Låt det ta sin tid..

Själv så tycker jag att det är så skönt att det tar lite tid. Det enda som krävs är lite framförhållning. Själva jästiden sköter ju sig självt och under tiden så får jag tid till massor av annat. Som att sitta här och skriva recept till er till exempel. Det var något som jag aldrig hade trott att jag skulle syssla med. Men man skulle kunna säga att fermenteringen har gett mig ett nytt liv. Det har gett mig en helt ny självinsikt och en tro på mig själv. Så låt ditt surdegsbak ta sin tid och ge dig ro i själen. För vem vet vad det kan leda för dig. Kanske hittar även du ditt nya jag om du vill. Något som jag har insett på senare år. Det är att vi är så mycket mer än vi själva någonsin trott.

Vattenkefir så härligt frisk och god med bubblor i....

Mitt nya jag...

Mitt nya jag har hittat kvaliteter hos mig själv som jag inte visste jag hade hade. Jag har alltid tyckt om att baka och laga mat men att ta det till att börja blogga. Det är något nytt för mig men jag har inser nu att jag älskar det. Så mitt intresse för mat ledde mig till fermenterings konsten. Det har vidare lett till att jag börjat ifrågasätta maten vi äter. För varje dag som går så hittar jag nya saker som jag helt enkelt inte har sett tidigare.  Om du vill ha ett hett tips på en fantastisk Sauerkraut eller surkål som vi säger här i Sverige. Som boostar din tarm och ditt immunförsvar i vinter. Så kan jag varmt rekommendera min Surkål med gurkmeja,chili,ingefära och ananas.  Eller byt ut läsken mot en härligt frisk, god och bubblig  Vattenkefir med probiotiska egenskaper. 

Boosta ditt immunförsvar med en mumsig surkål med lite hetta...

Tillsatser i maten...

Vår mat innehåller otroligt många kemikaliska tillsatser. Allt ifrån förtjockningsmedel till konserveringsmedel. Vissa är kanske ganska ofarliga men det finns andra som inte är så bra för kroppen. Det har i alla fall fått mig till att vilja laga mat med naturliga råvaror. Mat som jag tror att min kropp mår mycket bättre av.

 

Tomatsoppa så ljuvlig laga den idag...

Välkommen till mariasfeelinggoodlife..

Detta har lett till att jag har byggt ännu en webbsida mariasfeelinggoodlife. Som jag vill ägna åt att skriva om en naturlig livsstil. Där lägger jag upp recept som är vegetariska och ibland veganska. Välkommen att testa min Tomatsoppa eller min Snabblagade Lasagne. Men jag lägger även upp inlägg om hälsa ur mitt perspektiv. Jag är ju ingen hälsoexpert men tycker att detta är så intressant. Så därför jag hälsar dig som delar mitt intresse för mat och hälsa varmt välkommen dit. Min förhoppning är att den ska hitta ut till dem som liksom mig vill må bra. På ett mer naturlig och eget sätt utan en massa pekpinnar. För mitt motto är att var och en måste få bestämma över sin egen kropp och hälsa. Alla är vi olika och mår bra av olika saker. Men något som vi alla delar det är behovet att få må bra till kropp och själ

Skorpor så ljuvliga med smak av kardemumma..

Mer surdegsmagi...

Om du tycker att det här med att göra en surdegsstart är oöverkomligt. Hör av dig till mig så kan jag skicka lite till dig. Men det gäller bara om du bor i Sverige och det kostar i så fall 100 kr. Hör av dig via min kontaktsida eller skicka mig ett DM på instagram.

Om du vill få lite mer surdegs inspiration så titta på videon nedan. Ett fantastiskt Surdegsbageri i Phoenix USA lägger upp videos på youtube. Så ta en titt på allt gott de bakar med surdeg om ni vill.

/MariaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *