Mandelkubbar på mitt eget lilla vis..

Mandelkubbar en av min barndoms favoriter och en riktig klassiker. Men det här receptet har en alldeles ny touch. Varför då undrar ni och jo därför att dessa mandelkubbar. De bakar jag på mitt eget lilla vis nämligen med lite surdeg i degen. Men dessutom med en annan favorit som är hemgjord Mjölkkefir. Det gör dessa mandelkubbar jättegoda och så mycket bättre. Än sitt original och jag ska strax berätta varför…

Mandelkubbar med extra allt...

Hemgjord Mjölkkefir så bra...

Hemgjord Mjölkkefir är liksom yoghurt och fil en fermenterad mjölkdryck. Men hemgjord Mjölkkefir så som jag gör den, nämligen med mjölkkefirgryn. Det är något helt annat det och spelar i en helt annan liga. Den är härligt syrlig och lite lätt kolsyrad. Därför brukar den även kallas för yoghurtens Champagne. Själva Kefirgrynen i sig är helt fantastiska och är en slags bakterie och jästkoloni. De ser ut litegrann som risgrynsgröt och är verkligen så enkla att använda. Bara lägg dem i en glasburk med lock och fyll på med 3% Mjölk. Sätt sedan på locket, vänta 12-24 timmar och vips. Så har du en färdig Mjölkkefir. Men om du vill veta mer om det så klicka bara på länken.

En egen surdegsstart är den bästa vän du kan ha i köket...

Surdeg baby....

Som jag redan berättat så har jag även lite surdegsstart med i detta recept. Surdeg det är bland det bästa som har hänt i min matlagning. Det tillsammans med mina övriga fermenteringar. Har förändrat mitt sätt att se på mat. Det går inte en dag som jag inte lagar eller äter någon av dem. Men surdeg, ja det var det som jag började med. Då insåg jag dock inte dess fulla potential. Surdegskultur är nämligen något väldigt fint och faktiskt genialiskt också. Genom de goda bakterierna i kulturen så låser man upp. Tillgången till alla fina näringsämnen som finns i mjölet i degen. Som vi människor inte inte kommer åt på något annat sätt. De transformerar därför degen till något mer näringsrikt. Men de gör även det färdiga brödet mer lättsmält för våra magar. Detta är något som människan har dragit nytta av under tusentals år tillbaka.

Surdegsbröd är det bröd som våra förfäder bakat sedan urminnes tider och både smakrikt och mer lättsmält för våra magar...

Baka med surdeg för en kropp i balans...

Anledningen till att jag själv började baka med surdeg. Det var att jag led av en mage som ofta svullnade upp. Men för några år sedan så började jag att leta efter anledningen. Vilket ledde mig till en jättefin bakbok med massor av fantastiska surdegsbröd. Jag startade då min första surdegsstart och började baka. Efter ett tag så hittade jag ett recept på en fermenterad dryck. Drycken heter Kvass och görs på honung bär och vatten. Man skulle kunna säga att resten nu är historia och har förändrat mitt liv. Från ett liv med en svullen mage och svängigt humör. Till ett med en lugn och fin mage och ett liv i balans. Nu är vi ju alla lite olika och med varierande behov. Men om du har problem som mina. Så kanske detta kan vara till hjälp även för dig.

Mandelkubbar med extra allt...

Fermentering ditt arv från våra förfäder..

Surdegsbröd, mjölkkefir och Kvass är alla exempel på fermenterade livsmedel. De har funnits till för människans behov under tusentals år. Detta är vad våra förfäder har ätit och druckit. Långt innan den moderna livsmedels industrin tog över. Detta är livsmedel som är fullpackade med fantastiska smaker och näring. Men de är dessutom specialdesignade för våra kroppar. Genom sitt höga innehåll på olika bakterier och jästsvampar. Är de otroligt bra för vår tarmflora och hälsa överlag. Men vet du vad? Det riktigt fina är att detta är något som finns till för alla. Vem som helst kan lära sig att tillverka dem. Genom att låsa upp kunskapen om fermenteringskonsten. Så kan även du lära dig att fermentera och dra nytta av. Alla de fina egenskaper som finns i fermenterade livsmedel. Så precis som för våra förfäder finns de även till för dig.

Mjölkefir
Hemgjord mjölkkefir med mjölkkefirgryn är verkligen toppen och väldigt enkelt att göra...

Gör en egen surdegsstart...

