Bananbröd så gott....

Är du en bananbröd fantast? Bananabread är en amerikansk favorit som hittat hit till oss i Sverige. Men många förväxlar den nog med vår favorit Banankaka. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom båda innehåller mosad banan. Men ett bananbröd är mindre söt och har en konsistens. Som mer liknar ett bröd. Till skillnad mot Banankaka så äter man oftast bananbröd. Rostat med ett bredbar pålägg på som kan variera. Från bredbart smaksatt smör till cream cheese. Mitt recept på bananbröd är lite som en kombination. Av båda dessa sagolikt goda bananfavoriter och jag ska strax förklara varför…

Bananbröd på mariasfeelinggoodvis..

Bananbröd på mariasfeelinggood vis..

Så som jag redan har förklarat så är ju ett bananbröd mer som ett bröd. Det är torrare och mindre sött. Det brukar oftast inte bakas med smält smör. Utan istället med någon typ av olja. Men jag valde ändå att ha lite smör i mitt recept. På grund av att jag tycker om smaken men jag valde dessutom. Att göra ytterligare en twist på mitt bananbröd. Man skulle kunna säga att detta är ett bananbröd på mariasfeelinggood vis. Nämligen med lite goda bakterier och jästsvampar. För detta bananbröd har jag bakat med lite surdegsstart i smeten. Men även med en av mina nya favoriter som heter kärnmjölk. Om du vill veta hur man gör en sådan så klicka bara på länken.

Bananbröd på mariasfeelinggoodvis..
Bananbröd på mariasfeelinggoodvis..

Kärnmjölk en toppenprodukt...

Förr i tiden långt innan pastöriseringen hittade i livsmedelstillverkningen. Så använde man sig av naturliga metoder för att förlänga hållbarheten. I våra livsmedel men det tillförde även annan väldig god egenskap. Nämligen massor av nyttiga bakterier och jästsvampar. Som är toppen för våra kroppar. Till exempel så lät man grädden stå och surna för att sedan göra smör på den. Det gav ett smör som fick en naturligt längre hållbarhet. Men samtidigt en fantastisk biprodukt som just kärnmjölk.

Kärnmjölk toppen för matlagning och bakning...

Naturlig jäseffekt...

Det fina med kärnmjölk är att den ger mjuka kakor ett extra lyft. Om man tillsätter den tillsammans med bikarbonat eller bakpulver. Den gör dessutom kakorna extra saftiga och fina. Inte så dumt eller hur? Eftersom den tyvärr har försvunnit på mejerihyllan här hemma. Så får man göra den själv men det är inte alls svårt. Dessutom väldigt kul och absolut ett projekt. Som man kan göra tillsammans med sina barn eller barnbarn. Det du måste ha är lite mjölkkefirgryn. Men det beställer du snabbt och smidigt från en webbsida som heter gröntlevande.se

Fantastiska mjölkkefirgryn..Så enkla att använda och förvandlar din mjölk till en syrlig och god Mjölkkefir...

En liten ögonöppnare..

Men om du inte har någon kärnmjölk så kan du baka bananbröd ändå. Byt ut den mot lite filmjölk. Det blir visserligen inte samma sak men säker gott det också. Men jag hoppas att detta recept ska bli en ögonöppnare. För denna fantastiska mejeriprodukt. Med så fina egenskaper speciellt om man gör den som mig. Med lite mjölkkefirgryn förstås. En surdegsstart är inte heller svårt att göra. Det du behöver är lite mjöl,vatten och en glasburk med lock. Svårare än så är det inte och om du klickar på länken. Så kommer du till ett recept på en sådan. Men nu ska vi baka bananbröd vetja…

Bananbröd på mariasfeelinggoodvis..

Baka bananbröd på mitt vis..

För detta bananbröd så behöver du följande ingredienser..

 • 2+1 bananer
 • Ägg 2 st
 • 1 dl rårörsocker
 • Havssalt en liten nypa
 • 2 tsk bikarbonat
 • Smält smär 100 gram
 • 0,5 dl surdegsstart den behöver inte vara matad.
 • 1 dl kärnmjölk eller eventuellt filmjölk
 • 2 tsk kanel
 • Cirka 0,75 dl hackade valnötter
 • 3 dl ekologiskt stenmalet vetemjöl

Gör så här...

 1. Börja med att mosa två bananer i en bunke.
 2. Vispa sedan ner två ägg för hand själv använde jag min ballongvisp.
 3. Fortsätt därefter med att tillsätta rårörsocker,havssalt,smält smör, surdegsstart,kanel,bikarbonat ock kärmjölk. Under vispning och avsluta med vetemjölet. Du behöver inte vispa mer än att det blir ordentligt omblandat.
 4. Häll sedan smeten i en smord och mjölad avlång brödform. Skala den sista bananen och skär den i två delar på längden.Lägg delarna längst upp i formen och tryck ner dem något. Men de ska synas och dekorera bananbrödet.
 5. Grädda bananbrödet i 175 grader i cirka 35-40 minuter. Beroende på din ugn testa med en provsticka. Bananbrödet ska inte vara kladdigt i mitten.
Bananbröd på mariasfeelinggoodvis..

Rosta och njut...

Som sagt ett bananbröd ska helst ätas rostat med ett gott bredbart pålägg. Som till exempel lite cream cheese eller jornötsmör. Men annars så kan du prova min favorit. Nämligen med lite kefirost och frisk och god Kombuchachiasylt. Säkert kommer du på något som passar dig. Men annars är bananbröd gott att äta som det är också. Det är ju inte så sött men själv så tycker jag att det kan vara bra. Riktigt söta kakor är inte min grej numera. Det har alla de fina mjölksyra bakterierna styrt om för mig.

Kombucha Chiasylt ...mums!! säger jag...

Tarmfloran..

Det är nämligen det som händer när man som mig ställer om sin kost. Med massor av fermenterade saker som surkål, kombucha och surdegsbröd. Tarmfloran förändras och man blir mindre sugen på sötsaker. Men desto mer sugen på nyttiga grönsaker och frukt. Det är nämligen bakterierna i din tarm som styr vad du blir sugen på. Med en balanserad tarmflora så mår man bra till både kropp och själ. Om det är något som intresserar dig så testa själv så får du se. Jag har massor av fermenterings recept som du kan prova. Men det är ändå bara en bråkdel av allt som finns.

Baka enkelt smarriga surdegsfrallor med tranbär och valnötter till frukost...
Kombucha så mycket godare än traditionell läsk...

En hel värld av fermenterad mat..

Jag är helt övertygad om att vart du än reser i världen. Så kan du hitta någon sorts fermenterat livsmedel. Det kan vara allt från koreansk Kimchi eller indonesisk Tempeh till Miso från Japan. Dessa är alla exempel på fermenterade livsmedel. Som nu även börjar bli vanligt även här hemma hos oss. Jag har ännu inte testat just dessa produkter. Men var så säkra att de står med på min lista framöver. Det är jättespännande tycker jag och jag blir hela tiden inspirerad. Att prova på nya livsmedel att lägga till i min palett med fantastiska med ferment.

/Maria