Surdegsstarter så mycket enklare än du tror..

Jag har ju redan lagt upp ett recept på hur man gör en surdegsstarter här på webbsidan. Det var så jag själv en gång gjorde min egen surdegsstarter. Som har blivit min allra bästa vän i köket. Du som allredan har redan har sett det receptet. Vet ju att det tar cirka 4-5 dagar för att få igång en surdegsstart. Men nu ska jag faktiskt dela med mig av ett tips om hur. Du kan kicka igång din egna surdegsstart lite snabbare än så. Jag testade nämligen detta helt nyligen och det funkade hur bra som helst.

Surdegsstarter så här gör du en snabbt och enkelt...
Surdegsstarter så här gör du en snabbt och enkelt...
att baka med en surdegsstarter är verkligen toppen och väldigt enkelt...

Snabbstarta din surdegsstarter...

Om du händelsevis tillhör dem som tycker att det här med att göra en egen surdegsstarter. Är alldeles för krångligt och tidskrävande. Så  kommer du att älska det här tricket.  För det kommer nämligen att få din surdegsstarter. Att börja bubbla i raketfart. Jajamensan  jag lovar och om du bara följer mina anvisningar. Så kommer det att gå hur lätt som helst så häng på. Men först så kanske du undrar varför i all sin dar du skulle vilja ha en surdegsstarter?

Surdegsstarter så här gör du en snabbt och enkelt...

Surdeg så himla bra!!!...

Ja varför i allsindar ska man ha en surdegsstarter ? När man ju snabbt enkelt kan baka bröd med vanlig jäst. Är inte allt det här snacket om surdeg bara en fluga? Ja jag förstår att många människor säkert tänker så. Men enligt mig och många med mig. Så är det något väldigt speciellt med surdegsbröd. Som inte på något sätt kan jämföras med ett jäst bakat bröd. Surdegsbröd är det ursprungliga brödet. Som människan har bakat sedan urminnes tider. Ända sedan den dag människan började samla in sädeskorn. Man vet inte säkert men man gissar. Att någon en gång i tiden glömde kvar ett kokkärl med gröt på gryn vid eldstaden. För att sedan hitta en bubblande massa och brödet vips så var uppfunnet.

Enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter
Färska surdegsfrallor med tranbär och valnötter till frukost kan det bli bättre?...

Bakterier så fantastiskt...

Det som hände var att bakterier hittade ner i gröten och satte igång en fermenteringprocess. För surdeg är nämligen en typ av fermenterings teknik. Det innebär att man använder man sig av bakterier och jästsvampar. För att transformera ett livsmedel till något helt annat och ännu bättre. Som är väldigt näringsrikt och dessutom mer lättsmält för våra magar. Vad det gäller surdegsbröd gör dessa bakterier och jästsvampar. Det möjligt för våra kroppar att ta upp de fina näringsämnen. Som finns i mjölet på ett helt annat sätt. Än en jäst paket som bakar ditt bröd på ett par timmar. Ett surdegsbak tar därför längre tid. Tid som surdegskulturen behöver för att utföra sin surdegsmagi.

Enkla surdegsfrallor med tranbär och valnötter
Känslan av att baka sitt eget bröd är oslagbart enligt mig...

Starta din surdegsresa..

Så starta din surdegsresa genom att kicka igång en surdegsstarter redan idag. Jag lovar att du inte kommer att ångra dig för en surdegsstarter. Kan nämligen bli din allra bästa vän du kan ha i köket. Med den kan du sedan baka fantastiskt gott surdegsbröd. Men även en massa annat gott som till exempel. Surdegsvåffor, surdegspizza,Surdegsrimbobullar och jättegoda surdegs semlor. Men även kakor, surdegspaj och till och med chokladtårta. Om du bara följer bara mina anvisningar här nedanför. Kickar du igång en helt ny värld med surdeg…

Semlor så goda med surdeg mariasfeelinggood.se
Semlor bakade med surdeg mums!!....

Snabbstarta en surdegsstarter...

Tricket som jag har använt mig av är superenkelt och verkligen ingen rocket science. Med lite startvätska med bakterier och jästsvampar i. Samt lite bra ekologiskt mjöl utan konserveringsmedel. Så fixar du det i ett nafs jag lovar. Startvätskan som jag pratar om i detta fallet är Kombucha. Om du inte känner till Kombucha så är det en fantastiskt god och bubblig dryck. Som jag också har recept på här hos mig. Det är jätteroligt och inte alls svårt att göra om du vill. Men oroa dig inte du kan köpa en flaska Kombucha i affären. Dock så du behöver en av dem som står i kyldisken. Kolla att det står levande kultur på flaskan. De som står i rumstemperatur ute på hyllorna i butikerna. Är pastöriserade och kan inte användas som startvätska tyvärr.

Prova att brygga lite kombucha!! Det är inte alls så svårt...

Det här behöver du...

  • En glasburk med lock cirka 5 dl…
  • Kombucha valfri sort med levande kultur i.
  • Ekologiskt rågmjöl
  • Ekologiskt stenmalet vetemjöl jag använder oftast mjöl från saltåkvarn. Men prova dig fram till vad du tycker om.
Ett bra ekologiskt mjöl är A och O i surdegsbakning...
Surdegsstarter så här gör du en snabbt och enkelt...

