Surdegscrackers så goda...

Surdegscrackers så knapriga smakrika och som du dessutom kan anpassa smaken på som du vill. Låter det som något för dig? Har du kollat in olika surdegsrecept men inte hittat din surdegs vibe ännu? Då är jag alldeles säker på att det här ett recept. Som just du ska ta en liten närmare titt på. Läs bara vidare så ska jag berätta varför…

Surdegscrackers så enkelt att baka...mariasfeelinggood

Baka med din surdegsstart...

Antingen om du är helt ny inför det här med surdegsbakning. Eller är bevandrad inom området och bara vill göra något enkelt och gott. Så är det här ett recept som kan komma väl till hands. Det är nämligen lätt som en plätt och kräver varken knådning eller kavling. Men det kräver ju naturligtvis att du har en surdegsstart men oroa dig inte. För det fixar du hur enkelt som helst..

Surdegscrackers så enkelt att baka...mariasfeelinggood

Gör din egen surdegsstart...

Men spring nu inte iväg till butiken och köp en nu utan gör en själv istället. Det är verkligen inte svårt och på köpet så får du en helt ny vän i köket. Som du kan förvara i kylskåpet och ha för resten av livet om du vill. Du kan sedan dela med dig av den till nära och kära. Recept och anvisningar om hur det går till hittar du om du klickar på länken här. Så ta steget nu och jag kan garantera dig att du kommer att tacka dig själv sedan. Men vad är det då som gör en surdegsstart så fantastisk?

Gör en egen surdegsstart och låt den bli din allra bästa vän i köket....

Välkommen till micro organismernas underbara värld..

Jo det beror nämligen på surdegsstartens billiontals innevånare med microorganismer. Alla de fantastiska bakterier och jästsvampar som har använts till att jäsa bröd sedan tusentals år tillbaka. Som dessutom transformerar brödet till något som du och jag. Har mycket lättare att smälta och inte nog med det. Brödet blir dessutom mer näringsrikt eftersom bakterierna i kulturen. Frigör alla vitaminer och mineraler i brödet på ett sätt som en vanlig jäst aldrig kan göra. Visst är det fantastiskt? Att något så litet att och som vi inte kan uppfatta med blotta ögat. Kan få en sådan betydelse i vår vardag om vi vill. Men nog om det för nu ska vi ju baka surdegscrackers eller hur?

Enkla och klimatsmarta surdegscrackers...

Vad är det som gör att detta receptet på krispiga surdegscrackers är så bra då? Jo det är ju nämligen att de kan bakas direkt på din surdegsstart. Det innebär vidare att du kan ta tillvara den del av surdegsstarten. Som vid matning av en surdegsstart för det mesta brukar hamna i slasken. Men är detta verkligen möjligt? Ja absolut och det innebär att dessa surdegscrackers inte bara är otroligt goda utan dessutom klimatsmarta. Men en bonus som du får på köpet det är att du bakar dessa surdegscrackers i raketfart. Men förutom det så är det barnsligt enkelt och nu till själva receptet….

Surdegscrackers så enkelt att baka...mariasfeelinggood

Det här behöver du för att baka surdegscrackers...

 • 340 gram surdegsstart Om du inte har så mycket surdegsstart så matar du helt enkelt den och beräkna i så fall. cirka 2 msk surdegsstart/2 dl vetemjöl/1 dl rågmjöl så bör det bli rätt mängd. Efter 4 timmar har den bubblat upp och är klar att använda. Men om du låter den stå längre så kommer du att få mer smak på dina surdegscrackers. Ju mer sur surdegsstarten blir desto mer smakrika crackers helt enkelt.
 • 0,5 dl olivolja
 • 1 tsk havssalt ja snälla skippa bordssaltet för den här gången åtminstone. För jag lovar dig att havssalt är så mycket godare och bättre en raffinerat bordssalt. Om du vill veta mer om det så klicka bara på länken här. 
 • 2 msk örtkrydda som rosmarin eller timjan +lite att strö över.
 • Valfritt men cirka 2 msk riven vitlök är jättegott att smaksätta dina surdegscrackers med.
 • Flingsalt
Surdegscrackers så enkelt att baka...mariasfeelinggood

Så här bakar du dina surdegscrackers...

 1. Börja med att sätta ugnen på 160 grader och täck en plåt med ett bakplåtspapper.
 2. Häll därefter surdegsstarten i en skål.
 3. Tillsätt sedan olivolja,salt,örtkrydda och eventuellt riven vitlök.
 4. Rör därefter så att smeten blir ordentligt omblandad.
 5. Sedan brer du ut smeten på bakplåten i ett tunt och jämnt lager.
 6. Därefter strör du över flingsalt och örtkrydda.
 7. Grädda sedan i mitten av ugnen i 30 minuter.
 8. Då tar du ut plåten och skär i fyrkantiga bitar. Det går allra enklast om man använder en pizzaslicer.
 9. Grädda sedan i ytterligare 30 minuter. Om du vill så kan du hoppa över tidigare steg och istället grädda i 1 timme. För att sedan bryta i lagom bitar när det har svalnat. Det funkar alldeles utmärkt det också.
Surdegscrackers så enkelt att baka...mariasfeelinggood
Surdegscrackers så enkelt att baka...mariasfeelinggood

Mera tips...

Visst var det väl hur enkelt som helst? Själv så älskar jag att baka och fixa i köket. Men jag tycker även att sådana här enkla recept är toppen. Att kunna använda min surdegsstart på detta viset. Det har verkligen gjort att jag har börjat använda min surdegsstart ännu mer. Om du vill ha fler recept som du kan baka direkt på din surdegsstart. Så kan du till exempel testa att baka en alldeles ljuvlig Surdegs Äppelcobbler Eller lite smarriga Havre cookies med valnötter i. Men om du vill ta din surdegsbakning till nästa nivå. Så baka lite kanelbullar eller en surdegsgrova för det är inte svårt. Dessutom så är det så vansinnigt gott och man blir glad och tillfreds.

Surdegscrackers så enkelt att baka...mariasfeelinggood

Surdegslycka...

Det är i varje fall något som har upptäckt sedan jag började min surdegs resa. Det är några år sedan nu men jag har inte ångrat en sekund. Surdegsbakning gör mig lugn och mer nöjd med mig själv. Ja det kräver i vissa fall lite framförhållning men det är ändå värt det. Jag tycker dessutom att det är så otroligt häftigt att få se hur lite mjöl och vatten. Kan göra så fantastiska saker. Dessutom så blir jag lika lycklig och nöjd varenda gång.Som jag tar ut en av mina surdegs kreationer ur ugnen. Det är livskvalite för mig…

/Maria

 

Psst…Om ni kollar in videon nedanför så får ni lite mer surdegs inspiration…

Spela videoklipp