Surdegsgrova så saftiga och goda..

Surdegsgrova så saftiga och goda..

Surdegsgrova med tranbär/russin...

Älskade surdegsbröd så gott och med massor av nyttigheter. Den här surdegsgrovan är inget undantag. Så saftig och god och fullproppad med frukt och olika frön. Eftersom man använder sig av skållad rågkross. Så blir denna surdegsgrova extra mättande. Den tar lite tid att göra men det är så värt det. Det du behöver är dock en surdegsstart men oroa dig inte för det.

Surdegsgrova så saftiga och goda...
Surdeggsstart så mycket bättre än jäst
En egen surdegsstart är den bästa vän man kan ha i köket...

Gör din egen surdegsstart...

För en surdegsstart är verkligen så enkelt att göra så snälla snälla!! Spring nu inte iväg och köp en i livsmedelsbutiken. Utan köp hem ett riktigt mjöl istället. Ett stenmalet ekologiskt vetemjöl med massor av mineraler i. Samt ett ekologiskt rågmjöl för med det så kan du göra din egen surdegsstart. Jag lovar dig att den kommer att bli din allra bästa vän i köket framöver. Med den kan du nämligen göra en massa smarriga saker. Som surdegsfrallor, våfflor, muffins, kanelbullar, paj, ja till och med en helt ljuvlig chokladtårta. Klicka bara på länken så får du veta mer om hur du gör din egen surdegsstart.

Surdegsvåfflor mums...
Sagolikt god chokladtårta bakad med surdeg...

Vad är en riktig surdegsgrova?

Som jag sa så är denna surdegsgrova något alldeles extra. Jag lovar att den liknar inte på något sätt de grova bröd som du kan hitta i affären. För den är så mycket bättre och fullpackad med näring till din kropp. Den är helt naturlig och innehåller inga onödiga tillsatser. Visste du att många av de grova bröd som du kan hitta i butikerna. Är fusk och bara färgat för att se ut som mörkt bröd. Står det dessutom surdeg på påsen så innehåller det kanske lite surdegskultur. Men oftast så är det bakat på jäst med surdeg som en liten tillsats i brödet. Vilket inte gör det till ett riktigt surdegsbröd. Surdegsbröd bakar du med en surdegsstart och jäser/fermenterar i minst 8-12 timmar. Vilket gör gör ditt surdegsbröd näringsrikt och mera lättsmält för din mage. Men om du vill veta mer om det så klicka bara här.

Surdegsgrova så saftiga och goda...

Göra en fördeg krångligt..?

När jag en gång började att baka med surdeg för några år sedan. Så var jag så anti mot att göra en fördeg. Jag var så inne i tänket att bröd skulle vara klart samma dag helt enkelt. Men numera så har det blivit till en vana att röra ihop en fördeg på kvällen. För att nästa dag göra själva degen som sedan blir till ett fantastiskt gott surdegsbröd. Ja det kräver lite framförhållning men när man väl vant sig. Så känns det helt naturligt och väldigt bra.

Surdegsbakning gör mig lugn som en filbunke...ha ha..

Hitta lugnet med surdegsbak...

Om du känner som jag en gång gjorde så ge det en chans. Då kommer det så småningom att bli en vana även för dig. Om du bara följer min beskrivning så kommer du att klara det hur fint som helst. Det är dessutom något visst med surdegsbakning. Jag kan inte säga exakt vad det är. Men hos mig så plockar det fram ett slags lugn. Jag mår som allra bäst när jag får hålla på med mina surdegar. Dessutom så känner jag mig som ett barn på julafton. När jag plockar ut ett färdigt surdegsbröd ur ugnen. För mig är det rikedom på en högsta nivå.

Surdegsgrova så saftiga och goda...

Men nu ska vi baka Surdegsgrova...

Dag 1 ...Fördeg..

För det behöver du följande…

 • 1 dl bubblande surdegsstart
 • 3 dl ljummet vatten
 • 3 dl rågmjöl
 • 2,5 dl rågkross
 • 3 dl kokande vatten
Surdegsgrova så saftiga och goda...

Gör så här...

 

 1. Rör ihop surdegsstart,rågmjöl och vatten i en bunke, sätt på ett lock eller täck med plastfolie.
 2. Koka upp vatten går smidigast med en vattenkokare tycker jag.
 3. Blanda sedan kokande vatten och rågkross i en annan bunke. Täck även den med ett lock eller plastfolie.
 4. Gör detta på kvällen och låt sedan båda bunkarna stå på köksbänken. Tills morgon/förmiddag nästa dag.
Surdegsgrova så saftiga och goda...

