Vitamin boosta med en shot på rödkål...

Boosta din kropp med en härligt syrlig och fräsch surkålsshot. Gjord på rödkål, granatäpple och ingefära. Jag lovar att det är verkligen genialiskt och barnsligt enkelt. Som en ingefärsshot fast så mycket bättre. Det beror inte bara på toppen ingredienserna som är ju fullproppade med vitamin C. Utan dessutom på de fantastiska innevånarna i juicen. Jag ska strax berätta mer om det så häng på….

Surkålsshot med rödkål granatäpple och ingefära...

En fantastisk värld med bakterier...

Visste du att i din tarm huserar små bakterier som är livsviktiga för dig? Dessa små hjältar har nämligen en stor delaktighet i din kropps olika funktioner. Allt från matsmältningen till hormonproduktionen. Men en annan väldigt viktig uppgift som de har.Det är att främja produktionen av T-celler som är en viktig del av ditt immunförsvar. Jag har läst att 60 procent av vårt immunförsvar finns just i våra tarmar. Den rikedom av dessa tarmbakterier brukar i dagligt tal kallas för vår tarmflora. Något som jag har insett på senare år. Det är hur viktigt det är att denna tarmflora är i balans. Det betyder att det behövs många olika sorters bakterier. Som kan leva tillsammans i din tarm utan att någon av dem tar över.

Hjälp din tarmflora..

Något annat som jag har upptäckt det är att vi faktiskt kan hjälpa till. Genom att äta en varierad kost med massor av frukt och grönt. Så tillför vi de viktiga fibrer som bakterierna behöver för att de ska kunna fungera optimalt. Något annat som man kan göra för att ge tarmbakterierna en bra miljö. Det är att lägga till lite fermenterat till sin kost. Som till exempel lite krispig och god surkål. För Surkål är inte bara otroligt rik på vitaminer och mineraler. Den innehåller dessutom en perfekt kombo med massor av mjölksyrabakterier och fibrer. Det är perfekt för att boosta tarmflora och även din hälsa överlag.

Smaksätt din surkål efter din egen smak och hitta din personliga favorit...

Fermentering vilken toppengrej...

Själv så upptäckte jag det här med fermentering ganska sent i livet. Det var först när jag hittade ett recept på en dryck som heter Kvass. Som jag blev varse om hur gott och bra fermenterad kost är för vår hälsa. Att det sedan är så enkelt och roligt också gör ju saken desto bättre. Det ena  ledde till det andra och resulterade i. Att jag hittade en helt ny fantastisk  värld med fermenterad mat. Det har inneburit  vårt hem numera svämmar över av alla mina olika fermerings projekt. Som surdegsbröd, Kombucha och Surkål till exempel.

Surdegsgrova så saftiga och goda...
Surdegsgrova med massor av mumsiga frön....

Surkålsshot så himla bra!!...

Surkål är helt fantastiskt och innehåller otroliga mängder med vitaminer, mineraler och goda bakterier. Det krävs bara en matsked om dagen för att dra nytta av dess goda egenskaper. Men även surkålsspadet eller juicen är otroligt bra. Så därför brukar jag ibland göra en omgång med lite extra vätska och tappa upp juicen på flaskor. Så att vi sedan kan dricka den som en slags surkålsshot helt enkelt. Detta är ett jättebra tips om du liksom jag. Har någon där hemma som inte tycker om surkål.

Surkålsshot med rödkål granatäpple och ingefära...

Flera användningsområden...

Surkålsjuicen kan dessutom användas som en smaksättning i mattlagningen. Själv smaksatte jag mina köttbullar med lite surkålsjuice i julas. Du kan även använda den i olika salladsdressingar. Själva surkålen sparar du naturligtvis på burkar. För att sedan äta precis som vilken annan surkål som helst. Ett annat tips är att använda surkålsjuicen som en startvätska. För att dra igång en ny sats med Surkål/surkålsjuice. Detta är något som jag själv gör hela tiden.

Surkålsshot med rödkål granatäpple och ingefära...

Fermentera med en startväska...

Jag gör nämligen min Surkål med en startvätska. Det är det sätt som jag en gång lärde mig att göra Surkål på. Numera så vet jag att många väljer att göra surkål med enbart salt. Men med en startvätska så kickar man igång fermenteringsprocessen snabbare. Det innebär att man inte behöver använda tyngder i burkarna. Men även att man minimerar risken för mögel angrepp. Själv så tycker jag att detta är toppen och min Surkål blir jättegod. Om du vill ha ett recept på hur jag gör en härlig  Surkål med ananas/mango och gurkmeja så klicka bara på länken. Men nu ska så ska vi göra surkålsshot…

Min favorit...en surdegsmacka med avokado toppad med min surkål med gurkmeja ingefära och mango/ananas...

Boosta din kropp med en surkålsshot...

Surkålsshot/surkålsjuice gör du som sagt i princip på samma sätt som du gör Surkål. Det som är skillnaden är att du tillsätter mer vatten. Min Surkål tar cirka 6 dagar på i rumstemperatur för att bli klar. Sedan är det bara att flytta över den till kylskåpet. Surkålen kan då ätas direkt men blir godare om den får mogna något. Detsamma gäller för denna surkålsshot. Så vänta gärna en vecka eller två. Innan du silar av surkålsjuicen och tappar upp den på flaskor. Om du vill testa ett av mina andra surkålsrecept så klickar du bara på länken.

Surkålsshot med rödkål granatäpple och ingefära...

Det här behöver du..

