Surkålsjuice vad i allsindar är nu detta?

Juice på surkål men nu har har hon väl ändå blivit galen ändå? Men nix det har jag faktiskt inte. Faktum är att surkålsjuice är toppen av flera olika anledningar. Inte minst när vi tittar på ett sätt att boosta vårt immunförsvar. Man skulle kunna säga att surkålsjuice är som en ingefärsshot 2.0. Ingefärsshots är ju något som blivit enormt populärt på senare år. Numera finns det väl knappast något cafe som inte serverar ingefärsshots i små gulliga flaskor. Eller hotell som inte ebjuder sina gäster på små pigga ingefärsshots till frukost. Det finns mängder av olika recept och jag tycker själv att det är väldigt gott. Men i surkålsjuice så kan du hitta något som inte finns i en vanlig ingefärsshot. Nämligen massor av små nyttiga bakterier och jästsvampar…

Bakterier och vårt immunförsvar...

Ja jag har ju tidigare skrivit om bakteriernas betydelse för vår tarmflora. Som i sin tur påverkar vårt immunförsvar. Ingen kan väl heller ha missat det nya intresset för forskning om T-celler på sistone. För mig var detta ingen nyhet utan något som jag har läst mycket om. I alla de böcker om bakterierna i vår tarmflora. Som jag har konsumerat på senare år. Föga anade jag väl dock vilken betydelse dessa mikroskopiska ting skulle komma att få. För kort och enkelt förklarat så kan man säga så här. Med en tarm i balans med en stor variation av olika bakterier. Så ökar produktionen av T-celler som kan skydda oss. Mot alla de olika virus som omger oss hela tiden. Visst är det fantastiskt hur naturen har ordnat detta för oss. Den har gett oss människor ett alldeles eget inbyggt immunförsvar.

Mer surkåljuice till folket..

Men och jag säger men.. det naturen kräver i utbyte av oss. Det är att vi tar hand om den kropp som vi har fått. På så sätt så kan vi hjälpa till med att göra våra kroppar starka och friska. Det finns så många olika parametrar vad det gäller en god hälsa. För naturligtvis måste vi ju röra på oss, sova och inte stressa för mycket. Men jag är helt övertygad om att allt börjar med maten vi stoppar i oss. Får vi bara kontroll på den så tror jag att de övriga bitarna faller på plats. Om inte automatiskt så i alla fall betydligt lättare. Så ja.. jag skulle faktiskt säga att med lite surkålsjuice. Så har människan kommit en bra bit på vägen.

Surkålsjuice så genialt och enkelt..

Det fina med surkålsjuice är att det ju är så otroligt enkelt att göra. Du behöver inga dyra ingredienser eller redskap. Dessutom har den otroligt lång hållbarhet. Om du inte inte vill dricka den som en shot. Så finns det flera andra bra sätt att få in den i den kost. Du kan ha den i salladsdressing,i smoothies eller som en smaksättare i dippsåser. Det är bara din fantasi som sätter gränserna. Faktiskt så kan surkålsjuice bli din nya medhjälpare i köket. Om du vill göra ny surkålsjuice eller göra lite smarriga syrade grönsaker. Så kan du använda en liten mängd surkålsjuice för att kicka igång fermenteringsprocessen. Naturligtvis kan du även äta kålen i din surkålsjuice. Faktiskt så är detta bara en utveckling av mina tidigare surkåls recept.

Surkål så gott och bra...

Jag har gjort surkål under ett flertal år nu och jag äter det varje dag. Jag har kommit att älska denna härligt syrliga och lite krispiga delikatess. Min sambo däremot är inte lika förtjust..ha ha..Jag älskar honom för den fina människa han är och även för hans stora tålamod. Med alla mina konstiga ideèr som har invaderat hans liv. Han gillar mycket av det som jag gör. Som Kombucha ,surdegsbröd och ja… det mesta av det som jag lagar faktiskt. Men surkål…nja helt ärligt det har han ännu inte tagit till sitt hjärta. Men han har däremot lärt sig att uppskatta surkålens läkande effekter.

Surkålsjuice mot magåkommor...

Det är nämligen så att bakterierna i surkålsjuice tycks vara alldeles fantastiska. För få bukt med tillfälliga men otrevliga magåkommor. Som plötsligt illamående eller sura uppstötningar. Det sägs till exempel vara en riktig dunderkur mot just magsjuka. Om man försiktigt dricker surkålsjuice i små mängder. Så ska det tydligen stoppa illamåendet och man tillfrisknar på några timmar. Eftersom jag själv aldrig tycks bli magsjuk längre så har jag aldrig testat själv. Men min sambo säger att det har hjälpt honom när hans mage har krånglat. 

