Sötpotatissoda nejdå jag skojar inte...

Nej minsann inget skoj här inte. För man kan faktiskt göra soda på sötpotatis. Galet enkelt är det också. Ja jag vet att det kan låta lite märkligt. Men jag lovar att det är jättegott. Inte smakar den som sötpotatis heller. Snarare skulle jag säga att smaken påminner lite om persika. Sötpotatissoda eller som den även brukar kallas Sweet potatato fly. Har dessutom en alldeles otroligt vacker persikofärg. Men hur kan detta vara möjligt? Ja det ska jag alldeles strax förklara så häng på….

Sötpotatissoda hur smarrigt som helst..

Fermenterade drycker så enkelt...

Jag älskar ju som ni vet att fermentera och alldeles speciellt förtjust. Det är jag just i de fermenterade dryckerna. Jag kan inte riktigt förklara känslan. Men det är något alldeles speciellt och nästan magiskt över det. Att få följa själva processen och se hur vätskan börjar bubbla och liksom får liv. När det sedan kommer till smaken som förändras totalt. Från jätte sött till härligt syrligt och vansinnigt gott. Det finns ju så många olika fermenterade drycker att prova på också. Dessutom så är det faktiskt oftast barnsligt enkelt.

Brygg din egen Kombucha det är både kul och inte alls särskilt svårt...

Fermenteringens under...

Med lite frukt /bär, socker,vatten och eventuellt en kultur. Så kan du på några få dagar. Göra en jättegod och fantastiskt bubblig läsk. Som inte innehåller några som helst onödiga tillsatser. Men däremot massor av nyttiga bakterier. Som är toppen för vår tarmflora och vårt immunsystem. Det socker som krävs för att göra en fermenterad läsk. Det konsumeras av våra vänner mjölksyrabakterierna. Som i sin tur omvandlar sockret till kolsyra. Visst är det bara helt genialiskt?

Gingerbug en riktig liten goding att fermentera med
Med en gingerbug kan du göra hur mycket läsk du vill...

Probiotisk läskedryck...

Jag läste någonstans att den sockerdricka som Astrid Lindgren skrev om. Ja ni minns väl? Den där ”goe” sockerdrickan. Som Emil köpte på auktionen i Backorva och bjöd sin vän drängen Alfred på. Inte alls var som dagens sockerdricka. Utan en dryck gjord på jäst sockervatten. Eftersom det nämligen var så man framställde sockerdricka på den tiden. Den tillverkningsmetoden resulterade inte endast i en härligt bubblig och god läsk. Utan dessutom en läskedryck fullproppad med nyttig probiotika. Som sagt, nyttiga bakterier och jästsvampar som främjar en tarm i balans. Men nog om detta för nu så ska vi ju göra en Sötpotatissoda eller hur?

Härliga vattenkefir gör du med vattenkefirgryn...

För att göra en bubblig och galet god Sötpotatissoda så behöver du följande...

 • 3 dl riven sötpotatis
 • 1 dl ekologiskt socker
 • 1 liter filtrerat vatten…Ja jag vet det låter krångligt. Men en filtreringskanna är inte alls dyr. Dessutom så kommer du att ha nytta av den. Om du vill prova fler av mina recept framöver.
Sötpotatissoda hur smarrig

Redskap du behöver för din Sötpotatissoda tillverkning...

 • En glasburk med lock cirka 1,5 -2 l . Gärna en för konservering med gummiring. De är toppen för alla möjliga saker och mina absoluta favoriter i köket.
 • Ett rivjärn
 • Flaskor av plast eller glas som håller för tryck. Gamla öl flaskor eller flaskor i tjockt glas med bygelkorkar är mina favoriter.  Tänk även på att det är täta och bra korkar som kan hålla inne kolsyran i drycken.
 • En tratt är jättebra att ha.
 • Trådsil för att sila av din sötpotatissoda med.
 • En kanna av plast eller glas.
Sötpotatissoda hur smarrig

Så här gör du sötpotatissoda...

Själva processen för att göra sötpotatissoda är simpel. Du kommer att bli så förvånad över hur enkelt det är. Om du bara följer instruktionerna här nedanför. Så kan du snart njuta. Av en härligt sötsyrlig bubblig läsk med probiotiska egenskaper.

Sötpotatissoda så här går det till...

 1. Börja först med att riva sötpotatisen.
 2. Lägg sedan den rivna sötpotatisen i en skål. Fyll därefter på med kallt vatten från kranen och rör om ordentligt. Detta är för att få bort en del av stärkelsen ur sötpotatisen. Som gör sodan lite tjockare i konsistensen. Men tänk dock på att ju mer du silar av sötpotatisen. Desto mindre färg får du i slutresultatet. Så det gäller att hitta en balans.
 3. Sedan är det bara att sila av vattnet och eventuellt pressa ur sötpotatisen något.
 4. Därefter är det dags att först lägga den rivna sötpotatisen i glasburken.
 5. Sedan fyller du bara på med socker och vatten. Men lämna cirka minst 4-5 cm till kanten på burken. Så att du låter drycken få lite ytrymme att expandera.
 6. Rör sedan i burken med en plastslev till sockret har löst sig.
Sötpotatissoda hur smarrig

Fermentera din Sötpotatissoda...

