Kärnmjölk så himla bra!!..

Har du möjligen hört talas om Kärnmjölk? Om inte så är det kanske inte så konstigt. Eftersom Kärnmjölk är en gammal mejeriprodukt. Som tycks ha försvunnit helt från mejerihyllan här hemma. Själv så upptäckte kärnmjölk alldeles nyligen. När jag började att göra mitt eget smör. Vilket blev jättegott och med detta recept som jag tänker dela nu. Så får du faktiskt tre otroligt bra produkter. Som du sedan kan använda i din matlagning framöver. En utav dem är just kärnmjölk. Vilka de andra är kommer du strax att förstå så häng med…

Kärnmjölk toppen för matlagning och bakning..

Fantastiska Kärnmjölk/buttermilk..

Som sagt..Kärnmjölk seglade iväg från våra mejerihyllor för länge sedan nu. Men i andra länder finns den kvar som till exempel i Tyskland. Där den går under namnet Buttermilch. Vilket är snarlikt vad den heter på engelska. Buttermilk är en biprodukt från smörtillverkning. Dessutom fortfarande en populär mejeriprodukt i USA. Där använder man den i matlagning och bakning. Vilket inte är så underligt för Buttermilk har väldigt bra egenskaper för båda delar.  Just i kakor fungerar den bland annat som en extra jäseffekt.

Kärnmjölk toppen för matlagning och bakning..
Sagolikt gott bananbröd bakat med kärnmjölk och lite surdeg i smeten...

Det var faktiskt bättre förr...

Men det sätt som Kärnmjölk/Buttermilk framställs på numera. Skiljer sig en hel del mot hur man gjorde den förr i tiden. Det gör att nutidens Kärnmjölk/Buttermilk inte alls har samma goda egenskaper. Som den våra förfäder gjorde och ja jag vill faktiskt påstå. Att det var bättre förr i varje fall när det kommer till livsmedelsframställning. Dagens pastöriseringmetoder må ha öppnat vägen. För att vi numera har livsmedel på hyllorna som håller i åratal. Men tyvärr på bekostnad av våra livsmedels näringsinnehåll. Dessa livsmedel är ofta fattiga på fibrer och nyttiga bakterier och jästsvampar. Som främjar en god tarmhälsa och vårt mående överlag. Det märks väldigt tydligt på våra mejerier.

black and white dairy cow on green grasses during daytime

Naturlig fermenteringsprocess..

Förr i tiden och långt innan pastöriseringen hittade sin väg in  i vår livsmedelstillverkning. Så använde man sig av naturliga metoder för att förlänga våra livsmedels hållbarhet. Nämligen med hjälp av naturliga bakterier och jästsvampar i luften.  Ett bra exempel på det är att man förr i tiden. Brukade låta mjölken stå någon dag efter mjölkningen. För att grädden skulle separera sig från skummmjölken. Det innebar att grädden hann surna vilket faktiskt var bra. Eftersom det gav ett smör som fick en naturligt längre hållbarhet. Samtidigt så fick man även en fantastisk biprodukt som just Kärnmjölk.

Pastöriseringens värld..

I mejerierna i dag så pastöriseras först all mjölk vilket innebär. Att man måste tillföra bakteriekulturer i smör,yoghurt och filmjölk i efterhand. Lite bakvänt kan man tycka men det är priset man får betala. När man har en livsmedelstillverkning. Som bygger på pastörisering och sterilisering. För att kunna massproducera billig mat som har lång lagringstid. Men nog om det för nu så ska jag tala om hur du gör din egen Kärnmjölk. Som är nästan som den våra förfäder gjorde. Men på ett lite annat vis eftersom opastöriserad grädde numera är svårt att få tag på. Om du inte kan köpa lite av en bonde förstås. I så fall är du verkligen att gratulera men själv så får jag nöja mig. Med lite vispgrädde från min lokala livsmedelsbutik.

Kärnmjölk toppen för matlagning och bakning..

Mjölkkefirgryn...