Surkåls shot...

Som sagt min sambo vill inte äta surkål. Men kan ändå ta en dos surkålsjuice då och då. Nu brukar det ju alltid bli lite juice över i mina surkåls burkar. Som han kan gå loss på om han vill. Men det fick mig ändå att börja fundera. Om jag kanske skulle kunna göra lite mer surkålsjuice. Jag kollade runt lite och hittade ett recept i en bok av Donna Schwenk. Om ni inte känner till henne så kan jag varmt rekommendera henne och hennes webbsida culturedfoodlife.  Men här har i varje fall ni ett recept. På en slags surkåls shot som ni kan testa om ni känner för det. Jag har gjort någon liten egen justering i mitt recept och bland annat lagt till lite gurkmeja. Som är antiinflammatorisk och toppen för vårt immunförsvar.

Gör en jättegod surkål...

Om ni hellre vill göra en  surkål så har jag flera recept på det också. Som till exempel en jättegod surkål med ananas och gurkmeja. Eller en annan men precis lika god med rödkål äpple och ingefära. Om ni tittar på youtube videon nedanför får lite fler tips om hur man gör den. Men nu ska vi alltså göra lite surkålsjuice…..

Surkålsjuice det här behöver du...

 • Vitkål ett litet huvud
 • 1 dl vassle.. Jag använder min kefir vassle om du vill lära dig att göra din egen mjölkkefir klicka på länken. Annars kan du använda vassle från ekologisk yoghurt. Bara sila av kefir eller yoghurt med ett kaffefilter.Vasslen bör vara så färsk som möjligt.
 • 2 äpplen
 • 1-2 citroner
 • 1 bit ingefära cirka 5 cm eller cirka 3 msk i riven form
 • Gurkmeja 2-3 tsk pulver eller färsk om du vill.
 • svartpeppar 1 tsk
 • 1 msk havssalt..ja det måste vara havssalt eller himalayasalt. Vanligt bordssalt innehåller inte de mineraler. Som behövs i en fermenteringsprocess. Bord salt är ett raffinerat salt som enbart innehåller ren natriumklorid. Om ni vill läsa mer om salt och vår hälsa klicka på länken här.
 • En skål att blanda kålen i
 • En stor glasburk med lock på 4 liter eller två stycken 2 liters. Jag rekommenderar burkar för konservering med gummiring. Men det går även bra med en vanlig burk med lock.
 • En filterkanna.. För att filtrera bort eventuellt klor ur vattnet. Som hämmar fermenteringsprocessen. De är inte dyra och jag beställde min från apotea. Den har jag numera alltid i kylskåpet till mina olika fermenterings projekt. Dessutom har jag alltid kallt och gott vatten till hands.
 • Gärna en matberedare att riva kålen med. Men det går annars bra att riva den för hand också.

Gör så här...

 1. Börja med att ta bort de yttersta bladen på kålhuvudet.
 2. Dela den sedan i fyra delar och ta bort rotstocken.
 3. Riv därefter din kål med den grova rivskivan på en matberedare. Eller riv för hand med mandolin eller skär fint med en kniv.
 4. Riv sedan äpplen, ingefära och även den färska gurkmejan om du använder det.
 5. Lägg därefter alltsammans i skålen tillsammans med havssaltet, blanda om och ställ åt sidan.
 6. Skär citronen/citronerna i skivor.
 7. Täck sedan botten och en bit upp på burkens kanter med citron skivorna.
 8. Fyll sedan på med surkåls blandningen upp till halva burken höjd ungefär.
 9. Häll sedan på vassle och om du har två burkar delar du upp det hälften i varje burk.
 10. Sist så fyller du på med filtrerat vatten upp till cirka 5 cm från burken kant.
 11. Sätt på locket men dra inte åt för hårt om du har ett vanligt skruvlock. Lämna det gärna lite löst så att lite kolsyra kan sippra ut. Om du använder burkar med gummiring sköter det sig självt.
 12. Ställ sedan /Burk/burkarna (ej i direkt sol) på köksbänken så att du kan ha lite koll på dem. Mitt tips är att du ställer dem på djupa tallrikar eller något annat med en kant. Så slipper du spill på diskbänken i fall de bubblar över lite. 

