Cupcakes med choklad..

Här kommer ett recept som jag har funderat över ett tag. Men som inte har blivit av förens nu. Det är mini cupcakes med choklad som blev sagolikt goda. De passar väl egentligen året om. Men jag tror faktiskt att de passar lite extra bra att baka så här till jul. Vi lever verkligen i en underlig tid just nu och julen i år verkar bli en lugn tillställning. Som vi får fira med våra allra närmaste familj. Så därför tänkte jag att mina choklad cupcakes kanske kan fungera som en liten tröst. Ett litet bidrag ifrån mig för att förhöja julstämningen hos dig ett snäpp.

Cupcakes med choklad/ maca och kefir frosting...

Cupcakes med extra allt...

Men som ni säkert förstår så är dessa cupcakes lite speciella. Med surdeg i smeten som får stå och mogna i kylskåpet. Så får ni dessutom massor av tid att julpyssla under tiden. För jag lovar att de är väl värda väntan och blir så fina. Tiden i kylskåpet gör dessutom dessa små godingar ännu mer smakrika. För övrigt också mer näringsrika och lättsmälta för magen.

Cupcakes med choklad/ maca och kefir frosting...

Frosting som en energiboost!?..

Ja dessa små delikata cupcakes blir så fina och med lite frosting på toppen. Så blir de en riktig hit att avsluta julmaten med jag lovar. Jag har dessutom valt att toppa dem med en smarrig chokladfrosting. Som är smaksatt med macapulver och lite kefir. Om du aldrig har hört talas om Maca så kommer du att bli glatt överraskad. Maca är nämligen en rot som har sitt ursprung i högt uppe i Andernas bergstrakter. Där den odlas sedan lång tid tillbaka och väl mest är känd som Amazonas ginseng. Maca har blivit populär som ett energigivande näringstillskott. Passar perfekt i smoothies som uppladdning på morgonen eller inför ett träningspass. Men dessutom så bidrar macapulver med härlig smak av kola. Vilket gör att den passar speciellt bra i olika bakverk med choklad.

Härliga Maca...

Kefir....

Om ni har besökt min webbsida förut så har ni inte kunnat missa. Min kärlek till min egen hemgjorda mjölkkefir. Om ni vill veta mer om den så klicka bara på länken. Jag använder min mjölkkefir till allt möjligt och ofta så i bakverk. Just i detta fall så bidrar den med en aning syra. Vilket gör den här frostingen lite mer fräsch i smaken. Dessutom så drar du nytta av kefirens probiotiska egenskaper. Näringsrikt blir det också eftersom mjölkkefir innehåller massor av vitaminer och mineraler. Om du vill ha fler recept med mjölkkefir. Så kan jag rekommendera att du tar en titt på min Sillröra med Kefir och Kombucha majjo. Som är gjord på kefirost och är otroligt gott och bra.

Sill röra med kefirost och Kombucha majonnäs mariasfeelinggood.se
Sillröra på kefir och kombucha majjo...

En surdegsstart..

Men nog om detta för nu ska vi baka smarriga choklad cupcakes. Till dem behöver du en surdegsstart. Om du inte har en så är det jättenkelt att göra en alldeles själv. Klicka bara på länken så kommer du till ett recept. Så tveka nu inte du kommer inte att ångra dig. För tänk så mycket gott du kan baka med den. Med en surdegsstart i kylskåpet så får du en ny och fantastisk vän i köket. Som du kan ha glädje av för resten av ditt liv om du vill. Den kan du sedan dela med dig av till dina nära och kära. På så sätt kan du bygga ditt eget lilla surdegs community.

En surdegsstart är så enkel att göra själv och blir din allra bästa vän i köket...

Baka choklad cupcakes...

Själv så gjorde jag alltså mina cupcakes i små formar. Men du kan välja vilka formar du vill. Jag ska dock varna att de är ganska mättande och väldigt smakrika.

Till dessa Choklad cupcakes behöver du följande...

 • 100 gram rumstempererat smör Tips..Gör ett gott fermenterat smör med dina kefirgryn
 • 2 dl mörkt rårörsocker
 • 2 ägg
 • surdegsstart 1 dl
 • 1,5 dl 3 % mjölk
 • stenmalet ekologiskt vetemjöl eller siktat dinkel 2,5 dl
 • 1 dl kakao
 • Kanel 2 tsk
 • bakpulver 2 tsk

 

Cupcakes med choklad/ maca och kefir frosting...

