Flatbread pizza så enkelt och gott..

Är du må hända en riktig pizza/flatbread lover? Ja då lovar jag att det här receptet kommer att bli din nya favorit. Är du dessutom liksom mig galet förtjust i surdeg? Tja vad kan jag annat säga än att då är det här en match made in heaven. För dessa små flatbread pizzor är nämligen gjorda på surdegsstart. Nej, jag menar inte att de är gjorda på en deg med surdegsstart. Nix för de är faktiskt gjorda direkt på själva surdegsstarten. Så genialiskt, otroligt enkelt och dessutom helt galet gott.Men om du inte har någon surdegsstart. Så oroa dig inte för det fixar du nämligen lätt som en plätt…

Flatbread pizza så galet gott mariasfeelinggood...
Flatbread pizza så galet gott mariasfeelinggood...

Gör din egen surdegsstart...

Själv så har jag bakat med min egen surdegsstart i åratal nu. Den har kommit att bli min allra bästa vän i köket. Som jag inte för mitt liv vill vara utan. Med den så bakar jag fantastiskt smakrika och lättsmälta bröd. Men även muffins,pizza,semlor,våfflor,pannkakor och olika pajer. Ja listan är faktiskt oändlig på vad man kan göra med surdegsstart. Men för allt i världen spring nu inte iväg till affären och köp en. Gör en alldeles egen vetja. Så kan du ha den för resten av ditt liv. Den kommer dessutom bara att bli ännu bättre över tid. Så klicka bara på länken och gör din egen surdegsstarter nu. Du kommer inte att ångra dig det lovar jag.

Surdegs våfflor så ljuvliga och mer lättsmälta för din mage...

Lite surdegskärlek..

När du väl har din färdiga surdegsstart så förvarar du enkelt den i ditt kylskåp. Där står den så fint mellan dina små bak och matlagnings äventyr. Det du måste göra dock det är att ge den lite surdegskärlek då och då. Det är inte svårt och det ända som du behöver att göra. Det är att ta fram den och mata den då och då. Men om du skulle glömma bort den ett tag så är det oftast ingen fara.

Hooch...

Ja den kan se dassig och grå ut. Det brukar även bildas en gulaktig vätska på ytan. På engelska kallas det för hooch. Den har en lite stickig lukt och det beror på att hoochen innehåller lite alkohol. Men det är helt normalt och inte farligt. Jag har hört att en del till och med bakar på sin hooch. Men skulle detta hända så ta bara fram surdegsstarten och dumpa det mesta av innehållet. Sedan matar du den med nytt och fräscht mjöl och vatten. Upprepa bara denna processen ett par gånger och sedan är det frid och fröjd igen. Toppen eller hur?

Flatbread pizza så galet gott mariasfeelinggood...
Flatbread pizza så galet gott mariasfeelinggood...

Så här gör du Flatbread pizza med din surdegsstart..

Att göra Flatbread pizza på din surdegsstart är som sagt vansinnigt enkelt. Börja med att ta fram din surdegsstart och mata den. Sedan är det bara upp till dig och din smaklökar. Ju längre du låter din surdegsstart får stå. Desto mer syrlig smak blir det på din Flatbread pizza. Själv så brukar jag mata min surdegsstart på kvällen. Dagen innan jag ska göra mina flatbread pizzor. För då tycker jag att smaken blir sådär lagom syrlig. Det gör jag även när jag ska baka mina surdegscrackers. Om du vill testa dem så klicka bara på länken. Men du får testa dig fram till egen favorit. Tänk även på att värmen i ditt kök också påverkar. I ett kyligare kök på vintern så utvecklar sig surdegsstarten lite långsammare. Medans ett supervarmt kök mitt i sommaren speedar upp processen.

Flatbread pizza så galet gott mariasfeelinggood...
Flatbread pizza så galet gott mariasfeelinggood...

Min favorit blandning till min surdegsstart...

Detta är min egen favoritblandning till min surdegsstart. Om jag ska göra dessa flatbreads eller mina surdegscrackers. Det brukar bli ungefär en liter surdegsstart . Men testa dig fram och hitta din egen favoritblandning.

Flatbread pizza så galet gott mariasfeelinggood...
Flatbread pizza så galet gott mariasfeelinggood...

Variera toppingen till dina flatbread pizzor efter egen smak...

Sedan är det bara att värma upp din stekpanna. För att sedan grädda dina Flatbread pizzor i olivolja i en stekpanna. Börja då med att först hälla surdegsstart i pannan. Toppa därefter din flatbbread/pizza genast direkt på smeten. Förslag till toppingar hittar du i listan här nedanför. Grädda dem på ungefär samma sätt som du gräddar pannkakor. När du ser att smeten har stelnat och du har en fin stekyta så är det klart. Det tar bara cirka 2-4 minuter på medelvärme. Njut av dem nygräddade direkt ifrån pannan. För då är de som allra godast.  Om du vill ha fler tips på vad du kan göra med din surdegsstart discard. Så kan jag rekommendera mina smarriga Friterade äppelklyftor eller en jättegod Äppelcobbler.

Äppelklyftor friterade med surdegsstart..
Friterade äppelklyftor med en klick vaniljgrädde mums!..

Förslag på toppingar till din flatbread pizza..

  • Olivolja
  • parmesan
  • skivade tomater
  • purjolök
  • gräslök
  • Flingsalt
  • grovmalen svartpeppar

Fermenterat så enkelt och gott..

Visst är det väl brilliant? Jag hoppas verkligen att du vill testa det här receptet. Samt att du får upp ögonen för fermenteringens underbara värld. För det var nämligen min tanke när jag startade mariasfeelinggood.se. Jag ville hjälpa till att sprida kunskapen. Om den i mitt tycke mest fantastiska mat i världen. Som är otroligt näringsrik,lättsmält för våra magar. Men som dessutom exploderar av smaker och texturer.

Surdegsfrallor med tranbär och valnötter till frukost kan dagen börja bättre?...

Välkommen till min fermenterade värld..

Själv så upptäckte jag det här med fermentering ganska sent i mitt liv. Det hela började med en bok om surdegsbakning. Samt ett recept på en dryck som heter Kvass. Tja resten är historia skulle man kunna säga. Vilket innebär att jag numera inte kan jag inte tänka mig en enda dag. Utan mina små olika ferment som fyller mitt liv med massor av goda bakterier och jästsvampar. Dessa mikroorganismer främjar nämligen vår tarmflora. Vilket har en väldigt viktig del i vår hälsa och välmående. Kort och gott en tarmflora i balans leder till en frisk kropp. Samt en skärpt hjärna och ett glatt humör. Låter väl toppen eller hur?

Härligt frisk och god Sötpotatis soda eller Sweet potato fly...receptet kommer snart...

Slutligen...

Jag vill bara avsluta med att önska dig välkommen tillbaka till mariasfeelinggood. För att botanisera bland mina olika recept. Titta gärna runt och se om det är något som faller dig på läppen. Fermentering är både enkelt och roligt. Så varför inte testa att göra något. Tillsammans med dina barn, syskonbarn eller barnbarn? Det är ett perfekt sätt att lära dem om vad mat kommer ifrån. Dessutom så blir det ett litet kul experiment. Som ni kan göra tillsammans. Om du blir nyfiken på ännu fler recept. Så surfa bara in på min andra webbsida mariasfeelinggoodlife.se. Där skriver jag om mat och hälsa och lägger upp lite recept då och då. Kan jag kanske fresta med en smarrig medelhavsgratäng? Eller med mina ugnsbakade äpplen fyllda med kokossmör.

/Maria

Psst….Om du vill veta mer om vår tarmflora så kolla gärna in videon här nedanför..