Men för att tillföra de där goda baktererier och jästsvamparna. Så använder jag mig av ett väldigt fiffigt sätt. Nämligen med hjälp av mina mjölkkefirgryn. Om du inte vet vad det är så kan jag tala om att det är en toppengrej. Mjölkkefirgryn är nämligen en typ av bakterie och jäst kultur. Som man använder för att göra mjölkkefir. Som är en härligt syrlig yoghurt liknande dryck och  aningen kolsyrad. Därför brukar den kallas yoghurtens champagne. Mjölkkefirgryn ser ut lite som risgrynsgröt och om du vill veta mer om dem. Så klickar du bara på någon av länkarna. När man gör Mjölkkefir så använder man sig av 3%mjölk. Men till detta receptet så använder du alltså 40 % vispgrädde. Så håll i hatten för nu så ska vi först göra kefirsyrat smör så häng på…

Fantaska mjölkefirgryn så enkla att använda..
Kärnmjölk toppen för matlagning och bakning..

Kefirsyra så bra!..

Processen är barnsligt enkel och det enda du behöver är följande…

 • 5 dl vispgrädde
 • Cirka 2 msk aktiverade mjölkkfirgryn
 • 1 lagom stor glasburk med lock och då gärna en med gummiring. Som man brukar ha för konservering.
 • En bunke och en vanlig trådsil.

 

Så här gör du...

 1. Lägg först mjölkkefirgrynen i burken och fyll på med grädden
 2. Sätt därefter på locket och ställ burken i rumstemperatur.
 3. Vänta sedan 12-24 timmar beroende på hur varmt du har i köket.
 4. Du kan enkelt se om det är färdigt genom att vicka lite på burken.
 5. Har grädden tjocknat så är det färdigt och du har en kefir creme fraiche.
Kärnmjölk toppen för matlagning och bakning..

Creme fraiche med probiotiska egenskaper....

Du kan absolut använda din kefir creme fraiche. Precis som en vanlig creme fraiche. Men precis som med mjölkkefir så innehåller den här. Massor av nyttiga mjölksyrabakterier som inte kan hittas i den butiksköpta. Men om du vill fortsätta processen och göra smör och kärnmjölk. Så följer du mina anvisningar nedan..

Kärnmjölk toppen för matlagning och bakning..

Så här gör du kefirsyrat smör och kärnmjölk...

 1. Ställ sedan din kefir creme fraiche i kylskåpet och låt den bli riktigt kall.
 2. Därefter vispar du den med en elvisp tills den klumpar sig. Det tar cirka 5 minuter på högsta effekt.
 3. De gula klumparna är smör och den vita vätskan är din kärnmjölk.
 4. Sila därefter av kärnmjölken med hjälp av silen.
 5. Smöret samlar du sedan ihop till en klump. Som du pressar ut så mycket av kärnmjölken ur som d bara kan. Det är inte svårt och smöret kan du sedan ha i matlagningen eller på  mackorna. 
 6. Men kärnmjölken förvarar du i en glasburk i kylskåpet. För att ha till dina olika recept framöver.
Kärnmjölk toppen för matlagning och bakning..
Kärnmjölk toppen för matlagning och bakning..
Kärnmjölk toppen för matlagning och bakning..

Lite tips för vad du kan ha din Kärnmjölk till..

Som jag har berättat tidigare så är Kärnmjölk populärt i USA bland annat. Om man söker på Buttermilk så kan man hitta en mängd olika recept. Själv så fick jag upp ögonen för Kärnmjölk/Buttermilk alldeles nyligen.Men jag har testat den i både våfflor och Bananbröd. Något som jag funderar på att prova. Det är att göra buttermilk fried chicken. Om det är något som lockar dig så kolla videon längst ner på sidan.

Kärnmjölk toppen för matlagning och bakning..
Banankaka bakad med Kärnmjölk så otroligt saftig och god...

Lycka till...

Annars var det vad jag hade att dela med mig av idag. Lycka till jag hoppas att du gillar receptet. Varmt välkommen att botanisera bland mina andra recept. Jag kan rekommendera dem alla men om du vill börja med något enkelt. Så testa att göra lite härligt syrlig och bubblig kvass. Men annars kan jag varmt rekommendera surdeg. Gör en egen surdegsstart och du kan baka en farligt massa gott. Alltifrån surdegsfrallor med tranbär och valnötter. Till surdegsvåfflor och till och med chokladtårta. Lycka till!…

/Maria