Maria Petersson

Honungsfermenterade vitlöksklyftor..

Här kommer mitt första inlägg för 2021 som börjar lika koasartat som 2020 slutade. Vi är fortfarande mitt i en pandemi och många håller nu andan. I väntan på att få sitt vaccin. Därför så tycker jag att det passar extra bra med ett litet recept. Som innehåller två av de bästa råvarorna när det kommer till immunförsvaret. Nämligen vitlök och honung så idag ska jag berätta om hur jag gör honungsfermenterade vitlöksklyftor. Tycker du att det låter märkligt? För det gjorde nämligen jag själv första gången som jag hörde talas om det. Men jag lovar att det är en toppengrej. För övrigt så är det så enkelt att göra och innehåller bara de två ingredienser. Som jag redan har utannonserat som är skalade vitlöksklyftor. Samt en honung som är opastöriserad eller Raw som det också brukar kallas.

Vitlöksklyftor fermenterad i honung en vitaminboost..

Opastöriserat ska det vara....

Att du använder opastöriserad honung är nämligen väldigt viktigt. För att detta recept ska fungera. För i den opastöriserade honungen. Så finns de fina mjölksyrabakterierna. Som sätter igång själva fermenteringsprocessen. Så ut och leta upp en honung från en av de fantastiska biodlare. Som finns överallt runt om i vårt avlånga land. Har du turen att bo i närheten av en sådan så är du att gratulera. Då köper du naturligtvis en burk av deras honung. Men annars så letar du upp en burk med Sveriges biodlare riksförening märke på. Om du vill veta mer om honung så klicka bara på länken här.

En opastöriserad honung är viktigt att ha när man ska honungsfermentera.....

Vitlök så fantastiskt och bra...

Vitlök visst är det alldeles fantastiskt bra? Själv så kan jag knappt tänka mig att laga mat utan det. Jag har det i massor av mina recept. Om ni vill så kan ni ju vill prova ett annat recept på fermenterad vitlök. Som jag har här på webbsidan. Den är verkligen toppenbra och också väldigt enkel att göra. Dessutom perfekt att ha på lut i kylskåpet för att använda i matlagningen. Vitlök är ju som bekant toppen för vårt immunförsvar. Det finns hur många huskurer som helst med vitlök i. Den är otroligt rik på C-vitamin, antiinflammatorisk och jag vet inte vad. Jag har dessutom fått lära mig att vitlök klassas som prebeotika. Det betyder att den är väldigt fiberrik och fibrer det något väldigt bra det. Eftersom det funkar som mat åt våra små tappra tarmbakterier.

Vitlök är jättegott och roligt att fermentera.
Fermenterade vitlöksklyftor är perfekt att ha på lut i kylskåpet för att använda i matlagningen..

Prebeotika och probiotika...

Tarmbakterier som är livsviktiga för dig och din hälsa. Långt där nere i tarmen utför de sina hjältedåd varje dag. Med allt från att smälta maten du äter. Till att hjälpa till med hormonproduktionen i din kropp. Men de spelar även en viktig roll för vårt immunförsvar. Så därför är det viktigt att vi tar hand om dem och ett väldigt bra sätt. Det är att addera lite fermenterad kost till sin diet. På så sätt hjälper man till att hålla sin tarmflora i balans. Dessutom är det ju så otroligt gott också. Bakterierna i fermenterad kost kallas probiotika. Men för att bakterierna ska må bra behöver de mat i form av fibrer. Som även kallas för prebeotika och finns som sagt i vitlök till exempel. Men även i alla typer av grönsaker, frukt, nötter, frön och olika gryn.

Vitlök är jättegott och roligt att fermentera.
Vitlök så bra och fullproppad med fibrer till dina tarmbakterier

En perfekt kombo...

Detta lilla recept är alltså den perfekta kombon för din tarm och ditt immunförsvar. Så varför inte testa att göra en burk för att ha på lut? Vitlöksklyftorna håller hur länge som helst. De blir bara bättre med tiden så otroligt goda och milda i smaken.

Vitlöksklyftor fermenterad i honung en vitaminboost..

Så här gör du honungsfermenterade vitlök..

Att honungsfermentera vitlöksklyftor kan bara inte vara enklare. Honungen sätter genom sitt naturliga innehåll av mjölksyrabakterier. Igång fermenteringsprocessen alldeles på egen hand. När man tillsätter den till de fiberrika vitlöksklyftorna. Det kan bubbla rejält i burken men det är ett gott tecken att du har lyckats.

Vitlöksklyftor fermenterad i honung en vitaminboost..

Det här behöver du...

 • En glas burk med lock cirka 5 dl. Gärna en med gummiring för konservering.
 • Vitlök cirka 3-4 stycken.
 • Honung opastöriserad eller Raw. Fast honung funkar finfint.
Vitlöksklyftor fermenterad i honung en vitaminboost..

Gör så här...

 

  1. Börja med att skala vitlöken.
  2. Lägg sedan dina vitlöksklyftor i burken.
  3. Fyll därefter på med honung så att det täcker vitlöksklyftorna.
  4. Sätt på locket.
  5. Om du använder fast honung så ställ bara ner burken i diskhon med lite varmt vatten. Men var noga med att inte ha varmare än 50 grader. För då dör de fina mjölksyra bakterierna. Efter en stund så smälter honungen lite.
  6. Eftersom så börjar dina  vitlöksklyftor att vätska sig. Då blir honungen mer flytande.
  7. Ställ sedan burken på en djup tallrik på diskbänken. Efter något dygn eller så börjar det bubbla i burken och det är toppen. För det betyder att fermenteringsprocessen är igång.
  8. Skaka burken då och då och öppna försiktigt locket en gång om dagen för att släppa ut kolsyran. Under de första två veckorna eller tills det börjat lugna sig i burken.
  9. Du kan äta dina vitlöksklyftor direkt men helst så bör den få mogna i en cirka en månad.
  10. Förvara sedan burken i rumstemperatur.
Vitlöksklyftor fermenterad i honung en vitaminboost..
Vitlöksklyftor fermenterad i honung en vitaminboost..

Lätt som en plätt...

Sådär lätt som en plätt eller hur? Med tiden kommer honungsvätskan mörkna i färgen. Men det är helt normalt och vitlöken blir dessutom mycket mildare i smaken. Så om du i vanliga fall tycker att vitlök är för starkt för magen. Så kommer du inte ha något problem med de här och de är jättegoda. Jag skulle säga att de har en smak som påminner om lakrits. De blir nästan som små godisbitar Själv brukar jag fiska upp en klyfta eller två. Tillsammans med lite vätska och smaska i mig. Under vintersäsongen eller när jag känner att en virus är på gång. En burk med honungsfermenterade vitlöksklyftor håller sig i flera år.

Vitlöksklyftor fermenterad i honung en vitaminboost..
Med tiden så mörknar honungsvätskan och blir nästan svart i färgen..

Som marinad...

Vätskan kan du även ha som en marinad och jag fick ett tips. Att man kan ringla den uppe på pizza till exempelvis. Det är bara att testa sig fram och se vad man tycker att den passar till. Om du gillar det här receptet så har jag ännu ett som du kan testa. Med honungsfermenterade granatäppelkärnor som är jättegott. Klicka bara på länken så hittar du det..

Honungsferment recept
Honungsfermenterade granatäppelkärnor både supergott och nyttigt..

Välkommen tillbaka...

Det var det jag hoppas du gillar receptet och vill testa fler. Fermentering är så fantastiskt roligt och det blir ju så gott. Själv så hittade jag fermentering av en ren slump. Jag provade att göra en dryck som heter Kvass och resten är historia. Kvass görs även den med honung och är jättefräsch. Den får dessutom genom fermenteringsprocessen härliga och helt naturliga bubblor. Om du blir nyfiken på den. Så klickar du bara på länken. Den är bara en utav alla fermenterade drycker som finns. En annan väldigt enkel dryck som du gör med en Ingefärsstart är Gingerale. Den är liksom Kvass toppen för tarmfloran och immunförsvaret. Kanske något som du kan testa för den är verkligen så frisk och god.

Kvass men hallon/lime och mynta läskande och god mariasfeelinggood.se
Gör en fräsch och uppfriskande Kvass med hallon och mynta...
Ugnsbakade Äpplen med kokossmör mums.!!

Nyttiga recept...

Om du är intresserad av att hitta fler hälsosamma recept . Så är du varmt välkommen att titta in på min andra webbsida. Den heter mariasfeelinggoodlife.se. Där skriver jag om hälsa och lägger även upp en del olika vegetariska recept. Men även en del recept som inte innehåller raffinerat socker. Vad sägs till exempel om lite nyttigaUgnabakade äpplen med kokossmör  eller en jättegod vegetarisk medelhavsgratäng?

 

/Maria