Canelloni makaroni och så lite surdegsstart...

Pasta min älskade sambos stora favorit när det kommer till mat. När jag ska laga middag så är det alltid glada miner. Då jag föreslår någon typ av pastarätt. För som sagt han älskar pasta och vem gör inte det? Är du liksom min sambo en stor älskare av just pasta. Samtidigt som du kanske delar min kärlek till surdeg. Ja vad kan jag annat säga än att då så kommer ditt ansikte. Att spricka upp av ett enda stort leende av detta lilla recept.

Kära bloggläsare detta inlägg innehåller lite reklamlänkar. Jag hoppas att du har överseende med detta. Det är naturligtvis helt upp till dig om du vill köpa något.

Pasta med spenatpesto med en liten surdegstwist..

Pasta my way...

Att göra pasta är ju inte alls så svårt men mitt sätt att göra den på. Tja den liknar nog inte riktigt hur de flesta pasta bagare. Brukar göra den på men vad gör väl det. För jag tycker ändå att det blir riktigt gott. Men även om pastan smakar ljuvligt. Så är det riktigt fina i kråksången med just denna pasta deg. Att den på grund av surdegskulturen i receptet. Helt enkelt är mer lättsmält för magen. Vilket ju är toppen för den som liksom jag blir lite uppblåst av att äta pasta.

Pasta med spenatpesto med en liten surdegstwist..

Surdegsstart så himla bra !!!...

Ett annat stort plus med det här receptet på pasta. Det är att man gör nytta av något man annars skulle ha slängt. Vilket ju är toppen för att slänga mat är ju jättedumt egentligen. Så mycket bättre då att få göra nytta av något man lagt kärlek på. Genom att ge det nytt liv i en riktigt smarrigt maträtt. Som just pasta och på samma gång göra maträtten. Både mer lättsmält och näringsrik. Om du har en egen surdegsstart så vet du ju att man måste mata den ibland. Samtidigt som man gör det så brukar man då slänga det mesta av surdegskulturen. För att sedan mata på med nytt mjöl och vatten. Men istället för att slänga ut den. Så kan man faktiskt istället använda den i lite olika recept. Du kan till exempel göra pannkakor, muffins, pajer ja möjligheterna är egentligen oändliga..

Gör lite smarriga pannkakor med din överblivna surdegsstart...

Göra pasta med din surdegsstart...

Så kan du ju dessutom göra detta ljuvliga pastareceptet och kan det bli bättre? Men jag ska faktiskt börja med att be alla passionerade pasta bagare så hemskt mycket om ursäkt. För detta recept är ju inte enligt den hängivna pasta tillverkarens regler. Nej inte på något vis men det är det sätt som jag har upptäckt. Att man kan göra pasta på och som passar mig. Därför så tänkte jag att det kunde passa andra som kanske vill prova. Det går dessutom väldigt snabbt. Förövrigt är det också barnsligt enkelt. Men det kräver dock att man har en matberedare. Eller möjligen någon typ av mixer. Som man kan mixa torra ingredienser i. Vilket väl de flesta har i sina hem numera skulle jag tro.

Pasta med spenatpesto med en liten surdegstwist..

En surdegsstart vilken toppen grej....

Själv så brukar jag alltid förvara min surdegsstart i kylskåpet. Där får den stå och gotta till sig mellan bak och matlagnings tillfällena. Att göra sin egen surdegsstart är en väldigt enkel process. Men om du vill veta mer om det så föreslår jag. Att du klickar på länken så kommer du till receptet på en sådan. För mitt hetaste tips är nämligen att du gör en själv. Strunta i de där plastburkarna i mejerikylen. För en egen surdegsstart kan du sedan ha för alltid om du vill. Det är bara att plocka fram den och mata på den då och då. Så kommer den att bli din allra bästa vän i köket framöver…

Surdegs discard vad är det?...

Jag har ju redan lagt upp ett recept på en pasta som är smaksatt med saffran. I det receptet använde jag mig dock av en matad surdegsstart. Vilket funkar alldeles utmärkt men det går faktiskt som jag berättat tidigare. Att använda sig av en något som på engelska brukar kallas för en sourdough starter discard. Vilket är just den del av surdegsstarten. Som man slänger bort när man matar den.