Dag 2 bakdag...

Till det behöver du…

 • Din fördeg
 • Ditt skållade rågkross
 • 7,5 dl ekologiskt rågmjöl
 • Ekologiskt stenmalet vetemjöl eller siktat dinkelmjöl 6 dl.  Inget billigt så kallat mjöl här för det blir inte samma sak. Det är raffinerat och saknar de mineraler som behövs i surdegsbakning. Kolla runt så hittar du det lite varstans. Mitt favorit mjöl kommer från Saltå kvarn.
 • 4 dl vatten
 • 1 dl hela linfrön
 • Pumpakärnor 1 dl
 • 1 dl solrosfrön
 • Torkade tranbär 1 dl
 • 1 dl russin
 • 1 msk havssalt.. Inget bordssalt för det innehåller inga mineraler det heller. Bordssalt är ett raffinerat salt och innehåller endast ren natriumklorid. Läs här om du vill veta lite mer om salt och vår hälsa.
 • En hushållsassistent eller elvisp
 • En större bunke att jäsa degen i 
 • 2 st 2 l bakformar 
Surdegsgrova så saftiga och goda...

Gör så här...

 1. Blanda rågkross,fördeg,vatten, vetemjöl,rågmjöl,pumpakärnor,solrosfrön,linfrön och havssalt. Degen är väldigt tung och seg så det går lättast med en hushållsassistent eller elvisp. Blanda samman allt ordentligt i cirka 5 minuter och tillsätt russin och tranbär på slutet.
 • Häll över degen i en större bunke.Täck med ett lock eller plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek.
 • Dela sedan upp degen i två smorda avlånga brödformar. (cirka 2 liters) Strö på valfria frön på toppen och tryck ner dem lite lätt i degen. Täck formarna med plastfolie och en handduk.
 • Värm upp ugnen till 275 grader i tid tills du ska grädda bröden!!
 • När bröden sedan har jäst upp till kanten på formarna. Så ställ in dem i ugnen strax under mitten. Grädda först i 275 grader i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 40 minuter.
 • Stjälp upp bröden direkt och låt dem svalna på ett bakgaller eller handduk.
Enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter
Surdegsfrallor med tranbär och valnötter färska och goda till frukost..Det är livskvalite det...

Så där ja..

Det var väl inte så svårt eller hur? Om du är helt ny inför att baka med surdeg. Så ge det en chans och ge inte upp. För liksom med allt annat nytt så tar det lite tid att bemästra till fullo. Men jag lovar att när du står där och tar ut dina nybakade bröd ur ugnen. Så kommer det att vara värt varenda sekund.Om du blir sugen på att baka mer surdegsbröd. Så kan jag rekommendera mina Enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter. Eller ett jättegott och enkelt surdegsbröd som du låter jäsa i kylskåpet.

Lär dig göra fantastiskt god och läskande Kombucha...

Fermentera mera..

Om du inte har besökt min lilla webbsida förut. Så märker du att jag har och massor av olika recept och tips här. För hur man kommer igång och fermenterar. Om du ännu är helt ny inför det så ta dig gärna en titt bland mina recept. Det finns så mycket gott och spännande inom fermentering.  Det har kommit att bli en stor passion för mig. Hemma hos oss har jag alltid flera olika fermenterings projekt på gång. Det kan vara allt från surdegsbak till Kombucha och Surkål.

Härligt krispig och god surkål...

Välkommen till en värld av fementerad mat..

Jag tycker att det är så fantastiskt roligt och inte alls så svårt heller. Det är just det som jag vill visa med mariasfeelinggood . Jag vill dessutom sprida kunskaper om i mitt tycke den bästa mat. Som finns i hela i hela vida världen. Mat som är fullproppad med vitaminer och mineraler. Som är toppen för vår tarmflora och hälsa överlag. Mina recept här är bara en liten bråkdel. Jag är helt övertygad om att det går att hitta någon typ av fermenterad kost. I alla länder och kulturer världen över om man bara letar. I vilket fall så hoppas jag att en saftig och god Surdegsgrova. Ska väcka ett intresse hos dig för fermenteringens ädla konst. Det förstår du är en liten… ha ha.. baktanke som jag har.

/Maria

Inspireras av youtube videon här nedanför om en kvinna som har en passion för surdegsbakning.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *