Gör en surdegspasta vetja...

Om du är en pasta fantast som gillar surdeg. Ja då är det här det ultimata receptet för dig. Om du dessutom har en svaghet för den där speciella smaken från saffran. Tja vad kan jag säga annat än att just det här receptet. Det är rena rama kinder överraskningen helt enkelt. För detta är nämligen en surdegspasta  smaksatt med saffran. Sedan den dag jag startade upp min allra första surdegsstart. Så upphör det aldrig att förundra mig hur användbar den är. Faktiskt så har den kommit att bli till något som jag inte vill vara utan. Att göra pastadeg på min surdegsstart är dock nytt även för mig. Men det är verkligen så enkelt och dessutom vansinnigt gott. Precis som med allt annat som innefattar surdeg. Så blir det smakrikt, mättande och mer lättsmält.

Surdegsstart så himla bra...

 Sedan den dag jag startade upp min allra första surdegsstart. Så upphör det aldrig att förundra mig hur användbar den är. Faktiskt så har den kommit att bli till något som jag inte vill vara utan. Att göra pastadeg på min surdegsstart är dock nytt även för mig. Men det är verkligen så enkelt och dessutom vansinnigt gott. Precis som med allt annat som innefattar surdeg. Så blir det smakrikt, mättande och mer lättsmält.

Surdegspasta så härligt julig med smak av saffran...

Ingen pasta bagare precis...

Jag ska erkänna att tills nu så har jag aldrig testat att göra min egen pasta. Därför att det alltid har varit något som i mina ögon. Verkat vara för svårt så men oj så fel jag hade. Nu vill jag ju inte sträcka mig så långt att kalla mig pasta bagare. Nix långt därifrån och faktum är att detta recept förmodligen. Kommer att få er stolta pasta bagare att gråta. Men jag ska förklara mer om det senare. För dig som tycker att det här med en surdegsstart verkar krångligt. Så kan jag lugna dig med att det är faktiskt hur enkelt som helst.

Att göra sin egen surdegsstart är verkligen så enkelt..

Gör din egen surdegsstart..

Så snälla, snälla spring nu inte iväg och köp en i livsmedelsbutiken. Gör en själv istället så lovar jag dig. Att du aldrig kommer att ångra dig och på köpet. Så kommer du att få en helt ny och den allra bästa vän som du kan ha i köket. Inte kräver det några dyra och krångliga redskap eller ens några märkvärdiga ingredienser heller. En glasburk med lock, ekologiskt vetemjöl och rågmjöl. Plus lite vatten från kranen det är allt du behöver. Ja det tar 3-5 dagar att få igång en fullt fungerande surdegsstart. Men när du väl har gjort det så kan du ha den. För resten av ditt liv om du vill. Ställ den bara i kylskåpet och mata den med mjöl och vatten då och då. Så funkar den hur fint som helst jag lovar. Om du klickar på länken här så kommer du till ett recept på den.

Surdegspasta så härligt julig med smak av saffran...

Surdegsmirakel..

En surdegsstart är ett verkligt mirakel och det beror helt dess innevånare. Av nyttiga bakterier som är de som sedan gör jobbet åt dig. Det är nämligen de som som får dina surdegar att jäsa. Men det allra finaste det är hur de förvandlar mjölet i degen. Till något som våra magar lättare kan smälta. Men de gör det dessutom möjligt för din kropp. Att kunna ta upp alla fina näringsämnen som finns i mjölet. Om inte det är magi på högsta nivå så vet då inte jag. Men nog pratat om detta för nu så ska vi göra pastadeg.

Surdegspasta så härligt julig med smak av saffran...

Surdegspasta så gott...

Precis som jag nämnde tidigare så har jag valt att smaksätta denna surdegspasta med saffran. Men det är absolut valfritt och surdegspastan blir jättegod naturell också. Dessutom eftersom jag är en person som gärna vill göra saker enkelt när jag kan. Så har jag valt att göra pastadegen i en matberedare. Ja jag är ledsen och jag förstår att detta svider i hjärtat. På er som är passionerade pasta bagare. Men naturligtvis så kan ni i så fall välja att göra den för hand. Det blir helt säkert jättebra det också. Jag är dessutom helt för att var och en tolkar mina recept på sitt eget sätt. Så mina vänner känn er fria att göra er surdegspasta till er egen. Gör den med saffran,naturell eller varför inte smaksätta den. På ert eget personliga sätt kör på bara.

Surdegspasta så härligt julig med smak av saffran...

Serveringsförslag...

Själv så jag än så länge valt att servera min surdegspasta i all sin enkelhet . Med till exempel lite olivolja,parmesan,små tomater,flingsalt och grovmalen svartpeppar. Eller olivolja,parmesan,färsk spenat,lite surkål,små tomater flingsalt och grovmalen svartpeppar.Men jag funderar på att testa den till en skaldjurssås. Det tror jag skulle kunna fungera alldeles utmärkt eller vad tror ni? 

Surdegspasta så härligt julig med smak av saffran...

Det här behöver du till din surdegspasta..