 • Ett halvt normalstort rödkålshuvud
 • Ett granatäpple
 • Ingefära cirka 3 msk riven
 • 1 msk havssalt Himalayasalt fungerar också men inte bordssalt. För det innehåller inte de viktiga mineraler som ett havssalt gör.
 • 2 msk startvätska i form av 2 msk vassle från hemgjord kefir, eller ekologisk yoghurt. Du kan även använda redan färdig surkålsshot eller spadet från en burk med fermenterade grönsaker. Men kolla noga att det står levande kultur på burken.
 • Filtrerat vatten… En filterkanna är en nödvändig investering när man ska börja fermentera. Jag använder en dafikanna som är jättesmidig att använda. Den är inte dyr och min bor numera ständigt i vårt kylskåp. så att jag kan ha den till alla mina projekt.
 • Glasburkar med lock gärna med gummiring som brukar användas för konservering.
Surkålsshot med rödkål granatäpple och ingefära...

Gör så här..

 • Börja med att riva vitkålen . Själv så brukar jag använda den grova rivskivan på min matberedare. Men ett vanligt rivjärn eller mandolin funkar finfint
 • Häll sedan den rivna kålen i en stor skål.
 • Skala och kärna därefter ur granatäpplet och skala och riv ingefäran.
 • Placera därefter även dessa i skålen och tillsätt havssalt och startvätska.
 • Massera sedan ihop ingredienserna något och fyll burk/burkarna till strax över hälften.
 • Fyll därefter på med filtrerat vatten och sätt på locket/locken. Fyll inte ända upp utan lämna cirka 4 cm. Så ger du utrymme för innehållet att expandera.
Surkålsshot med rödkål granatäpple och ingefära...

Fermentera i rumstemperatur...

Sedan är det bara att låta dina burkar få stå i 6 dagar i rumstemperatur. Jag brukar ställa dem på köksbänken. Detta är för att jag enkelt vill ha koll över hur de utvecklas. Ställ dem gärna på en djup tallrik så minskar du risken för spill. Efter något dygn eller två kommer du att se små bubblor i burkarna. Det är toppen för då vet du att fermenteringsprocessen är igång. Om kålen flyter upp till ytan så är det ingen fara. Skaka bara burkarna lätt ett par gånger om dagen.

En liten portion med härligt krispig surkål kan göra underverk för din tarmflora....

Undvik onödigt spill genom att lätta på trycket...

Eftersom det bildas en del kolsyra i burkarna. Så behöver du lätta på trycket lite. Det gör du enklast genom att försiktigt öppna burkarna och stänga dem igen. Om du har burkar med gummiring på. Så drar du bara lite i flärpen så att det pyser. Om du gör detta ett par gånger om dagen. Så slipper du onödigt spill på köksbänken. Jag förvarar som sagt alltid mina fermenteringar. Så att jag har dem under uppsikt under fermenteringstiden. Jag tycker dessutom att de är så fina. När de står där och lyser upp min köksbänk med sina vackra färger. För mig är de rena rama underverken.

Surkålsshot med rödkål granatäpple och ingefära...
Surkålsshot med rödkål granatäpple och ingefära...

Använd dig av naturens eget apotek..

Sådär det var väl inte så svårt eller hur? Om du bara följer beskrivningen så kommer det att bli hur bra som helst. Så varför inte testa att göra lite surkålsshot redan idag. Som jag berättat tidigare så är den ju så bra att ta till. För att bekämpa olika typer av förkylnings virus. Men vad jag däremot inte har nämnt det är. Att den även sägs vara en dunderkur. Mot illamående och även magsjuka. Jag har själv inte testat detta ännu men enligt vad jag har hört. Så ska det stoppa en pågående magsjuka på bara några timmar. Genom att man försiktigt sippar i sig lite surkålsshot. Eller så tar man bara spadet från en surkålsburk. Så varför inte testa det när du eller någon i din familj drabbas nästa gång?

Fermentering hållbart och säkert..

Surkålsshoten håller sig sedan hur länge som helst i kylskåpet. Man brukar säga att en burk surkål håller i cirka 9 månader. Men jag skulle säga att den håller längre än så. Det är bara att ta fram och titta och smaka på den. Den blir surare över tid naturligtvis. Fermentering är också känt för att vara en ännu säkrare metod än konservering. Det beror på att man inte hettar upp livsmedlet som man annars gör vid konservering. Vilket gör att de naturliga bakterierna får leva. Så att de kan utföra sitt arbete med att konservera livsmedlet på ett helt naturligt sätt.  Detta är det ursprungliga sättet som människan har konserverat livsmedel på. Långt innan pastöriseringens och matindustrin tid.

En surdegsstart är den bästa vän som du kan ha i köket...

Det var allt för denna gång..

Så var det med det jag hoppas att du gillar receptet. Dessutom så är du varmt välkommen tillbaka. För att testa mina andra olika fermenterings recept. Det är ju så gott och roligt och det finns något som passar alla. Om du gillar läskedrycker så testa min helt naturligt kolsyrade Gingerale. Med massor av nyttiga bakterier i för din tarm. Annars så kan du ju testa att baka med surdeg. Det är så roligt och om du klickar på länken. Så kommer du till ett recept på en surdegsstart. Det finns sedan ingen gräns för hur mycket gott du kan ha den till. Om du vill ha ännu fler recept så kan du titta in på min andra webbsida. Den heter mariasfeelinggoodlife.se Där hittar du bland annat lite olika vegetariska recept.

/Maria