Choklad/Maca/kefir frosting...

 • 200 gram rumstempererat smör
 • 1,5 dl florsocker
 • 2 tsk Macapulver
 • Kakao 2 msk
 • 100 gram mörk blockchoklad
 • Helst hemgjord Mjölkkefir 2 msk men annars ekologisk naturell yoghurt/Kefir/Onaka.
Cupcakes med choklad/ maca och kefir frosting...

Så här gör du smeten...

 1. Börja med att vispa samman smör socker ett par minuter gärna med en elvisp.
 2. Tillsätt därefter äggen ett under vispning.
 3. Sedan tillsätter du surdegsstart,mjölk och de torra ingredienserna. Vispa så att allt blir till en pösig härlig smet.
 4. Ställ smeten i kylskåpet och låt den stå och mogna till nästa dag. Du kan även prova att låta den stå 2-3 dagar för en mera syrlig smak.
 5. Sedan är det bara att klicka ut smeten i formar och grädda dina mini cupcakes i 175 grader i cirka 12 minuter. Om du väljer att göra dem större får du förlänga den tiden något. Använd en provsticka för att känna om de är färdiga.
 6. Låt dem få svalna ordentligt medan du gör frostingen.
Cupcakes med choklad/ maca och kefir frosting...

Frosting...

 1. Börja med att bryta chokladen i bitar och lägg den i en glasskål. Ställ skålen över en kastrull med lite vatten i. Låt vattnet koka upp och lyft av från spisen. Rör samtidigt i chokladen tills den har smält helt. Låt den sedan svalna till rumstemperatur.
 2. Fortsätt sedan genom att vispa samman smör och florsocker till en fluffig smet. Helst med en elvisp då blir det bäst.
 3. Vispa sedan ner de torra ingredienserna och avsluta med kefir och den smälta chokladen. Vispa till en fluffig och fin smet.
 4. Ställ sedan frostingen kallt en liten stund så att den får stelna till något.
 5. Däefter är det bara att spritsa frostingen på dina cupcakes med en spritspåse. Dekorera dem till exempel med lite små chokladknappar, kakaonibs eller varför inte lite krispiga karamelliserade bovetekärnor.
Härligt krispiga karamelliserade bovetekorn..

Lycka till...

Sådär ja lycka till med dina cupcakes nu jag hoppas att de blir till belåtenhet. Jag vill även passa på att önska dig en mysig jul. Trots alla restriktioner och elände med virus så hoppas jag ändå. Att vi alla kan få lite välbehövlig avkoppling. Till dig som kommer att sitta ensam i jul skickar jag en extra stor och varm julkram. Jag vet hur det känns när julen närmar sig och man mest vill snabbspola förbi det hela. Julen är ju lite speciell och förväntningarna på den är ofta stora. När jag var en ung mamma så tog jag det här med jul på dödligt allvar. Numera tar jag det ganska lugnt och försöker njuta i stunden. Jular kommer och går och det viktigaste är ju ändå. Tiden som vi har med de vi älskar eller hur?

Chokladbars med saltycaramel ett lite mer hälsosamt alternativ till gottebordet...

Fler julrecept...

Om ni vill ha lite fler recept tips inför julen. Så har jag lite recept på mariasfeelinggoodlife som passar bra på gottebordet. För vad sägs om en jättegod äppelkaka med surdeg och saffran eller kanske lite knäck gjord på kokossocker. Jag har även ett recept på chokladbars med saltycaramel som är vansinnigt goda.  Om ni vill äta något annat än julmat i julhelgerna. Så testa att göra lite surdegspizza med brieost och fikon. Den passar lika perfekt för uppesittarkvällen som till någon av mellandagarna. Jag kommer nog att hinna lägga upp ett par recept till fram till jul. Så titta gärna in här igen framöver så får ni se vad det blir. Om ni kollar in videon nedanför kan ni se hur jag bakar mina smarriga surdegsfrallor  med tranbär och valnötter.

/Maria