 1. Sätt därefter på locket ordentligt och ställ burken på köksbänken. Så att du har lite koll på den.
 2. Ställ gärna burken på en djup tallrik. Så slipper du eventuellt spill på köksbänken när innehållet börjar att bubbla.
 3. Låt nu drycken få fermentera cirka 1- 2 dagar. Tiden som det tar beror på hur varmt du har ditt kök. Ju varmare temperatur desto snabbare går det.
 4. Skaka sedan om burken någon gång om dagen och lätta gärna lite på trycket. Genom att försiktigt öppna burken. Om du använder en burk med gummiring. Så drar du  bara lite i flärpen och släpper  ut kolsyran. Smart va?
 5. Efter cirka 1 till 2 dagar så kommer du att se hur det bildas bubblor i burken. Dessutom så flyter sötpotatisen upp till ytan. Då är det dags att smaka av din Sötpotatissoda.
Sötpotatissoda hur smarrigt som helst..

Smaka av och tappa upp din Sötpotatissoda...

Smaka av din soda och om du tycker att den är lagom syrlig. Så är det dags att tappa upp den på flaskor. Nu så kan du naturligtvis kyla Sötpotatissodan och dricka den direkt. Men om du vill ha mer bubblor i den. Så låter du helt enkelt flaskorna få stå framme. I rumstemperatur i ännu ett dygn. Efter det är det bara att ställa in dem på kylning. Du bör också veta att sodan blir syrligare ju längre den får stå framme i rumstemperatur. Ett hett tips är dessutom att inte öppna flaskorna innan drycken är kall. Det kan nämligen byggas upp en hel del kolsyra i sodan. Men när den kyls så minskar trycket. Vilket minimerar risken för att få Sötpotatissoda över hela ditt kök.

Sötpotatissoda hur smarrig

Njut av en svalkande Sötpotatissoda...

Sedan är det bara att njuta av din Sötpotatissoda. Varför inte testa den en varm sommardag . Med lite isbitar i är den en perfekt och uppfriskande törstsläckare. Tänk dock på att även om fermenterings processen stannar upp i kylskåpet. Så fortsätter den ändå långsamt. Det innebär att det kan byggas upp en hel del tryck i flaskorna. Så om du vill vara på den säkra sidan och minimera riskerna för att flaskorna går sönder. Så kan du använda dig av PET-flaskor eller sodastream flaskor. Låt inte heller flaskorna bli stående allt för länge. Sötpotatissodan bör konsumeras inom två veckor i varje fall. 

Sötpotatissoda hur smarrig
Sötpotatissoda hur smarrig

Gör en Gingerbug...

Jag hoppas verkligen att du gillar det här receptet och blir nyfiken på flera. Det finns nämligen en hel uppsjö som du kan testa. Som är både enkla att göra och även sagolikt goda. Man kan till exempelvis enkelt göra läsk. Med hjälp av något som kallas för en Gingerbug. Konstigt namn eller hur? Men en Gingerbug är inte så konstig alls igentligen. Det är helt enkelt bara en kultur som man gör med ingefära,socker och vatten. Som fungerar ungefär som en surdegsstart . Med en härlig Gingerbug kan du göra massor av nyttig läsk i vilken smak du vill. Men jag kan till exempel varmt rekommendera en härligt syrlig och frisk Gingerale eller en smarrig jordgubb/Lime soda.

Gör en friskoch vansinnigt god Jordgubb och lime soda..

Ännu fler fermenterade drycker...

Andra drycker som du kan testa det är Kvass, Vattenkefir, Kombucha och Kefirsoda. Alla dessa är bra exempel på fermenterade drycker. Som vem som helst enkelt kan tillverka hemma. De är alla fullproppade med vitaminer, mineraler och nyttiga bakterier. Likaså är de toppen bra alternativ till traditionell läsk.

Kefirsoda med hallon och citron mariasfeelinggood.se
Gör lite Hallonkefirsoda och av alldeles naturliga bubblor...

Lycka till nu...

Så där ja… lycka till med recepten nu. Jag hoppas verkligen att detta kan väcka ditt intresse. För massor av härliga fermenterade drycker. Men även för andra fermenterade godingar förstås. Som härligt krispig surkål, mustigt surdegsbröd och härligt syrlig och lätt kolsyrad mjölkkefir. Dessa livsmedel är  en del av vårt arv och har tusenåriga traditioner. Näringstät, otroligt smakrik och dessutom lättsmält. Så finns den tillgänglig för oss alla om vi vill. Så varmt välkommen till min värld med fermenterade godsaker. Jag hoppas att du blir lika nördiga som mig eller nästan i varje fall..ha ha…

Sötpotatissoda hur smarrigt som helst..

Fermentering är kul och lärorikt..

Så varför inte nu ta tillfället i akt och dra igång ett litet kul fermenteringsprojekt? Passa då även på att även involvera dina barn eller barnbarn. Barn brukar ju älska att få vara med och skapa. Dessutom så får de ju då både vara med och tillverka. Samt smaka en  jättegod läsk. Att både få ha kul och smaka något gott kan det bli bättre än så?  

 

/Maria