Äppelklyftor friterade med surdegsstart..

Äppelklyftor friterade med surdegsstart..

Friterade äppelklyftor så gott...

Vi är ju mitt inne i äppelsäsongen nu så jag blev sugen på ett litet äppelrecept. Ni vet ju hur besatt jag är av min surdegsstart. Jag letar ständigt efter nya sätt använda den på. Så här är ett receptet som jag har inspirerats till. Av ett antal olika amerikanska bloggar. Nämligen att göra en frityrsmet på surdegsstarten och jag blev nästan lite chockad. Över hur barnsligt enkelt det var. Jag har använt mig av små härligt syrliga äppelklyftor. Som jag först har doppat i lite kokossocker och kanel. För att sedan fritera i en stekpanna. Det blev verkligen helt galet gott. Min sambo sa faktiskt att det var det godaste jag någonsin har gjort. 

Äppelklyftor friterade med surdegsstart..

Varför surdeg i allt?

Men varför då denna besatthet av surdegsstart undrar kanske någon. Jo för det är ju så fantastiskt enkelt och bra. Det är ju bara mjöl och vatten men det kan ändå skapa rena underverk. Ja jag överdriver faktiskt inte för en surdegsstart är toppen att ha i köket. Jag bakar numera allting med den och köper aldrig hem jäst längre. Med den kan man baka fantastiskt goda och mättande surdegsbröd. Men man kan faktiskt baka vad som helst. Som du annars skulle ha bakat med jäst. Pizza,tortilla bröd,muffins, kanelbullar,Rimbobullar. Men den kan även användas till kakor,pajer,våfflor,pannkakor till exempel. Om ni tror att allt blir surt då misstar ni er jag lovar.

Surdegsrimbo bullar med vallmofrön och citron-vaniljfyllning
Kan jag kanske fresta med en surdegsrimbo med vallmofrön och en citron/vanilj fyllning?

Surdeg en bakmetod..

För surdeg är inte en smak för det är faktiskt en bakmetod. En metod där man använder sig av en uråldrig kunskap. Nämligen fermentering för det är just det som surdeg egentligen är. Det är en fermenterings metod som människan har använt under tusentals år. Ända sedan den dagen man bakade det allra första brödet. Man tror att någon troligen lämnade en kärl med gröt på malda frön. Vid eldstaden och på morgonen hittade en bubblande massa. Det är nämligen så det blir när mikroorganismer i vår närmiljö får göra sin grej. Små bakterier hittar ner i livsmedlet och sätter igång en fermenteringsprocess. Men det får vi tacka dem för eftersom det troligen var grunden för människans evolution. Att baka bröd på surdeg på samma sätt som vi gör ännu idag. Men även om det heter surdegsbröd så behöver det inte vara surt.

Surdegsgrova så saftiga och goda
Surdegsgrova med tranbär och russin vilken lycka....

Balansera jäsningstiden...

Allt handlar om hur lång jäsningstid du använder av. Kortare jäsningstid ger ett gott och smakrikt bröd med mindre syra. Medan en längre jäsningstid ger ett bröd med en mera syrlig karaktär. Det beror precis på vad du är ute efter. Vill du baka ett rustikt och gott surdegsbröd att ha till mackor. Eller kanske baka kanelbullar som är söta och goda men ändå nyttiga. För det som är surdegens allra största storhet enligt mig. Det är att den gör det du bakar mer näringsrikt. Men även mer lättsmält för våra magar. Men det man alltså bör tänka på ifråga om jäsningstid. Det är att hitta en balans i hur länge man jäser. Ju längre jäsningstid ju surare resultat. Man bör också fundera över vad man är ute efter. Eftersom en längre jäsning i minst 8-12 timmar även ger ett mer lättsmält resultat. Än om man väljer att korta ner tiden. Men i slutändan är det du som bestämmer.

Surdegspizza så gott och enkelt mariasfeelinggood.se
Vad sägs om surdegspizza ikväll ?

Gör din egen surdegsstart..

 

Som du förstår så behöver du en surdegsstart för att göra dessa friterade äppelklyftor. Men var inte orolig det fixar du lätt som en surdegsplätt..haha. Jag ska inte ljuga det tar några dagar men det är så värt det. För med den så kan du sedan göra hur mycket som helst. Surdegsstarten blir dessutom din för resten av livet om du vill. Ja du kan till och med låta dina barn få ärva den. Du kan dela med dig till släkt,vänner och bekanta. Allt som krävs är att du ställer den i kylskåpet. För att sedan ta fram den och mata den då och då. Recept på hur du gör en surdegsstart hittar du genom att klicka på länkarna i texten. Om du tycker att det är alldeles omöjligt så hör av dig till mig. Jag kan i så fall skicka lite av min på posten. Höra av dig via min kontaktsida eller via mitt Instagram och kostnaden är i så fall 100 kr.

En egen surdegsstart är den bästa vän du kan ha i köket...

