Äppelmos fermenterat och så enkelt att göra..

Vill du lära dig att göra ett äppelmos som får din mage att jubla av glädje? Som dessutom boostar din kropp med millioner nyttiga bakterier. I så fall har jag ett toppenrecept för dig. Jag lovar att det är så enkelt så att du kommer att häpna. Över hur i all sin dar du aldrig har hört talas om detta förut. För fermenterat äppelmos är nämligen alldeles ljuvligt. Precis så där lagom syrligt och smaksatt med kanel. Så kommer det att ta dig direkt till äppel heaven. För övrigt så kräver äppelmos tillagat på detta geniala sätt. Otroligt nog ingen spis men däremot en mixer eller en matberedare. Samt en glasburk med lock och ett par dagar på din köksbänk. Tja och så lite andra små ingredienser som jag ska berätta om strax. Så häng på nu för det här är verkligen alldeles underbart…

Kära bloggläsare detta inlägg innehåller reklamlänkar. Jag hoppas att ni har överseende med detta. Det är naturligtvis helt upp till dig om du vill köpa något….

Fermenterat det är ju bara helt underbart..

För några år sedan så råkade jag en slump på ett recept. Som har lett till att jag hittat en helt ny värld. Med fantastisk mat som jag tidigare inte hade någon som helst aning om. Detta är mat som våra förfäder har haft kunskaper om under tusentals år. Javisst för så här har människan tillagat mat ända sedan Jesu tid. Eller faktiskt ännu längre än så.Tyvärr så kom det lite skymundan ett tag när livsmedelsindustrin tog över. Men nu är den tillbaka och jippi!! säger jag. För detta fantastiska sätt att ta hand om våra fina råvaror. Det kan inte på något sätt jämföras med de fabrikstillverkade, pastöriserade och raffinerade livsmedel. Som livsmedelsindustrin kan erbjuda det tycker då jag och många med mig.

Sötpotatsissoda så galet gott...

Men är inte fermentering väldigt svårt?

Nix det är det faktiskt inte och det är precis det som mariasfeelinggood.se handlar om. När jag startade den här webbsidan för snart två år sedan nu. Så var det främst för att ville jag visa att fermentering är enkelt, roligt och lustfyllt. Inte behöver man en massa dyra redskap heller. Det mesta har du redan hemma i ditt kök. Du behöver lite rena burkar, flaskor, bunkar, och slevar. Sånt där som brukar finnas i de flesta hem och så är du igång. Visst är det väl underbart?Ingredienserna är oftast väldigt enkla även de. Själva arbetet du lägger ner är minimalt. Resten lämnar du åt våra vänner bakterierna.

Surdegsstart så mycket bättre än jäst
Gör din egen surdegsstart det är kul och barnsligt enkelt....

Våra vänner bakterierna...

Javisst det är nämligen de fantastiska bakterierna som transformerar livsmedlet i fråga. Till något helt annat till både smak och konsistens. Dessutom så mycket mer näringsrikt och lättsmält för våra magar. Som om det inte skulle vara nog så gör de även underverk för vår tarmflora. Överallt omkring oss finns de och i samklang. Med oss och vår miljö så verkar de för vårt bästa. Visst finns det även bakterier här på vår planet. Som kan göra oss sjuka men de allra flesta gör faktiskt det helt motsatta. De håller oss friska och är delaktiga i våra olika kroppsliga funktioner. Som vår hormonproduktion och även vårt immunsystem till exempel. Men nog om detta för nu så ska vi ju göra äppelmos.

Äppelmos så ljuvligt och fullproppat med nyttigheter...

Äppelmos så galet gott...

Det är verkligen ingen överdrift att säga. Att detta äppelmos är det enklaste som jag någonsin har gjort. Själva tillredningen går galet fort och sedan tar det ett par dagar. För mjölksyrabakterierna att göra sitt arbete på köksbänken. Men sedan kan du njuta av ett alldeles ljuvligt äppelmos. Som gör både dig och din mage glad. Det passar lika bra på frukostgröten som till ugnspannkan. Så sätt fart nu så kommer du att ha en burk i kylskåpet i ett nafs…

Äppelmos så ljuvligt och fullproppat med nyttigheter...
Äppelmos så ljuvligt och fullproppat med nyttigheter...
Äppelmos så ljuvligt och fullproppat med nyttigheter...
Äppelmos så ljuvligt och fullproppat med nyttigheter...

Till detta äppelmos behöver du följande..

