Gör en jättegod dryck på rågbröd...

Fermenterade drycker ja jag måste bara få säga det igen. Det är ju så otroligt roligt och spännande att göra. Det är nog faktiskt det som roar mig allra mest. När det kommer till fermenteringen och handen på hjärtat. Vem älskar väl inte en härligt frisk och bubblig dryck? Jag läste någonstans att bubbliga drycker. Alltid har varit särskilt populära bland oss homosapiens. Kanske är det den där lite pirriga känsla på tungan. Som lockar oss människor så mycket ,stora som små. Ja vad vet jag men gott är det i alla fall och idag. Så tänkte jag lägga upp ett recept. På en gammal rysk dryck som man gör på bland annat rågbröd. Låter det som något för dig? I så fall är det bara att hänga på här för nu kör vi…

Dryck på rågbröd med urgamla traditioner...

Rysk kvass på rågbröd..

Ja jag har ju egentligen alla redan lagt upp ett par recept. På just bubblig och härlig Kvass här på webbsidan. Ett på härligt rött Hibiskus te med lite juliga smaker. Samt ett på friska och härliga hallon och mynta. Så om du blir nyfiken på dem. Är det bara att klicka på länkarna. För de är båda två jättegoda och dessutom väldigt enkla att göra. Men idag så ska vi göra något som man skulle kunna kalla för. En slags rysk svagdricka på rågbröd, socker, vatten och eventuellt lite russin. Om nu detta låter lite märkligt så kan jag faktiskt intyga. Att det är vansinnigt gott och smakar inte rågbröd alls. Nix för denna dryck är härligt sötsyrlig och vansinnigt god.

Dryck på rågbröd med urgamla tradition

Fermentering och alkohol...

Som sagt Kvass är från början en typ av svagdricka. Men betyder det då att den innehåller alkohol? Svaret på denna fråga är ja det gör den. Det beror nämligen på att den är fermenterad . Vilket ju nnebär att den är jäst och jästa drycker innehåller en viss mängd alkohol. Men då ska man vara medveten om att alla fermenterade livsmedel. Innehåller till viss mån en liten procent alkohol. Detta gäller allt från surkål,yoghurt och kefir. Till kombucha vattenkefir och alltså kvass. Men som sagt en väldigt liten procent alkohol. Man beräknar att kvass av den här typen innehåller mellan 0,5-1 procent alkohol. Alltså mindre än i en lättöl och ungefär lika mycket som i Kombucha.

Dryck på rågbröd med urgamla tradition

Traditionell rysk kvass...

Som jag berättade tidigare så är kvass en traditionell dryck från Ryssland. Som har väldigt gamla anor och kan spåras ända till år 989 e.kr. Precis som med öl och svagdricka. Så uppkom det på grund av att man ville förbättra kvaliten på vattnet. Som inte alltid var så rent och lämpligt att dricka. Kvass bryggdes i stort sett i alla hem och enligt den gamla traditionen. Så använde man sig då av björksav/ honung och gammalt torrt rågbröd. Själv så har jag testat mig fram bland lite olika kvass recept. Som finns att hitta och kommit fram till ett recept. Som jag tycker blir bäst och som resulterar i en väldigt god. Samt lagom bubblig dryck med probiotiska egenskaper.

Dryck på rågbröd med urgamla traditioner..

Probiotiska egenskaper vad bra!!...

För några år sedan hade jag inte en susning om. Vad probiotiska egenskaper innebär. Men det är ju något alldeles fantastiskt och faktiskt huvudskälet. Till att jag sitter här och lägger upp recept som jag vill att du ska prova. För probiotika är nämligen ett annat namn för nyttiga bakterier. Som främjar vår tarmflora och hälsa överlag. Bakterier som finns överallt omkring oss. Ja faktiskt på och inuti oss också om man ska vara mer exakt. När dessa små godingar hittar sin väg ner i våra tarmar så kan de vara oss till stor hjälp. Där kan de nämligen syssla med att hjälpa till med allt från. Vår hormonproduktion till att stärka vårt immunförsvar. Visst är det väl fantastiskt? Att något som vi alltid har fått lära oss att akta oss för. Faktiskt också är de som kan hålla oss friska. Det har nämligen naturen ordnat till för oss…

Dryck på rågbröd med urgamla tradition

Cirkeln är sluten...

