Smak på livet...

Smak och tycke brukar man ju säga men för mig har just det här med smak förändrats mycket på senare år. Min resa mot hälsa har varit brokig men men på senare tid så har vägen planats ut och jag ser nu horisonten. Den lyser så klar för mig där framme och jag är på väg. Jag ser mat med massor av smak. Som ger mig livslust, energi och en frisk och stark kropp.

Smak så mycket mera än du tror mariasfeelinggood.se
Mat som får mitt hjärta att sjunga....

Mat har stor betydelse..

Maten vi äter har så stor betydelse för hur vi mår på utsidan och på insidan. Därför att mat med massor av näring. Ger oss energi som får vårt hjärta att sjunga. Det är det som vi behöver och vet du vad? Detta är även mat som väcker liv i våra smaklökar på ett helt nytt sätt. Vilket är något som jag nu har insett men det tog lite tid. Precis som för de flesta hade mina smaklökar bedövats. Av en kost med massor av socker och kemikalier. För det är ju sådan mat som vi fått lära oss att vi ska äta och som vi vant oss vid. Man behöver bara kliva innanför dörrarna i livsmedelsbutiken så ser man det klart och tydligt.

Tomatsoppa så enkel men vansinnigt god...

Processad mat...

Det man ser är all processad mat som står där på hyllorna och som vi numera är vår vardag. Det är allt från pulversåser till färdiga frysrätter. Men även allt bröd som har en lång lista med ingredienser. Allting är snyggt förpackat för att locka oss till att köpa. Plockar man ner något av det från hyllan och läser innehållsförteckningen. Så kan du utläsa alla de olika e-ämnen som de innehåller. Men i de flesta är det sorgligt lite av det som borde vara innehållet som är där. Istället har man tillsatt smak ämnen. Som får en champinjon att smaka som 40 champinjoner. För att de ska se bra ut har man även tillsatt konsistensgivare och stabiliseringsmedel. Dessutom så har man ofta tillsatt socker för att det ska smaka ännu lite bättre.

assorted bottles on display in store

Den nya normen...

Det här har pågått under så lång tid nu. Att vi tror att det är så här mat ska smaka. När vi sedan då och då stöter på mat som är helt naturlig. Som saknar den bismak som kemikalier ger. Då tycker många av oss att det smakar konstigt. Visst är det väl för sorgligt? Att det nu har gått så långt att vi tycker att manipulerad mat. Smakar bättre än naturligt mat lagad i från grunden. Men jag har gjort en upptäckt.

Smak så mycket mera än du tror mariasfeelinggood.se
Surdegspaj vegetarisk och härlig...

En värld av smakupplevelser...

Genom att mina smaklökar har vaknat har det nämligen öppnat upp en helt ny värld. En värld av smakupplevelser och även ett nytt sätt att se på mat. De processade produkterna har nu lämnat plats för rena produkter. Jag har fått ett stort intresse för matlagning. Jag testar nya rätter och hittar hela tiden nya smaker. Men det har även förändrat mitt självförtroende och insikt om mig själv. Det har fått mig att våga prova nya saker och gå utanför min comfortzone. Så ja smak är så mycket mer än vi tror och mitt fall har det kommit att betyda allt. Kanske kan det även göra det för dig om du vill.

Surkål det är livet det...

Hunger...

Med ett sådant överflöd av mat i alla dess former överallt. Så lockas vi att äta oss proppmätta hela tiden. Jag läste en bok om konsten att äta för ett par år sedan. I den fick jag lära mig att inte äta om jag inte är hungrig. Det allra enklaste råd man kan få egentligen eller hur? Kroppen har nämligen ett eget sätt att ge signaler till dig. Genom att du får hungerkänslor så talar din kropp om för dig. Att den är redo att ta emot mer mat. Vilket innebär att den även är i rätt mood för att förbränna det du äter. Allt handlar om balans och att i detta fall. Inte äta mer än din kropp kan ta hand om. Om man håller denna balans så mår man mycket bättre. 

Boktipset...

Boken jag talar om heter The Art of Eating . Den handlar om hur man äter enligt Ayurveda med ett svenskt perspektiv. En toppenbra bok skriven av en kvinna som heter Eva Forsberg Schinkler. Som jag varmt kan rekommendera. Jag kan även rekommendera hennes bok Livskraft i vardagen.

person holding brown grains

Ät med dina sinnen...

Jag tror inte på dieter eller på att späka sig själv. Men jag däremot så tror jag på att lyssna på sin kropp och äta med sina sinnen. För att på så sätt känna in vad den behöver och mår bra av. Jag tror att vi alla har den kunskapen om vi bara känner efter. Om man till exempelvis får ont i magen av att äta något. Så tror jag att man ska lyssna på det och fundera på varför. Jag kommer själv från en familj med känsliga magar. Det var något som jag aldrig funderade över. Jag var så van vid att min mage svullnade upp när jag åt. Att jag trodde att det var alldeles normalt och så det skulle vara. Men nu vet jag bättre och har lärt mig hur jag ska äta för att undvika det.

Tarmbakterier och tarmflora....

Visste du att det är bakterierna i din tarm som bestämmer vad du blir sugen på? Det betyder att om du har många bakterier av en sort som älskar socker. Så är det det du blir sugen på och ju mer socker du äter ju mer vill du ha. Men om du istället väljer att äta mer grönsaker så ställs din tarmflora om. De bakterier i din tarm som tycker om grönsaker blir då fler. Det hela är en inställnings process som du kan ta kontroll över. Genom att äta mer frukt och grönt så blir det som din kropp vill ha. Detta sker helt naturligt och kan ta lite tid. Men det finns ett sätt att snabba upp processen. Vilket är att äta fermenterade produkter. Som Surkål, surdegsbröd och dricka Kombucha till exempel.

Fermentera...

Detta upptäckte jag själv för några år sedan nu och är det. Som har gjort den största skillnaden för mig. När jag började att äta fermenterad kost så förändrades mitt sätt att se på mat. Mina smaklökar har nu vaknat. Vilket har fått mig att älska mat som jag aldrig ens tittat åt tidigare. Från att ha älskat kakor har jag istället fått smak för surkål . Visst kan jag njuta av en kaka då och då men jag väljer med omsorg. Mindre söta sådana och bakade med massor av smak och kärlek. De fabriksbakade de lämnar jag kvar på hyllan i butiken. Istället så väljer jag oftast att baka dem själv efter mina kriterier. Jag har flera av mina favoritrecept här på webbsidan. Jag kan bland annat varmt rekommendera mina havrecookies med surdeg och biscotti med mandel och citron

Cupcakes med choklad/ maca och kefir frosting...
Choklad cupcakes bakade med surdeg och med en choklad/maca/kefir frosting...

Du väljer...

Ja jag kunde prata hur mycket som helst om det här. Men det tänker jag inte göra för det är upp till dig. För det är du som styr skutan och bestämmer över din kropp. Men jag hoppas att jag kanske har inspirerat dig till att börja din smak resa. Hitta de smaker som passar dig och upptäck nya. Jag lovar att det finns så många smak upplevelser. Som du aldrig hade kunnat drömma om. För som sagt smak är så mycket mer än du tror. Om du vill läsa mer om mina tankar kring vår hälsa. Så varmt välkommen att besöka min andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se. Där skriver jag om en en naturlig livsstil och lägger upp lite recept mestadels vegetariska.

/Maria

Psst..I videon nedanför får ni lära er hur man brygger sin egen Kombucha..