Surdegsstart så mycket bättre än jäst
Gör din egen surdegsstart och den kommer att bli din bästa vän i köket..

En frisk och glad surdegstart..

Det man dock bör tänka på det är att surdegsstarten. Inte har blivit bortglömd och övergiven i kylskåpet i flera månader. Det kan nämligen vara en lite sorglig syn. Alldeles brungrå och med en vätska på toppen. En sådan kan naturligtvis behövas fräschas upp och matas ett par gånger. Men en surdegsstart som är hyfsat fräsch och som du brukar använda regelbundet. Ja den är förstås något helt annat och funkar alldeles utmärkt. Till en massa annat gott förutom denna surdegs pasta. Så om du till exempel vill ha lite tips på ett par goda efterätter. Att njuta av så kan jag rekommendera mina friterade äppelklyftor eller härliga pannkaksbakelser.Men nu så ska vi ju göra surdegs pasta…

Det här behöver du till din pasta deg...

 • 4 dl ekologiskt stenmalet vetemjöl eller siktat dinkel. Jag brukar oftast använda mjöler från Saltå kvarnMen det finns andra bra mjöler också så hitta din egen favorit.
 • 3 ägg
 • 1,5 dl surdegsstart discard eller matad om du så vill.
 • En matberedare
 • Något att kavla ut pasta degen med och en kniv.

Gör din pasta deg så här...

 1. Börja med att mäta upp mjölet i blandar skålen.
 2. Sedan tillsätter du ägg och surdegsstart
 3. Därefter kör du matberedaren någon minut eller så. Du kommer att se att det blir till en rund degklump i blandar skålen. Om din deg inte går ihop så tillsätt eventuellt någon matsked vatten. Blir den för lös tillsätt istället någon matsked mer mjöl.
 4. Plasta sedan in pasta degen eller lägg den i en skål med lock så att den hålls fuktig. Låt den stå framme i rumstemperatur i någon timme eller så. Sedan ställer du den i kylskåpet så att den får mogna. Det är upp till dig hur länge. Men allt mellan 1-3 dygn beroende på vad du vill uppnå. Ju längre du väntar ju mer lättsmält och smakrik blir pastan.
 5. Pastan är ju en färsk pasta och behöver bara kokas i 1-3 minuter. Glöm inte att salta pasta vattnet ordentligt. Pasta vatten ska vara som havet har jag fått lära mig. Så i med en rejäl näve salt så att pastan får lite smak.
Pasta med spenatpesto med en liten surdegstwist..
Pasta med spenatpesto med en liten surdegstwist..

Baka ut din pasta...

Jag ska börja med att erkänna här och nu att jag inte är någon som helst expert. På att forma pasta och jag har än så länge inte investerat i en pastamaskin. Men jag brukar kavla ut pastadegen så tunt jag bara kan. Enligt vad jag har fått förklarat för mig. Så ska den vara så tunn att man nästan kan se igenom den. Jag brukar mjöla ordentligt så att den inte klibbar fast på kavel och bänkyta. För att sedan få till en slags tagliatelle variant. Så viker jag därefter den utkavlade degen ett par gånger. För att sedan skära längderna i smala remsor. Om du liksom jag är novis på pasta bakning. Så testa dig fram bara och ha kul. Se också detta recept som en utgångspunkt. Som du själv sedan kan utveckla vidare. Kanske genom att öka på och minska i ingredienslistan. Föra att på så sätt få till din ultimata konsistens på degen.

Pasta med spenatpesto med en liten surdegstwist..

Det här med surdeg och fermentering...

Surdeg är urgammal en fermenteringsteknik som är helt fantastisk. Vilket beror på de små innevånarna. Som finns i en surdegskultur och är de som gör själva grovarbetet. Med att transformera mjölet i degen till något mer näringsrikt. Men dessutom mera lättsmält för våra magar. De små innevånarna jag pratar om ja det är ju förstås. Alla de fantastiska bakterier och jästsvampar. Som är de som får surdegsstarten att bubbla och jäsa ditt surdegsbröd. Ja det finns så mycket att berätta om det här. Samt massor av olika typer av fermenteringar. Men jag överlåter faktiskt åt dig att kolla runt här på min webbsida. För att utforska mina olika typer av recept. Det finns något för alla.

Spenatpesto så galet gott...

Men jag utlovade ju ett recept spenatpesto och det finns ju redan massor av olika recept på detta. Men jag tänkte att jag delar väl med mig av mitt. Så att den som vill kan testa det också. Pesto är ju så otroligt gott och om man odlar sin egen basilika. Så är det ju vansinnigt gott att göra sin pesto på det. Men i detta receptet ska vi använda oss en annan skön gröning. Nämligen färsk spenat som går alldeles utmärkt att göra pesto på. Men för att smaksätta den lite så ska vi ha i lite salvia och citron. Det blir väldigt fräscht och gott och istället. För de traditionella pinjenötterna så blir det lite härliga valnötter.

Spenatpesto på mariasfeelinggood vis...

Att göra en spenatpesto är så enkelt men liksom med pastan. Så krävs det mixer eller matberedare. Om du sedan vill exprimentera lite så kan man ersätta spenaten med till exempel grönkål. Valnötterna kan dessutom bytas mot någon annan typ av nötter eller frön. Kryddörten salvia är en ganska ny bekantskap för mig. Som har en fantastiskt god smak men är du lite skeptisk till den. Så ta något annat som du tycker om. Det är ju det fina med recept tycker jag. Just att man kan testa sig fram och hitta sin alldeles egna touch. Det här receptet räcker till en ganska stor sats med pesto. Så om du får pesto över är den perfekt att frysa in för senare behov.

Pasta med spenatpesto med en liten surdegstwist..

Det här behöver du till din pasta pesto...

 • Spenat cirka 200 gram
 • 1,5-2 dl olivolja
 • 2 dl valnötter
 • cirka 2 dl riven parmesan eller någon annan smakrik ost
 • Färsk salvia efter din egen smak och tycke.
 • Saften och zesten från en halv citron.
 • En nypa havssalt
 • Grovmalen svartpeppar
 • 1-2 vitlöks klyftor färska eller fermenterade
Vitlök är busenkelt att fermentera och toppen att ha på lut i kylskåpet...

Gör så här...

 1. Fyll först upp blandarskålen med spenat,salvia,valnötter,vitlöksklyftor och parmesan.
 2. Sedan är det bara att tillsätta olivoljan och börja att mixa.
 3. Kör tills du får en jämn och fin och härligt grön smet.
 4. Smaka sedan av med citronsaft,citronzest,salt och peppar.
 5. Om du sedan tycker att peston är för tjock så tillsätt bara lite mer olja eller vatten.
Pasta med spenatpesto med en liten surdegstwist..

Bara blanda och njut av din surdegs pasta...

Sedan är det bara att blanda den nykokta pastan med spenatpeston. Jag brukar även har lite små halverade coctail eller plommon tomater. I min pasta men ta det som du tycker om. Lite extra parmesan på toppen är också gott tycker jag. Men finns en hel värld med fantastiska ingredienser där ute. Så kör på och utveckla gärna detta recept vidare och gör det till ditt eget.

Pasta med spenatpesto med en liten surdegstwist..
Pasta med spenatpesto med en liten surdegstwist..

Lycka till...

Sådär ja lycka till med din pasta nu och varmt välkommen tillbaka. Det finns så mycket god fermenterad mat. Som man kan testa på och det finns något för alla. Allt ifrån härligt krispig surkål till frisk och god Sötpotatis soda. Så ta gärna en titt bland mina recept och hitta något som du tycker verkar kul. Då brukar det oftast bli bra för allt blir så mycket bättre när man har roligt. Det tycker i varje fall jag och fermentering är enligt mig både kul, intressant och lustfyllt. Med det vill jag bara önska dig en riktigt spännande resa. In i fermenteringens underbara värld….

/Maria