Lussebullar lättsmälta med massor av smak...

Lussebullar visst är det så gott och godast blir de om man bakar dem med surdeg.Men varför då? Jo därför att de då blir så smakrika och dessutom mer lättsmälta för våra magar. Det har nu gått några år sedan jag gjorde min första surdegsstart. Som har förändrat hela mitt sätt att baka på. Ja jag skulle faktiskt kunna sträcka mig så långt. Att påstå att det har förändrat hela mitt liv på så många olika plan. Det har för alltid förändrat mitt sätt att se på mat. Dessutom hur maten vi äter påverkar hela våra liv. Hur det påverkar vår hälsa inifrån och ut. För min insikt är att mat med massor av näring. Ger oss starka och friska kroppar men även skarpa hjärnor. Dessutom ett glatt och fritt sinne och det är väl vad vi alla vill ha eller hur?

Lussebullar så ljuvliga bakade med surdeg förstås...

Gör en surdegsstart...

Som du förstår så måste du ha en surdegsstart för att baka dessa Lussebullar. Men oroa dig inte för det är så enkelt och dessutom väldigt roligt. Så varför inte passa på att engagera dina barn eller barnbarn i detta projekt. Det kommer att ge dem en perfekt lektion. I hur det fungerar i bakteriernas fantastiska värld. Förutom att det blir kul för dem att få göra ett litet expriment. På så sätt lär de sig att uppskatta årets lussebullar på ett helt nytt plan. Samtidigt som de lär sig att göra detta när de blir stora. Det kräver inte några dyra redskap. Men det du behöver är ett bra ekologiskt rågmjöl. Samt ett ekologiskt stenmalet vetemjöl för att nå ett bra resultat. Själv brukar jag oftast köpa mjöler från Saltå kvarn. Men vilket ekologiskt mjöl utan konserveringsmedel i fungerar utmärkt. Sedan är det bara att följa receptet på min surdegsstart här.

Gör din egen surdegsstart som ett roligt experiment med dina barn och barnbarn..

Lättsmält med surdeg...

För några år sedan insåg jag att min mage inte mår så bra av att äta bröd bakat på jäst. Men bröd bakat med surdeg är en helt annan sak. Det har med de små mikroorganismerna i surdegskulturen att göra. De transformerar nämligen mjölet i degen. Till något som våra kroppar lättare kan smälta. Detta innebär kanske inte att alla med glutenintolerans eller celiaki kan äta surdegsbröd. Men för mig själv och som jag har förstått det många med mig. Så fungerar det alldeles utmärkt men det är inte enda anledningen. För att välja att baka med en surdegskultur. För mikroorganismerna tillför även flera andra fina egenskaper.

Surdegsgrova så saftiga och goda...
Baka ett fullmatat härligt surdegsbröd till julmaten i år...

Massor av näring till din kropp..

En av dem är att de frigör alla de näringsämnen som finns i mjölet. Så att våra kroppar kan ta upp dem på ett sätt som vi annars inte kan. Vilket gör brödet mer näringsrikt än snabb bakat jästbröd. Men för att bakterierna och jästsvamparna i surdegskulturen. Ska få en möjlighet till detta så krävs det lite längre tid. Tid för mikroorganismerna att arbeta och utföra sina små mirakel. Man brukar säga att ett bröd behöver en jästid på minst 8-12 timmar. Så ja surdegsbröd tar längre tid att baka men det är väl värt varenda minut. För dessutom får du att bröd som smakar väldigt gott och så mycket mer. Detsamma gäller för dessa lussebullar som vi ska baka idag.

Lussebullar så ljuvliga bakade med surdeg förstås...

Lussebullar bakade med kärlek..

Visst är det något speciellt med doften från nybakade lussebullar? Det liksom doften från pepparkakor. Är så sammansvetsat med med våra känslor inför den annalkande julen. Detta år har varit ett väldigt speciellt år. Så därför har vi kanske ett extra behov av att få fira jul i år. För oavsett restriktioner och hur många vi kan fira med. Så kan vi alltid njuta av vällagad julmat och julfika. Så varför inte lägga lite extra kärlek och även njuta av processen? För min del har jag dragit ner på julfirande under flera år nu. Jag har istället försökt att satsa på färre saker med mer kvalite. Detta gäller även mat och bak. Så därför blir dessa Lussebullar ett utmärkt tillskott. Jag har bakat lussebullar med surdeg förut. Men det är först i år som jag tycker att de blev tillräckligt bra. För att jag ska vilja dela det med er så här kommer det…

Julen är snart här mariasfeelinggood.se
Satsa på kvalite och njut av processen när du julstökar i år...

Baka lussebullar med mig...

Jag bakade jättefina semlor i början på året så jag har tagit detta recept. Samt gjort lite små justeringar i det och är jättenöjd med resultatet. De är mjuka jätte fluffiga och har en liten aningen syra i smaken. Så den som inte tycker om det. Kan ju korta ner jästiden något och kanske tillsätta lite mer socker. Dessutom kan man själv välja hur mycket saffran man vill ha i degen. Jag brukar planera mitt utbak till kvällen innan jag går och lägger mig. Då brukar det vara perfekt att grädda bullarna på morgonen. Men hitta det sätt som passar dig.

Lussebullar så ljuvliga bakade med surdeg förstås...