Håll koll på dina burkar...

 1. Låt dem sedan stå så i 6 dagar men kolla till dem lite varje dag.
 2. Efter något dygn eller två så kommer du att märka aktivitet i burken/burkarna. Det bildas små bubblor och kålen flyter då upp till ytan. Det är helt normalt och det är  bara att öppna locket, lätta på trycket lite och trycka ner kålen under ytan med en ren sked. 
 3. Upprepa detta en gång om dagen till det stillat sig lite.
 4. Själv har jag aldrig råkat ut för detta. Men det kan tydligen bildas någon slags vit jäst. Längst upp i burkarna om kålen inte trycks ner ordentligt under vattenytan. Den är helt ofarlig men smakar inte så bra. Ta i så fall bara bort det och tryck ner kålen under ytan. Efter sex dagar är din surkålsjuice klar och då ställer du den i kylskåpet.

Fermentera med vassle eller inte...

Jag fermenterar jag min surkål med mjölkkefir vassle. Det gör att fermenteringsprocessen kickar igång snabbare. Ph värdet i surkålen sjunker därför snabbare än om man bara fermenterar med salt. Det i sin tur minskar risken för att det ska bildas mögel. Jag har förstått att vissa tycker att detta är fusk. Men det här är det sätt som jag har lärt mig att fermentera grönsaker på. Jag har hållit på i  några år nu och har än så länge. Aldrig haft en enda burk som har börjat att mögla. Så för mig har detta sätt fungerat utmärkt och min kål är jättegod. Men det är naturligtvis upp till var och en hur man vill göra.

Startvätska...

Vasslen fungerar alltså som en slags startvätska som kickar igång själva fermenteringsprocessen. Enkelt förklarat så tillsätter men en liten mängd med mjölksyra bakterier. Så att dina grönsaker eller vad det nu kan vara får ett slags försprång. Men det finns även lite annat som du kan använda dig av.

Gör en härligt frisk och god gingerale...

Annat som kan kickstarta din surkålsjuice..

Det allra enklaste är att ta lite juice ur en annan mjölksyrad produkt. Eller spad om du hellre vill kalla det så. Det är samma sak för i vätskan i mjölksyrade grönsaker. Som vi oftast brukar kalla det här hemma i Sverige. Finns det en bakteriekultur som allmänt brukar kallas för mjölksyrabakterier. Det är ett samlingsnamn på de bakteriestammar som finns i fermenterade grönsaker. Som för övrigt har betydligt mer fina namn än så. Det du dock måste tänka på om du köper en i affären. Är att det är en äkta vara med en bakteriekultur i. Den ska vara opastöriserad och vara placerad i kyldisken.

Probiotisk/prebiotiskt pulver..

Det finns något slags pulver med bakteriekultur och fibrer i. Som man kan blanda med vatten och ha som startvätska. Jag har sett det på en del utländska bloggar. Men jag har inte lyckats få tag i det här i Sverige ännu. Men kanske du har mer lycka där. Hör gärna av dig i så fall för det skulle jag gärna vilja testa.

En fermenteringsstart gjord på björnbär....

Fermenteringsstart..

Jag har ett recept på en Björnbärs soda där jag har ett recept på en fermenteringsstart. Den är gjord björnbär den också men man kan använda vilka bär man vill. Om ni vill kan du testa en sådan för att kicka igång din surkålsjuice. Jag har till och med provat min gingerbug. Som jag gör min gingerale med. Det funkade också men fick en liten smak av gingerale. Annars är det att hålla sig till enbart salt som många gör. Men du måste i så fall öka mängden salt något. Ja som sagt så det är helt valfritt. Välj det alternativ som passar dig. Jag delar bara med av den metod som alltid har fungerat utmärkt för mig. 

Till sist...

Det var allt för denna gången tack för att du har läst så här långt. Jag är så innerligt tacksam för alla er som läser mina inlägg. Jag hoppas verkligen att du hittar något som du tycker om. Kommentera gärna eller kontakta mig om du undrar över något. Via min kontaktsida eller hör av dig via mitt Instagram. Följ mig där och skicka mig ett DM. Jag svarar alla så snart jag bara kan. Du är även välkommen att besöka min andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se Där skriver jag om hälsa, mat och en naturlig livsstil. Jag lägger även där ute lite recept av vegetarisk karaktär.

/Maria