  • 4 dl ekologiskt stenmalet vetemjöl eller siktat dinkel. Jag brukar oftast använda mjöler från Saltå kvarnMen det finns andra bra mjöler också så hitta din favorit.
  • 3 ägg
  • 1,5 dl bubblande surdegsstart
  • 1 pkt saffran
Surdegspasta så härligt julig med smak av saffran...

Så här gör du...

  • Börja med att mäta upp mjölet i blandar skålen.
  • Sedan tillsätter du ägg och surdegsstart och saffran. Själv så vispar jag ner saffran i äggen. För att det skulle blandas i pastadegen bättre. Men kanske funkar det lika bra i surdegsstarten. Testa er fram till vad ni tycker blir bäst.
  • Därefter kör ni matberedaren någon minut eller så. Ni kommer att se att det blir till en rund degklump i blandar skålen. Om din deg inte går ihop så tillsätt eventuellt någon matsked vatten. Blir den för lös tillsätt istället någon matsked mer mjöl.
  • Plasta sedan in degen eller lägg den i en skål med lock så att den hålls fuktig. Låt den stå framme i rumstemperatur i någon timme eller så. Sedan ställer du den i kylskåpet så att den får mogna.
Surdegspasta så härligt julig med smak av saffran...

Fermentera din surdegspasta..

Sedan är det helt upp till dig hur länge du vill låta din surdegspasta få mogna. Ju längre du fermenterar den som det heter desto syrligare blir den. Den blir dessutom mera lättsmält, näringsrik och smakar mera. Men jag skulle kanske rekommendera någonstans mellan 1-3 dagar. Men som sagt det är helt upp till dig och på vad du vill uppnå. Det vill säga om du bara vill testa en ny typ av spännande pasta. Eller om du vill göra en mer smakrik och lättsmält sådan.

Surdegspasta så härligt julig med smak av saffran...

Min fermenteringsresa..

Den största anledningen till att jag själv började fermentera. Det var att jag hade problem med att min mage ofta svullnade upp. Men av en ren slump så började jag med att börja baka surdegsbröd. Vilket i sin tur ledde till att jag hittade massor av andra recept på fermenterade saker. Många av dessa har nu har blivit en del av min vardag. Min mage mår numera mycket bättre och jag har på köpet blivit en fermenterings nörd. Med detta vill jag inte påstå att alla kan äta surdegsbröd.Om man har sjukdomen Celiaki så är det förstås annorlunda. Men som jag har förstått det så är vi många. Som tycker att vi mår bättre av att välja ett bröd bakat med surdegskultur.Så kanske kan även du vara en av dem.

Enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter
Njut av nybakade surdegsfrallor med tranbär och valnötter till frukost...

Välkommen tillbaka...

Sådär jag hoppas ni känner er inspirerade att testa på lite surdegspasta nu. Kanske att ni även blir lite nyfikna på det här med fermentering. Jag lovar det är inte alls så komplicerat. Som många tycks tro utan faktiskt både enkelt och roligt. Så varför inte dra igång ett litet fermenterings projekt? Titta ut ett recept som lockar dig och börja där. Jag har massor av olika recept här hos mig. Som till exempel olika drycker som Vattenkefir,Gingerale,Kvass och Kombucha som alla är goda exempel. På fermenterade drycker som du kan göra hemma. Vissa kräver att man införskaffar en speciell kultur. Men de är numera väldigt enkla att beställa online. Men andra gör du enkelt med råvaror som du hittar hemma eller i livsmedelsbutiken. Så varför inte göra att litet kul projekt själv eller med dina barn eller barnbarn?

Brygg din egen Kombucha.....
Servera en härligt syrlig Kvass med smak av hibiskus kanel och kryddnejlika i jul....

Baka med surdeg...

Som jag berättade tidigare så bakar jag numera enbart med min egen surdegsstart. Med den bakar jag allt ifrån smakrika surdegsfrallor och surdeggrova. Till Lussebullar,Kanelbullar,Havrecookies,Pajer och Cupcakes. Det finns ingen ände på vad man kan ha den till. Allt blir fantastiskt gott och jag hittar hela tiden på nya recept. Så kolla gärna runt här på min sida och se vad du lockas av. Så här till jul kan jag även rekommendera min kefirsill med kombucha majjo. Eller en jättesmarrig surdegspizza med brieost,grönkål och fikon.

Surdegspizza och julklpappsmariasfeelinggood.serim
Surdegspizza med grönkål brieost och fikon mums!.....
Lussebullar så ljuvliga bakade med surdeg förstås...

Välkommen till mariasfeelinggodlife..

Jag vill också passa på att välkomna dig till min andra baby mariasfeelinggoodlife.se Där jag skriver om mat,hälsa och en naturlig livsstil. Jag lägger även upp lite olika vegetariska recept. Så här i juletid kan jag rekommendera lite knäck gjort på kokossocker, en Äppel och saffranskaka med surdeg och en Tranbär/lingon ketchup. Men i vilket fall så önskar jag dig en riktigt lugn och skön jul med de du älskar. Ett sista tips från mig är att servera lite Kombucha som alkoholfritt alternativ i år. Det går dessutom alldeles utmärkt att blanda tjusiga Kombucha mocktails. Så låt bara fantasin få flöda och skapa en skön julstämning. Med hjälp av lite probiotika julen 2020.

/Maria