Men nu till receptet ...

Men nu ska vi ju fritera äppelklyftor eller hur? Som jag sa så är det löjligt enkelt. Följ bara receptet nedan det är beräknat för cirka 4 portioner.

Friterade äppelklyftor med surdegsstart..

 • 4 syrliga och goda äpplen.. Gärna våra närodlade svenska det blir så gott.
 • 4 dl bubblande surdegsstart ….Om du vill ha en lite syrligare karaktär kan du låta den få stå lite extra länge. Efter att du har matat den eller använda den direkt från kylskåpet.
 • 2 tsk bakpulver
 • Havssalt cirka 1 tsk
 • cirka 2 dl kokossocker
 • kanel 2 tsk
 • Olja att fritera i och här tar du det som du gillar bäst. Jag kan rekommendera Kokosolja, ekologisk kallpressad rapsolja eller olivolja.
 • Något att fritera i plus ett lock att lägga på om olyckan skulle vara framme. Själv använde jag mig av en stekpanna och nöjde mig med det. Men har du en friterings gryta så är det ju toppen.
Äppelklyftor friterade med surdegsstart..
Äppelklyftor friterade med surdegsstart..

Gör så här...

 1. Skala äpplen och dela dem i klyftor ett tips är att lägga dem i en skål med vatten. Så att de inte hinner bli bruna innan du friterar dem.
 2. Rör sedan ner salt och bakpulver i surdegsstarten så att det blandas ordentligt.
 3. Doppa äppelklyftorna i kokossocker och kanel på ett fat.
 4. Värm upp olja i pannan den ska vara het… men var försiktig!!! ha ett lock i beredskap.
 5. Doppa sedan äppelklyftorna i frityrsmeten och stek/fritera i oljan i cirka 2-3 minuter. Om du som jag använder en stekpanna så vänd dem några gånger.
 6. Lägg dem sedan för att rinna av på ett hushållspapper.
 7. De ska helst serveras nygjorda då är de som godast.
Äppelklyftor friterade med surdegsstart..
Äppelklyftor friterade med surdegsstart..

Förslag på tillbehör till dina friterade äppelklyftor...

Själv serverade jag mina äppelklyftor med lite vaniljgrädde. Jag kom att minnas ett tips som jag fick en gång i tiden. Nämligen att skaka grädden i en shaker. Det var super enkelt och blev jättegott. Men funkar kanske bäst till små mängder. Annars tror jag att det blir jättegott med lite vaniljglass. Eller kanske lite vispad kokosgrädde om du vill hålla det veganskt. Äppelklyftorna är lite söta som de är men om ni vill kan ni ringla lite lönnsirap över dem. Jag hittade ny liten goding alldeles nyligen. Nämligen kokos sirap som precis som kokossocker. Är gjord på nektar från kokos blommor. Den var alldeles ljuvlig och ett bättre alternativ till vanlig sirap i varje fall.

Äppelklyftor friterade med surdegsstart..
Äppelklyftor friterade med surdegsstart..

Lycka till med era friterade äppelklyftor..

Jag hoppas att ni blev sugna att prova receptet på mina friterade äppelklyftor. Men även att ni blev lite inspirerade att ge er på surdegsbakning. Jag lovar att det är så fantastiskt gott och roligt. Ja det tar lite längre tid och det krävs lite framförhållning.Men i slutändan är det så värt det och själv så är jag som sagt helt besatt. Både av hur användningsbart det faktiskt är. Men min största insikt är hur mycket bättre det är ur ren näringssynpunkt. Min mage mår dessutom mycket bättre av att äta surdegsbröd. Om jag håller mig till det och håller mig undan vitt socker. Så svullnar min mage väldigt sällan upp numera.

Biscotti med mandel och citron...
En kopp kaffe med en surdegsbiscotti det är livskvalite...
Börja dagen med en surdegsfralla med avokado toppad med surkål med ananas och gurkmeja...

Börja fermentera..

Det var nämligen anledningen till att jag hittade min passion för fermentering. Jag letade efter ett sätt att hela min mage och på en vägen är det. Fermentering är verkligen så fascinerande och väldigt roligt att hålla på med. Så om du blir nyfiken på det titta gärna runt bland mina olika recept. Jag kan rekommendera dem alla men välj något som talar till dig. Kanske är det lite krispig härlig surkål eller en bubblig och god Kombucha. Som med allt nytt så kräver det lite övning. Men som man säger övning ger färdighet. Så kanske slutar det med att du liksom jag blir en riktig fermenterings nörd. Det är vad jag hoppas på för jag gillar nördar…

Maria

En liten video....

I  youtube videon nedanför visar jag hur jag bakar mina enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter.. Om ni vill läsa mer om hälsa så varmt välkommen att besöka min andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se

Där skriver jag om mat och hälsa och en naturlig livsstil. Jag lägger även in lite olika vegetariska  recept .

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *