Saffransdessert med en probiotisk touch..

Här kommer ett recept på en alldeles ljuvlig Saffransdessert. Den är som en Ris à la Malta men på ett lite nytt och annorlunda vis. Jag har nämligen valt att smaksätta den med saffran. Vilket ger den en väldigt vackert gul färg. Men eftersom jag nu är som jag är. Så har jag även valt att sätta en liten probiotisk touch på den.

Saffransdessert en Ris à la Malta på mitt eget lilla vis...

Saffran och lite kefirost mums för smaklökarna...

Jag har nämligen valt att tillsätta lite Kefirost. Vilket ger denna saffransdessert en liten extra smakdimension. Jag provade att göra detta för ett par år sedan. För att förvånas över hur gott det blir med lite syra i Ris à la Malta. Så därför fick jag en ide för ett tag sedan att lägga ut det här på webbsida. Men blev då sugen att testa den med lite saffran i. Det resulterade i en riktig hit tycker jag. Som jag nu hoppas att ni vill testa.

Kefirost så enkelt och gott mariasfeelinggood.se
Kefirost så gott och användbart till så mycket...t
Kefirost på surdegs knäckebröd mums säger jag!!!....

Ljuvlig saffransdessert...

Som sagt så är denna Saffrandessert lite speciell men sagolikt god. Så om du som mig älskar risgrynsgröt och den syrliga smaken från kefir. Så kommer du att älska denna saffrandessert med probiotiska egenskaper. Om du tillhör dem som inte är så förtjusta i saffran. Så går det dock utesluta om du vill. Desserten blir nämligen väldigt god ändå. Men som ni förstår så behöver ni ju lite kefirost. Om ni inte vet vad det är så klicka bara på länken här. Så kommer ni till ett recept på det. Men nu till receptet på denna sagolikt goda saffransdessert.

Det här behöver ni...

 • 1 l Risgrynsgröt och snälla!! gör den själva det blir så mycket godare. Det är så enkelt och om ni vill så kan ni följa mitt recept på det här nedanför.
 • 3 dl kefirost
 • En påse saffran
 • 5 dl vispad grädde
 • 1 msk vaniljsocker
 • eventuellt lite florsocker om ni vill söta saffransdesserten ytterligare.
Saffransdessert en Ris à la Malta på mitt eget lilla vis...

Så här gör du min saffransdessert...

 • Ta först fram den kylskåpskalla risgrynsgröten
 • Vispa sedan grädden tjock i en stor bunke
 • Därefter så vänder du ner gröten, kefirost,vaniljsocker och eventuellt lite florsocker. Smaka och se hur söt saffransdessert du vill ha. Rör till en jämn konsistens gärna med en slickepott.
Saffransdessert en Ris à la Malta på mitt eget lilla vis...

Serveringsförslag...

Det här receptet räcker till en rejäl skål med Saffransdessert. Själv så tyckte jag att det blev så vackert. Att servera den i små gulliga glas för att dekorera dem. Med lite härligt röda granatäppelkärnor. Men det väljer ni själva och jag tror att denna Saffransdessert. Blir jättegod med en klassisk saftssås också. Eller med min absoluta favorit som är fint skurna apelsiner. Blir det något över så håller den i kylskåpet ett par dagar. Men tänk i så fall på att inte spara saffransdesserten med frukten på. För då kan den bli besk i smaken. 

Saffransdessert en Ris à la Malta på mitt eget lilla vis...

Risgrynsgröt så vansinnigt gott!!..

Genom åren har jag stött på många som inte gillar risgrynsgröt. Men däremot så verkar de flesta ändå tycka om Ris á la Malta. Vilket jag alltid har haft lite svårt att få ihop. Men jag tror att det kan bero på. Att min barndoms risgrynsgröt skiljer sig lite från de flesta jag känner. Min mamma lagade nämligen den alltid. Med massor av fet mjölk och och lite socker i. För att sedan servera den på julafton med mjölk och kanel. Ja jag vet att det låter jättekonstigt för många. Men så var det och så har jag fortsatt att laga den. Numera så har jag dock minskat betydligt på sockret och brukar då använda ekologiskt rörsocker. Men enligt mig så smakar risgrynsgröt så mycket bättre på detta vis. Så om ni vill så kan ni ju testa mitt recept här nedanför.

Saffransdessert en Ris à la Malta på mitt eget lilla vis...

Koka risgrynsgröt på mitt vis...

 1. Häll först 3 dl grötris (rundkornigt det är ett måste!!)i en gryta med tjock botten. Viktigt för att risgrynsgröten inte ska brännas vid.
 2. Tillsätt sedan 6 dl vatten,3 msk smör och en nypa havssalt.
 3. Koka därefter upp men sänk sedan värmen och låt riset sjuda under lock i 10 minuter. Rör några gånger så att riset inte bränner fast i botten. Kolla så att riset inte blir för torrt det ska vara lite vätska kvar.
 4. Sedan är det dags att tillsätta 1 liter lantmjölk och en kanelstång.
 5. Låt därefter gröten få koka upp långsamt på medelvärme. Var noga att röra ofta så att gröten inte bränns. När gröten kokat upp sänk till låg värme. För att sedan låta risgrynsgröten få puttra lite grann. Håll noga koll och rör då och då. Sätt på locket lite på glänt.
 6. Efter cirka 30 minuter så har gröten tjocknat till lagom konsistens. Då är det dags att lyfta av grytan och plocka upp kanelstången. Rör därefter ner cirka 0,5-1dl rårör socker . Beroende på hur söt du vill ha din risgrynsgröt. Rör tills sockret har smält och sedan är risgrynsgröten klar…
Sill röra med kefirost och Kombucha majonnäs mariasfeelinggood.se
Sillröra på kefirost och kombucha majjo...

Njut...

Risgrynsgröten är god precis som den är med lite kanel och mjölk på. Men om du ska göra saffransdessert på den. Så rör du ner saffran i den direkt tillsammans med sockret. Låt sedan gröten svalna helt. Innan du ställer den i kylskåpet. Gröten tjockar när den blir kall men inga problem. Det är bara att späda den med lite mer mjölk när man värmer den. Själv så brukar jag laga en stor gryta med risgrynsgröt till jul. För att sedan värma lite i taget eller ha till Ris à la Malta. Perfekt tycker jag och den står dessutom sig i flera dagar i kylskåpet.

Ekologiskt rörsocker så mycket godare än raffinerat vitt socker...

Sötning...

För er som helst vill unvika socker. Så kan ni ju testa att söta med lite honung,kokossocker eller lönnsirap. Själv tar jag det väldigt lugnt med socker i min kost numera. Men väljer i vissa fall att använda mig av ett oraffinerat ekologiskt rörsocker. Ja det är ändå socker men den har i varje fall fått behålla sin mer naturliga karaktär. Dessutom så smakar det så mycket mer och godare tycker jag. Annars är ju kokossocker en av mina favoriter och funkar till det mesta.

Lussebullar bakade med kaärlek och så lite surdeg förstås...
Ljuvlig grönkålspaj med tre sorters ost...

Välkommen tillbaka..

Välkommen tillbaka jag önskar dig en skön jul tillsammans med dina nära och kära. Om du vill prova något av mina andra julrecept. jag kan jag rekommendera mina lussebullar,kefirsill , julpizza

med grönkål brieost och fikon och saffranspasta. Dessutom så om ni tittar in på andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se. Så har jag lite recept där också som passar bra så här i juletid. Nämligen en jättegod knäck gjord på kokossocker. Men även en Grönkålspaj med tre sorters ost, en sagolikt god saffran och äppelkaka och lite Molasses cookies.

/Maria