Så varför inte börja din fermenteringsresa redan idag. Genom att göra en egen surdegsstart för jag lovar att det är busenkelt. Det enda du behöver är ett bra ekologiskt mjöl, vatten och en glasburk med lock. Det är allt och receptet det hittar du om du klickar på länken. Jag har även en lite mer uppsnabbat recept på en surdegsstarter. Som du kan testa om du vill men som kräver lite Kombucha. Kombucha är ännu en fermenterad dryck som du kan lära dig att göra. Härligt syrlig och bubblig har den på senare år tagit sig in i våra svenska hjärtan. Med sitt probiotiska innehåll är den ett så mycket bättre alternativ till läskedryck. Ja ja det är en annan historia men om du vill kolla upp den. Så klicka bara på länken för info och ett recept. För nu ska vi ju baka mina Mandelkubbar…

Surdegsstarter så här gör du en snabbt och enkelt...
Med lite kombucha kan du snabbt och smidigt få igång din surdegsstarter...
Ett bra ekologiskt mjöl är A och O när man ska baka med surdeg...

Baka fantastiska Mandelkubbar..

Som du förstår så behöver du ju en surdegsstart. För att baka mina mandelkubbar. Om du inte har börjat göra hemgjord mjölkkefir ännu. Så kan du byta ut den mot en färdig i affären. Men jag hoppas att detta recept kan väcka din nyfikenhet. På min favorit fermenterade mjölkdryck med extra allt. Traditionellt så bakar man mandelkubbar med hjorthornsalt. Eftersom jag inte hade det hemma. Så testade jag att istället att baka mina med bikarbonat. Det funkade fint men om man vill ha den speciella konsistens. Som man får när man bakar med hjorthornsalt. Så använder man naturligtvis det.

Mandelkubbar med extra allt...
Mandelkubbar med extra allt...

Detta behöver du till mina mandelkubbar...

 • Cirka 5 dl ekologiskt stenmalet vetemjöl
 • 100 gram smör
 • 1 ägg
 • 1 dl hemgjord mjölkkefir ev mjölkkefir,yoghurt eller filmjölk från livsmedelsbutiken.
 • Ekologiskt rårörssocker 1,5 dl
 • Bubblande surdegsstart 0,5 dl
 • 2 tsk bikarbonat eller hjorthornsalt.
 • 1 kryddmått bittermandelolja
 • Hackad mandel
 • Rårörsocker eller pärlsocker
Rårörsocker är både smakrikt och ett bättre alternativ till raffinerat vitt socker...

Så här gör du...

 • Börja med att röra samman smör och socker.
 • Tillsätt därefter ägg,bittermandelolja,mjölkkefir och surdegsstart
 • Därefter tillsätter du bikarbonat blandat med vetemjölet.
 • Blanda sedan samman allt till en ganska lös deg.
 • Forma därefter degen till två runda längder cirka 5 cm i diameter. Som du sedan skär i 3-4 cm tjocka skivor. Det blir cirka 20-25 stycken mandelkubbar på en sats.
 • Blanda samman hackad mandel och råsockerströ på en tallrik.
 • Doppa sedan ena snittytan på mandelkubbarna i mandel och råsockerblandningen.
 • Därefter är det bara att placera dem på en bakpappersklädd plåt.
 • Grädda dina mandelkubbar i 225 grader i cirka 10 minuter. Beroende på hur mycket färg du vill ha på dem.
Mandelkubbar med extra allt...

Njut av mandelkubbar i en ny tappning...

Jag valde att doppa mina mandelkubbar i lite rårörsocker. Eftersom jag tycker att det är så mycket godare. Än pärlsocker som jag numera aldrig har hemma. På grund av att jag undviker raffinerat vitt socker om jag kan. Jag har upptäckt att jag inte mår så bra av att äta det. Så mestadels så sötar jag mina kakor och desserter med kokossocker,honung eller lönnsirap. Men ibland så tycker jag att oraffinerat råsocker kan fungera också. Jag tycker dessutom att det ger dessa mandelkubbar. En extra god smakton av karamell som jag själv älskar. Om ni vill testa kan jag rekommendera risentas rårörsocker. Men det finns flera goda sorter så hitta din egen favorit.

Gingerbug en riktig liten goding att fermentera med
Med en gingerbug kan du göra massor med nyttig läsk i vilken smak du vill...

Botanisera bland mina recept...

Jag hoppas att mitt lilla recept på mandelkubbar. Ska väcka ditt intresse för fermenteringskonsten. Varmt välkommen tillbaka hit till mig för att botanisera bland mina recept. Titta runt och se om det finns något som lockar. Jag kan varmt rekommendera dem alla. Vad sägs till exempel om en härligt krispig surkål. Eller kanske en god probiotisk läsk gjord på en ingefärsstart/gingerbug. Båda två jättegoda och bra exempel på mina fermententerade favoriter. Kanske så kan de bli starten på att även du hittar en helt ny värld. Med fantastiskt god och hälsosam fermenterad kost. Vem vet?  Obs! Om du kollar in videon nedanför så får du se hur jag brygger min Kombucha.

/Maria