Jag ska vara helt ärlig och erkänna här och nu. Att när jag först hörde talas om en dryck bryggd på mörkt gammalt bröd. Så tja.. jag var väl väldigt tveksam helt enkelt. Så därför så valde jag istället att göra min kvass på bär och te. Men med tiden så har jag börjat att tänka annorlunda. Så nu är cirklen sluten som man skulle kunna uttrycka det. Jag är nu redo för en härlig rågbröds kvass är du?

Dryck på rågbröd med urgamla tradition

Naturlig fermenteringsprocess eller kaos på diskbänken...

Det finns flera olika vis att göra rågbrödskvass på. Jag har testat några stycken men kommit fram till detta sätt. Om ni inte är helt nya inför rågbrödskvass. Så kommer ni att märka. Att jag inte använder mig av jäst och det finns en anledning till det. Jag har nämligen testat men jag var inte nöjd med resultatet. Det blev en ganska otäckt besk och spritdoftande dryck. Som dessutom till min sambos förfäran orsakade koas på vår diskbänk…ha ha!!… Men jag har även förstått att när man tillsätter jäst. Så går man miste om denna drycks. Probiotiska egenskaper och det vill jag ju inte. Det är nämligen genom en långsammare fermenteringsprocess. Som de goda bakterierna och naturliga jästsvamparna får komma till sin rätt.

Dryck på rågbröd med urgamla tradition

Val av ingredienser till din rågbröds kvass...

Som jag berättade tidigare så har kvass traditionellt bryggts på björksav och honung. Men i mitt recept så har jag valt att använda mig av ekologiskt rörsocker. När det kommer till bröd så använder man sig traditionellt av gammalt torrt (ej mögligt !)rågbröd. Helst med så få ingredienser som möjligt. Jag tyckte dock att när jag kombinerade det sedvanliga rågbrödet. Med mitt egna surdegsbröd så blev det riktigt bra.Man kan torka brödet i ugnen eller bara låta det ligga framme.Många rostar sitt bröd för att få till lite extra smak och färg på kvassen. Så testa dig gärna fram för att få till den smak som passar just dig.

Det här behöver du för att göra rågbröds kvass...

 • 4 dl torrt rågbröd i småbitar..Eller prova som mig och blanda upp det lite. Med ditt egna surdegsbröd som du eventuellt rostar.
 • 2 dl ekologiskt rörsocker. Jag tycker att det vita funkar något bättre i detta fallet.
 • En 2 l glasburk eller behållare med tätslutande lock. Gärna med gummiring på som släpper ut lite kolsyra.
 • Flaskor i tjockt glas eller plast med täta korkar att tappa upp din färdiga Kvass i. Gärna gamla öl flaskor eller andra stadiga flaskor som står pall för tryck.
 • Vatten 2 dl +cirka 1,5 l
 • Eventuellt 0,5 dl ekologiska russin till efter fermentering.
Dryck på rågbröd med urgamla tradition
Dryck på rågbröd med urgamla tradition

Så här gör du...

 1. Börja med att koka upp vatten i en kastrull
 2. När vattnet har kokat upp så ställer du det åt sidan och låter det svalna något.
 3. Under tiden så bryter eller skär du brödet i mindre bitar. Lägg därefter brödet i glasburken.
 4. Mät sedan upp sockret i en skål som rymmer sockret plus 2 dl vatten.
 5. Om sedan vattnet har svalnat av lite så häller du 2 dl över sockret. Rör därefter om tills sockret har lösts upp.
 6. När resten av vattnet har svalnat till strax under 50 grader. Så häller du socker lösningen över brödet. För att sedan fylla på med resterande vatten. Men fyll inte ända upp utan lämna cirka 5 cm upp till kanten. Så att drycken får plats att expandera.
 7. Därefter sätter du bara på locket och skakar burken. Så att allt blir omblandat.

Fermentera din rågbröds dryck...

Sedan är det dags att låta din dryck få fermentera i rumstemperatur i cirka 3-5 dagar. Jag rekommenderar att du ställer burken i en djup tallrik på köksbänken. Då har du den under uppsikt och tallriken skyddar din köksbänk. Från eventuell översvämning för det kan börja bubbla ganska rejält. Även utan tillsatt jäst det kan jag personligen intyga. Men det är en del av processen och ganska häftigt tycker jag. Jag brukar även vända burken uppochner. Någon gång per dag och sedan försiktigt släppa ur lite kolsyra. Har du en burk med gummiring så drar du lite i flärpen bara. Efter en dag eller två kommer du att börja se små bubblor i burken. Brödet kommer dessutom att flyta upp till ytan. Det är toppen och betyder att jäsningen är igång.

