Tomatketchup fermentera den vetja...

Tomatketchup är troligen ett av de mest vanliga tillbehören i svenska hem. Men visste du att den tomatketchup som vi äter idag. Har sitt ursprung i en fermenterad fiskprodukt från Indonesien. Framställd på innehållet från fiskbuk och salt? Närmare bestämt på 1600-talet så blev brittiska kolonister. Väldigt förtjusta i en speciell asiatisk soyasås. Den kallades för ketsiap vilket är kinesiska för fermenterad fisksås helt enkelt. Såsen den användes bland annat för att smaksätta olika maträtter.

…Kära bloggläsare jag vill uppmärksamma er på att det finns reklamlänkar i denna text. Jag hoppas att ni har överssende med detta. Det är naturligtvis helt upp till er om ni vill köpa något…

Tomatketchup fermenterad som gör din mage glad...

Från Ketsiap till Ketchup..

Britterna gillade Ketsiap så mycket att de tog den med sig hem. Där så började de att göra sina egna versioner av Ketsiap. Med bland annat svamp och vinäger. Vilket för övrigt är ursprunget till Worcestershiresås. Men fortfarande utan tomater eftersom man på den tiden. Ansåg tomater som giftigt och alltså inte lämpligt som människoföda. Det var först i 1800-talets Amerika som ketchupen blev till vad den är idag. I Amerika så älskade man nämligen tomater. Vilket resulterade i publicerat recept på en ketchupsås. I kokboken Sugar House Book år 1801. Idén plockades sedan upp av en man som hette Henry J Heinz. Som startade tillverkningen av en tomatketchup i sin fabrik 1876 och resten är historia.

Fermenterad Tomatketchup..

Ja jag vet ju inte vad ni tycker om tomatketchup. Men själv så tycker jag att den innehåller alldeles för mycket socker. Visst så finns det ju numera ketchup även i mindre söta varianter. Men idag så tänkte jag faktiskt lära er hur man gör en fantastiskt god tomatketchup. Som inte bara är fri från raffinerat socker och konserveringsmedel. Utan dessutom innehåller massor av nyttiga bakterier. Som gör magen glad och förhoppningsvis dig också. Ett extra plus med denna ketchup. Är att du kan anpassa den själv efter din egen smak. Mitt recept innehåller kryddor som ger din ketchup en smak. Som påminner om den du kan hitta på hyllorna i livsmedelsbutiken. Men sedan kan du själv experimentera och göra din egen version. Visst är det väl toppen?

Tomatketchup fermenterad som gör din mage glad...

Nyttiga bakterier och jästsvampar..

Ni som har besökt mariasfeelinggood.se förut. Känner ju till min kärlek till fermenterad mat. Mat som är näringsrik och som dessutom exploderar i smaker. Smaker som man får fram med hjälp av olika bakterier och jästsvampar. Det är nämligen det som fermentering går ut på. Man tar ett livsmedel och låter bakterier och jästsvampar. Få transformera livsmedlet till något annat och ännu bättre. Dessa bakterier och jästsvampar låser nämligen upp näringsämnen. I livsmedel som vi människor annars inte hade kommit åt. Detta är ren magi enligt mig och är något som människan. Har dragit nytta av under tusental år tillbaka. Denna process gör även ett livsmedel mer lättsmält för våra magar. Dessutom så låser det upp helt nya och fantastiska smaker.  Som grädde på moset så förlänger det också hållbarheten på livsmedlet. På ett helt naturligt sätt utan några konserveringsmedel. Vilket är toppen enligt mig…

Fermenterad Tomatketchup så enkelt och bra...

Att göra ferementerad ketchup är väldigt enkelt. Det du behöver är en tomatpurè. Om du vill göra en egen så kör på för det funkar naturligtvis jättebra. Men själv så nöjer jag mig med en ekologisk från livsmedelsbutiken. Dessutom behöver du lite kryddor och äppelcidervinäger med en mamma i. Det innebär att Äppelcidervinägern innehåller. Den naturliga bakterie och jästkultur som behövs för att göra vinäger. Själv brukar jag köpa Kungmarkattas som för övrigt är mitt favoritmärke. De har verkligen massor av olika bra ekologiska produkter.

Surkålsspad eller surkålsjuice är samma sak och innehåller massor av vitaminer och goda bakterier för din tarmflora...

Fermenteringskultur...