Så här gör du...

  1. Häll cirka 1,5 dl Kombucha i burken
  2. Tillsätt sedan 1 dl ekologiskt stenmalet vetemjöl och 0,5 dl rågmjöl. Blanda om alltsammans till en konsistens som en tjock pannkakssmet ungefär.
  3. Placera därefter burken på en djup tallrik i rumstemperatur. Förvara burken på köksbänken gärna med locket aningen på glänt. Om du har flugor i köket så placera en uppochner vänd bunke/skål över som skydd.
  4. Efter ett dygn så kommer du se att det bildats bubblor i burken. Det är toppen för då är fermenteringsprocessen igång.
  5. Töm då burken på det mesta av innehållet men spara cirka 0,5 dl.
  6. Fyll sedan på med 1 dl vetemjöl och 0,5 dl rågmjöl, späd med vatten och lite Kombucha till en tjock pannkaks konsistens. Låt därefter burken stå i ytterligare ett dygn.
Surdegsstarter så här gör du en snabbt och enkelt...

Så här tar du hand om din surdegsstarter...

Om du följer dessa instruktioner så bör du ha en bubblande surdegsstarter. Om du inte tycker att den bubblar tillräckligt. Så mata den bara ytterligare en gång med enbart mjöl och vatten. Sedan är det bara att sätta igång med att experimentera. Det finns en hel surdegs värld att utforska så hitta dina personliga favoriter. När du inte använder din surdegsstarter så förvarar du den smidigt i kylskåpet. För att bara att ta fram den och mata den när du vill baka något gott. En surdegsstarter bör dock matas i varje fall var tredje vecka. För att den ska nå sin fulla potential och fungera optimalt. Men det är så enkelt. Det är bara att ta fram den och tömma ur det mesta av innehållet. För att sedan mata den med nytt mjöl och vatten och låt den få bubbla upp på nytt.

Surdegsstarter så här gör du en snabbt och enkelt...

Din egen personliga surdegsstarter...

En surdegsstart utvecklas och blir bara bättre med tiden. Ingen surdegsstarter liknar exakt en annan och är en spegling av dig. De bakterier som finns hos dig hittar ner i din surdegsstarter. Vilket gör att den blir din alldeles personliga variant. Jag har själv märkt hur min surdegsstarter har förändrats. Sedan jag än gång gjorde den för några år sedan nu. Jag har numera massor av olika fermenteringskulturer hemma hos oss. Som Surkål, Mjölkkefir, Kombucha och Vattenkefir till exempel. Det har gjort att vår hemmiljö vimlar av nyttiga bakterier.

Vattenkefir en nyttig och cool läsk mariasfeelinggood.se
Vattenkefir en frisk och bubblig dryck och en riktig höjdare...

Bakterierna och vår hälsa...

Jag har läst spaltmeter och lyssnat på otaliga olika podar. Som berättar om bakterier och vår hälsa. Jag har fått lära mig vikten av att ta hand om dem. De finns inom oss och runt omkring oss hela tiden från den dagen vi föds. Genom födseln så får vi dem direkt från vår mamma. De börjar då att kolonisera våra kroppar och detta byggs upp över tid. Dessa bakterier är livsviktiga för oss och håller oss friska och starka. Jag har även läst att det finns studier som visar på att barn som föds. Genom kejsarsnitt och inte utsätts för dessa bakterier från födseln. Är extra känsliga för infektioner på grund av den sterila sjukhus miljön. Men om du vill veta mer om detta så kan jag rekommendera. En fantastisk amerikansk kvinna som heter Donna Schwenk. Hon är otroligt duktig på området fermentering och hälsa.

Våfflor bakade med surdeg i smeten är genialiskt och vansinnigt gott...

Nyfikenhet...

Själv så är jag en väldigt nyfiken person som älskar att lära mig nya saker. Särskilt när det kommer till hälsa och välmående. Så detta ämne har verkligen tagit tag i mig. Kanske är du som mig eller så vill du bara hitta en bra metod. Som du kan baka vackra och välsmakande bröd med. Vilket som så är du lika välkommen här hos mig. Så jag hoppas verkligen att du uppskattar mitt lilla recept. Jag tycker att det är så roligt att få dela med mig. Av det som jag har lärt mig om fermentering på senare år. Men fermentering är ju så roligt och dessutom så otroligt gott. Oavsett om man är intresserad av den rent hälsomässiga aspekten eller inte.

En härligt bubblig och frisk gingerale med rosmarin perfekt en varm sommardag eller när som helst förresten...

Välkommen tillbaka....

Så välkommen tillbaka till mariasfeelinggood och botanisera bland mina recept. Det finns verkligen något som passar alla. Vare sig man vill baka en mustig surdegsgrova eller göra lite surdegs tortillas. Eller kanske göra en god och nyttig läsk som till exempel Kvass eller Gingerale. Dessutom så är du varmt välkommen att besöka min andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se Där skriver jag om mat och hälsa och lägger upp lite vegetariska och nyttiga recept.

/Maria