Vitlökssmör på kefirsyrad grädde..

Hej mina vänner här kommer ett recept på ett kefirsyrat vitlökssmör.Som kommer att få era smaklökar att sjunga. Ja jag lovar det är verkligen vansinnigt gott och inte alls svårt att göra. Det är gjort på kefirsyrad grädde som görs på ett alldeles genialt sätt. Nämligen med mjölkkefirgryn och om du inte har hört talas om det. Så är det bara att klicka på länken här. Men annars kan jag berätta att mjölkkefirgryn är en bakterie och jästkultur. Som man använder till att göra hemgjord mjölkkefir.

Kefirsyrat vitlökssmör med timjan mariasfeelinggood..

Mjölkkefir...

Mjölkkefir är superenkelt och det är i princip bara att lägga mjölkkefir gryn. I en burk med mjölk och efter cirka 24 timmar har du en färdig mjölkkefir. Då silar du bort grynen som sedan kan användas igen och igen. Ja i all evighet faktiskt och med tiden förökar de sig. Så att du kan dela med dig av dem till vänner och bekanta. Visst är det toppen? Men hur gör man då kefirsyrad grädde?

Så fantastiska Mjölkefirgryn mariasfeelinggood.se
Fantastiska kefirgryn!!!...

Kefirsyrad grädde så bra...

Jo naturligtvis på samma sätt som med mjölken. Lägg grynen i en burk slå på grädde, sätt på ett lock och vänta i 12- 24 timmar. Voila så har du en syrlig tjock kefir creme fraiche. Som naturligtvis kan användas som den är i matlagning. Själv tycker jag kanske att den är i fetaste laget men det är ju en smaksak. Däremot så gör jag mer än gärna gärna ett jättegott kefirsyrat smör med grädden. Du kan naturligtvis hoppa över smaksättningen. För det blir väldigt gott ändå och kan då användas till vad du vill. Inom matlagning eller bakning.

Mjölkkefir det är ju så barnsligt enkelt att göra...

Syrat smör..

Kanske tycker du att det här med kefirsyrat smör låter lite märkligt. Men då kan jag berätta att man här i Sverige. Faktiskt tillsätter en mjölksyrakultur till smöret på mejeriet? Detta var en nyhet för mig och som jag upptäckte alldeles nyligen. Det beror på att vi norden har en tradition att göra syrat smör. Förr så brukade man nämligen låta mjölken få stå ett par dagar. Så att grädden skulle få separerade sig från skummjölken. Vilket resulterade i att bakterierna i mjölken satte igång en naturlig fermenteringsprocess. Vilket ledde till att mjölken och grädden surnade och resulterade i ett smakrikt smör med en bättre hållbarhet.

Pastörisering..

Numera pastöriseras all mjölk i mejerierna så därför så måste bakterierna tillsättas i efterhand. Men med hjälp av kefirgryn kan du enkelt åstadkomma samma resultat. Vilket gör att du får ett smakrikt och hållbart smör. Men det är inte allt för dessutom så innehåller ditt syrade smör . Många fler goda bakterier än det mejeri tillverkade. Det beror på att hemgjord kefir innehåller 30-50 plus goda bakterier. Jämfört med sin mejeri producerade kusin som bara innehåller 7-10. Dessa bakterier är toppen för din tarmflora och för vår hälsa överlag. Men nu ska vi ju göra lite kefirsyrat smör och vi börjar förstås med grädden.

Kefirsyrat vitlökssmör med timjan mariasfeelinggood..

Så här gör du kefirsyrad grädde...

Du kan naturligvis göra hur mycket kefirsyrad grädde som du vill. Det är bara att anpassa receptet efter ditt önskemål…

Kefirsyrat vitlökssmör med timjan mariasfeelinggood..

Det här behöver du..

 

 • 5 dl ekologisk vispgrädde
 • 2 msk aktiverade kefirgryn
 • 1 glasburk med lock
 • riven vitlök
 • havsssalt
 • timjan
Kefirsyrat vitlökssmör med timjan mariasfeelinggood..