För att kicka igång fermenteringsprocessen så behöver du en typ av bakterie och jästkultur. Det funkar fint med lite vassle från yoghurt till exempel. Jag har tidigare använt mig av vassle. Från min hemgjorda mjölkkefir och om du vill lära dig att göra den. Så klicka bara på länken för det är verkligen busenkelt och hur bra som helst. Men den här gången så tänkte jag faktiskt experimentera med lite spad från min surkål. Jag kommer att lägga ut resultatet på mitt instagram framöver. Men lite andra kulturer som du kan testa. Det är till exempel. Vattenkefir,Kombucha eller lite spad från en fermenterad grönsak. Men det måste vara en äkta fermenterad sådan. Med en levande kultur i för en ättiksinläggning funkar inte.

Lär dig brygga en härligt frisk och god Kombucha och boosta din tarmflora...
Tomatketchup fermenterad som gör din mage glad...

Alltså det här behöver du...

 • 3 dl ekologisk tomatpurè
 • 2 msk äppelcidervinäger med en mamma.
 • Worcestshiressås 1 msk
 • 1/2 dl sötning som lönnsirap,rårörsocker,dadelsirap eller honung.
 • 1 tsk havssalt Obs! Inget bordssalt(läs raffinerat salt) För raffinerat salt innehåller endast rent natriumklorid och oftast klumpförebyggande medel. Men saknar de viktiga mineraler som behövs i fermentering.
 • 1 kryddmått kanel och 1 krm malda nejlikor
 • 2 msk vassle,kombucha,vattenkefir, eller spad från en fermenterad grönsak.
 • Vatten cirka 0,5 dl om du använder en flytande sötning kan du minska något.
 • En glasburk med lock gärna en med gummiring för konserveringar.

Tomatketchup fermenterad som gör din mage glad...
Tomatketchup fermenterad som gör din mage glad...

Så här gör du...

 • Blanda först alla ingredienser i en skål och rör om ordentligt.
 • Häll därefter alltihop i en glasburk men lämna cirka 3-4 cm upp till kanten. Så att din tomatketchup får lite utrymme att expandera.
 • Sätt på locket, ställ sedan burken på köksbänken och låt den fermentera i cirka 2-5 dagar. Tiden beror på hur varmt du har i ditt kök.
 • Kolla burken efter två dagar för att se om det har börjat bildas bubblor i den. För då har mjölksyra bakterierna börjat äta upp sockret i tomatketchupen. Vilket betyder att fermenteringen är igång.
 • Lätta i så fall lite på locket  för att släppa ut kolsyran. Om du använder en med gummiring på. Så pyser du den enkelt genom att dra lite i flärpen.
 • Annars så väntar du och kollar burken varje dag tills det har börjat bubbla i den.
 • När du ser att det bubblar i din tomatketchup så är det dags att flytta över den till kylskåpet.
 • Förvara din tomatketcup i glasburken eller häll upp den på en klämflaska.

Tomatketchup fermenterad som gör din mage glad...
Tomatketchup fermenterad som gör din mage glad...
Tomatketchup fermenterad som gör din mage glad...

Sådär ja...

Visst var det väl hur enkelt som helst? Din fermenterade tomatketchup håller sig sedan i cirka 3-6 månader. Gör gärna en extra burk inför grillsäsongen. Det är verkligen ett superbra sätt. Att tillföra lite probiotika i dina salladsdressingar till exempel. Genom att variera kryddor och olika sötningar i din tomatketchup. Så kan du dessutom ta din ketchup till nya höjder. Det är bara att testa sig fram och hitta nya favoriter. Kanske gör du en tomatketchup med smak av vitlök och chilli. Eller en med curry eller spiskummin för en smak av orienten. Vad vet jag? Jag hoppas i varje fall att du vill ge det här receptet ett försök.

Läckra små kokospannacottor med mangotopping...
Smarriga surdegsfrallor med tranbär och valnötter gör degen på kvällen.. baka dem på morgonen och njut av dem till frukost..
Väck dina livsandar med en himmelskt god Kakaochaga dryck på morgonen.

Välkommen tillbaka.....

Dessutom så är du varmt välkommen tillbaka för att botanisera bland mina recept. Fermentering är verkligen så bra och det finns något som passar alla. Det kan vara ett recept med surdeg. Gör enkelt din egen surdegsstart så kan du baka massor av gott. Eller en frisk och härlig dryck som Gingerale eller Kvass. Ta en titt och se vad du blir sugen på att testa. Om du vill ha fler härliga recept så klicka dig gärna över till. Min andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se Där skriver jag om mat och hälsa och lägger även upp lite recept då och då. Kanske vill du testa min Kakaochaga bulletproof dryck. Med inspiration från ketovärldens Ketokaffe. Annars har jag ett recept på jättegoda små kokospannacottor med mangotopping. Perfekta som en frisk liten påskdessert. Oavsett så önskar jag dig lycka till och en god hälsa nu och i framtiden.

/Maria