Det här behöver du...

 • 500 gram ekologiskt stenmalet vetemjöl eller siktat dinkel
 • 200 gram ekologisk 3% mjölk
 • 1,5-2 dl ekologisk rörsocker
 •  havssalt 10 gram
 • bubblande surdegsstart 80 gram
 • 1 ekologiskt ägg
 • Saffran 1-2 påsar
 • 2 tsk malen kardemumma kan eventuellt uteslutas om du vill.
 • 100 gram ekologiskt smör rumsvarmt i tärningar.
Lussebullar så ljuvliga bakade med surdeg förstås...

Gör så här...

 

Det här receptet är enklast att göra i en hushållsassistent eller med en stadig elvisp. Det beror på att smöret som ska i sist behöver lite omsorg. För att skapa den där vackert silkeslena degen. Som sedan kommer att medverka till läckert luftiga och saftiga lussebullar.

 

  1. Börja med att blanda alla de torra ingredienserna förutom saffran.
  2. Tillsätt därefter mjölk,ägg,surdegsstart och saffran och blanda om ordentligt. Själv rörde jag ut min saffran i ägget och jag tycker att funkade riktigt bra.
  3. Avsluta med att tillsätta smör tärningarna och låt degblandaren få gå några minuter. Så kommer ni få se att den går ihop till en jättefin smidig och silkeslen deg.
  4. Låt nu degen jäsa i 8 timmar i rumstemperatur. Täck degbunken med ett lock eller plastfolie så att den hålls fuktig.
  5. Därefter så bakar du ut dina lussebullar som du vill ha dem. Lägg dem på en bakpappersklädd ugnsplåt. Låt sedan dina lussebullar få jäsa i en kall ugn i 8-10 timmar. Själv så brukar jag alltid täcka mina bullar med en plastfolie. Det hjälper till att hålla fukten i bullarna och gör dem extra saftiga tycker jag.
  6. När dina lussebullar har jäst färdigt. Så dekorerar du dem med russin och penslar med uppvispat ägg.
  7. Grädda lussebullarna i cirka 5-8 minuter i 250 grader till en härligt gyllene färg.
Lussebullar så ljuvliga bakade med surdeg förstås...

Njut...

Sedan är det bara att njuta av dina lussebullar till en kopp kaffe eller så. Själv så älskar jag doften av nygräddade surdegsbullar på morgonkvisten. Så jag kan sällan motstå att smaska i mig ett par till frukostkaffet..hi hi. Jag tycker nämligen att ska man unna sig och njuta då och då. Allt handlar om balans och dessutom så är ju bullar som dessa. Bakade med massor av kärlek och mer hälsosamma. Än sina mer sockerstinna och jäst bakade kusiner som vi kan hitta därute. Om du kanske är ute efter lite mer recept tips så här inför julen. Så kolla gärna på mitt recept på kefirsill med kombucha majjo. Samt en jättegod surdegspizza med brieost ,grönkål och fikon.

Surdegspizza och julklpappsmariasfeelinggood.serim
Härlig surdegspizza med brieost grönkål och fikon perfekt för julens uppesittar kväll...

Lycka till...

Sådär ja lycka till med ditt lussebulle bak nu och jag hoppas att du blir nöjd. Om du vill prova på fler av mina bullrecept så kan jag rekommendera. Mina kanel surdegsbullar eller mina surdegsrimbo bullar. Båda jättegoda och bakade med en surdegsstart. Det finns ingen ände på hur mycket gott man kan göra med den. Så jag hoppas verkligen att du nu tar tag i och gör en själv. Det är verkligen så enkelt och jag lovar att du kommer inte att ångra dig. Mellan baken så förvarar du den i kylskåpet och det innebär. Att du kommer att ha den bästa vän du kan ha i ett kök. För resten av ditt liv om du så vill. Visst är det fantastiskt vad lite mjöl,vatten och lite mikroorganismer kan åstadkomma?

Surdegsrimbo bullar med vallmofrön och citron-vaniljfyllning
Rimbobullar med vallmofrön och en citron/vanilj fyllning bakade med surdeg enkelt och vansinnigt gott

Lycka till...

Så låt din surdegskultur få leva i dina bak framöver. Du kan dela med dig av den till dina nära och kära. Så att även de kan njuta av allt gott man kan göra med den. Om du bara tar hand om den så kan du ha den för resten av ditt liv. Det finns de som har en surdegsstart som funnits i släkten i flera generationer. Så låt din surdegsstart få fortsätta leva tillsammans med dina barn och barnbarn. En surdegsstart blir dessutom bara bättre och bättre med tiden. Den förändras även med sin ägare eftersom vi alla har lite olika mikroorganismer omkring oss.

Lussebullar så ljuvliga bakade med surdeg förstås...
Knäck sagolikt god gjord på kokossocker...

Välkommen tillbaka..

Välkommen tillbaka hit till mig och dessutom varmt välkommen. Till att besöka min andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se. Där skriver jag om hälsa och en naturlig livsstil. Jag lägger även upp en hel del recept och så här i jultid. Så kan jag rekommendera två olika recept på knäck som är gjorda kokossocker. Samt en jättegod tranbär och lingon ketchup som har probiotiska egenskaper. Båda perfekta för dig och som små nyttiga julklappar till dina nära och kära.

/Maria