 • Äpplen gärna svenska fina äpplen cirka 6-8 stycken
 • Som sötning har jag i detta fall valt 2-4 msk lönnsirap. Det blir väldigt gott och triggar inte blodsockret så som socker gör.
 • Kanel 1msk
 • 2 msk Vassle från hemgjord mjölkkefir eller ekologisk yoghurt eller vattenkefir. Vassle får du genom att hälla Kefir/yoghurt i ett kaffefilter. Sedan låter du den få rinna av. Den gula vätskan som du då får är vassle och det som blir kvar i filtret. Kan du till exempel smaksätta och göra en jättegod färskost av.
 • 1 tsk Havssalt eller Himalayasalt Obs! Inget vanligt bordssalt för det fungerar inte i fermentering. Eftersom det är raffinerat så innehåller det inga mineraler. Utan bara ren natriumklorid tyvärr.
 • En matberedare eller mixer
 • En eller flera rena glasburkar med lock. Gamla syltburkar jättefint men mina egna favoriter. Är annars burkar med gummiring på som man brukar ha till konservering.
 • En bunke att blanda äppelmoset i och något att röra med.
Äppelmos så ljuvligt och fullproppat med nyttigheter...

Så här gör du ditt fermenterade äppelmos...

 1. Börja först med att ta bort kärnhusen på äpplena men låt skalen få vara kvar.
 2. Mixa sedan alla äpplen i matberedaren eller mixern och flytta sedan över dem till bunken.
 3. Tillsätt därefter lönnsirap,kanel,havssalt och vassle/vattenkefir och rör om ordentligt.
 4. Sedan är det bara att fylla upp äppelmoset på de rena burkarna och sätta på locken. Lämna dock 3-4 cm till kanten på burken så att innehållet får lite utrymme att expandera.
Äppelmos så ljuvligt och fullproppat med nyttigheter...

Fermentera i rumstemeperatur...

Ställ sedan dina burkar med äppelmos på köksbänken. Där du kan ha lite koll på dem. Därefter så ska äppelmoset få stå och fermentera. Det innebär att man låter mjölksyrabakterierna i vasslen/vattenkefiren. Få kicka igång processen med att syra ditt äppelmos. Detta tar cirka 1-3 dagar beroende på hur varmt du har i ditt kök. Men mitt tips är att inte låta det gå alltför länge. Eftersom sockret i äpplena då börjar omvandlas  till alkohol. Smaka därför lite föriktigt med en ren sked varje dag. När du känner att äppelmoset är lite syrligt och du ser att frukten har vätskat sig något. Då är det klart och dags att flytta över dit äppelmos till kylskåpet.

Äppelmos så ljuvligt och fullproppat med nyttigheter...
Äppelmos så ljuvligt och fullproppat med nyttigheter...

Lite tips...

Ditt fermenterade äppelmos håller sig i kylskåpet i cirka 1-2 månader. Med sådana här produkter så finns det ju inget bäst före datum. Så istället det är upp till dig att smaka och lukta. För att avgöra om du tycker att det känns ok att äta. Men själv tycker jag att det en viss tjusning med det också. Jag uppskattar hela tanken med att tillaga och äta rena och naturliga produkter. Som jag själv har har full kontroll över. Fermenterade livsmedel innehåller ju dessutom massor av smak och näring. Ifall du tycker om detta receptet och även blir sugen på att testa fler. Så titta gärna runt bland mina recept. Det finns många olika och något för alla. Jag kan t ex rekommendera lite krispig surkål. Eller varför inte en syrlig och god kvass eller sötpotatissoda.

Härligt krispig surkål perfekt att toppa mackan med ..
Pannkasbakelser baka dem med surdeg vetja...

Surdeg det är grejen..

Något som har blivit otroligt populärt på senare år. Det är ju surdegsbakning och att göra en egen surdegsstart. Det är inte alls svårt och öppnar dessutom. En helt ny värld med otroligt gott surdegsbröd. Men det är ju inte det enda som man kan ha en surdegsstart till. För grädden på moset är att du dessutom. Kan göra våfflor,pannkakor,Flatbread,pizza, pajer,knäckebröd,biscotti och så mycket mer. Surdeg är alldeles fantastiskt och ett eget lite mirakel i sig. Det är numera det ända sätt som jag bakar på och jag tillsätter surdeg i nästan allt. Det är inte enbart så galet gott utan förövrigt perfekt för mig och min mage. Som annars brukar svullna upp av bröd.

Biscotti med mandel och citron...
Ljuvliga biscotti med mandel och citron...

Välkommen till mig och min fermenterade värld...

Med det sagt så önskar jag dig välkommen tillbaka till mig och min värld av fermenterade godsaker. Detta har kommit att bli min livsstil.Som får mig att må bra. Till både kropp och själ skulle jag säga och det ger mig vidare. Massor av lust och energi. Kanske kan det bli din värld också om du vill. Inget skulle i så fall göra mig mera glad. Men i vilket fall så önskar jag dig lycka till med ditt liv och hälsa nu och framöver.

/Maria