Gör så här...

 

 • Börja med att lägga de aktiverade kefirgrynen i glasburken och slå på grädden.
 • Sätt på locket och ställ burken på köksbänken ej i direkt sol.
 • Efter cirka 12-24 timmar beroende på hur varmt du har i köket. Ju varmare desto snabbare går det. Så är din syrade kefirgrädde klar och det ser du enkelt genom att vicka lite på burken. Har grädden tjocknat så är den klar.
 • Sila då av kefirgrynen med hjälp av en trådsil över en bunke. Rör med en slickepott så att grädden hamnar i burken. Grynen kan du sedan spara och göra mer syrad grädde på. Eller så gör du en jättegod mjölkkefir på dem. Läs om mjölkkefirens goda egenskaper för vår tarmhälsa här.
 • Ställ den kefirsyrade grädden i kylskåpet ett par timmar helst över natten.

Så här gör du kefirsyrat smör...

 1. Häll först kefirgrädden i en bunke. Sedan vispar du med en elvisp tills grädden delar sig till smör och kärnmjölk. Det tar bara ett par minuter eller så.
 2. Därefter silar du av smöret från kärnmjölken för hand eller med en trådsil.
 3. Kärnmjölken kan användas i bakning men än så länge har jag inte provat detta.
 4. Krama sedan ur så mycket kärnmjölk som möjligt ur smöret. Själv så tycker jag att det är enklast att krama ur det med händerna.
 5. Därefter är det bara att smaksätta smöret med salt vitlök och timjan.
 6. Som sagt så kan du nöja dig med att bara salta smöret och ha det till matlagning och bakning. Eller så smaksätter du det efter ditt eget önskemål.
Kefirsyrat vitlökssmör med timjan mariasfeelinggood..

Så där ja..

Inte så svårt eller hur? Jag blev själv glatt förvånad över hur enkelt det var. När jag provade detta första gången. Så varför inte ge det ett försök för vem vet? Kanske blir det för dig liksom det blev för mig början till en helt ny värld. En värld av god och näringsrik fermenterad kost. Som till exempel mjölkkefir,Kombucha,surdeg och surkål. Alla lite olika men lika goda och bra exempel på fermenterade livsmedel. Fermenterings konsten är inget nytt påfund för den som nu trodde det. Den har faktiskt tusenårigt ursprung och var våra förfäders. Sätt att bearbeta livsmedel för att de skulle hålla sig länge.

Fermenterat så gott och bra..

Men det är bara en utav fermenteringens goda egenskaper. För det som för övrigt händer det är att livsmedlet transformeras. Både vad gäller smak och konsistens. Dessutom så bli livsmedlet mer näringsrikt och lättsmält för våra tarmar. Det mina vänner är magi på högsta nivå eller i varje fall fermenterings magi..ha ha… Om du vill läsa lite om hur dessa mikroorganismer påverkar vår välmående. Så rekommenderar jag att ni tar en titt här.

Kombucha det är ju så gott och väldigt och enkelt att brygga själv...
Granola så sagolikt gott och så enkelt att göra själv...

Så välkommen tillbaka..

Jag hoppas du gillar receptet på kefirsyrat smör och tittar in hos mig igen. Jag har massor av olika recept som du kan prova. Vissa är väldigt enkla andra tar lite mer tid att behärska. Men så är det ju med det mesta som är nytt för en. Alla är vi barn i början men med lite tid så blir det så bra. Så lycka till och hör gärna av dig om du undrar över något. Kommentera eller skicka ett meddelande via min kontaktsida. Annars så tittar du in och följer mig på instagram. Så kan du skicka mig ett DM där. Dessutom så är du varmt välkommen att besöka min andra webbsida. Den heter mariasfeelinggoodlife.se och där lägger jag ut vegetariska recept. Jag gör även lite inlägg om allt möjligt som är naturligt och bra för hälsan.

/Maria

Psst.. om du kollar in min senaste youtube video så får du se hur man smaksätter Kombucha…