Dryck på rågbröd med urgamla tradition

Smaka av...

Efter cirka 3 dagar är det dags att börja smaka av din dryck. Det är nu helt upp till din egen smak. Hur syrlig du vill att din kvass ska vara. När du tycker att den är lagom så är det dags att sila av brödet. Jag brukar bara ha en vanlig trådsil. Om du sparar brödet så kan du använda det som en slags startkultur. På samma sätt som en surdegsstart eller gingerbug. Det räcker då med cirka 2-3 dl och så upprepar du samma process som tidigare. Själv har jag bara upprepat processen ett par gånger. Så jag vet inte riktigt hur länge rågbröds kulturen håller. Eller om man kan förvara den i kylskåpet som en surdegsstart. Men om du vill så kan du ju testa och se.

Mera bubblor...

Om du inte är riktigt nöjd med kolsyran i din kvass. Så kan du hälla tillbaka drycken i burken. Sedan tillsätter du lite russin, sätter på locket och väntar någon dag till. Innan du tappar upp kvassen på glasflaskorna. Alternativt så kan du tappa upp kvassen direkt. För att sedan lägga i några russin i flaskorna. Sedan låter du kvassen stå framme i rumstemperatur i ett dygn till. Mitt tips är sedan att du ställer drycken i kylskåpet för kylning. Innan du öppnar flaskorna så slipper du eventuellt spill. Var även medveten om att det byggs upp kolsyra i flaskorna över tid. Så lämna inte kvassen för länge utan att i så fall pysa dem någon gång.

Förvaring...

Jag är lite osäker på hur länge kvassen håller sig. För än så länge har min tagit slut efter någon vecka eller så. Men min gissning är att det är ungefär som andra fermenterade drycker. Som till exempel Kombucha, Gingerale eller annan kvass. Som ju blir syrligare och mer bubblig över tid. Men mitt tips är att du provar. Min egen erfarenhet är att fermenterade livsmedel väldigt sällan blir dåliga. Men däremot blir de med tiden sura och därför kanske inte så goda längre. Men det är ju en smaksak och vissa älskar riktigt sura saker. Själv så har jag kommit att uppskatta syrliga saker som Surkål till exempel. Det är numera bland det bästa jag vet och jag äter det varje dag.

Härligt krispig surkål på rödkål äpple och ingefära....

Lycka till...

Med det sagt så önskar jag dig lycka till med din rågbröds kvass. Själv så tycker jag att den är väldigt läskande och god. Om det skulle vara så att detta recept väcker ditt intresse. För andra goda fermenterade drycker så kan jag varmt rekommendera. En härligt syrlig och god Gingerale till exempel. Eller varför inte en härlig Kombucha som faktiskt inte alls är så svårt att göra själv. Klicka bara på länkarna så hittar du recept på dessa båda galet goda drycker.

Kvass med hallon/ lime och mynta...så läskande och enkelt att göra..

Baka med surdeg...

Något som jag annars kan tipsa om är hur du kommer igång med surdegsbakning. Det är så enkelt att göra sin egen surdegsstart. Som du sedan kan baka fantastiskt gott surdegsbröd med. Men du kanske inte känner till. Att en surdegsstart kan användas till att göra massor av gott. Allt från smarriga våfflor, pannkakor, muffins och chokladtårta tårta. Till läckra pajer, tortillas och pizza. Ja möjligheterna är verkligen oändliga och din surdegsstart. Kommer att bli din allra bästa vän i köket om du så vill. Du förvarar den bara i kylskåpet. För att sedan ta fram och mata den då och då. Så kan du ha den för resten av ditt liv visst är det väl alldeles fantastiskt?

Chokladtårta med surdeg mariasfeelinggood.se
Baka en smarrig chokladtårta med surdeg i smeten...

Välkommen tillbaka...

Men det var allt för idag och jag önskar dig varmt välkommen tillbaka. Till mariasfeelinggood.se och fermenteringens underbara värld. Välkommen dessutom att följa mig på mitt instagram. Där brukar jag lägga upp lite bilder på mina fermenterings projekt. Samt lite annat som jag tycker är kul att dela med mig av. Om ni vill kan ni även titta in på min youtube kanal. Där jag försöker att lägga upp lite videos då och då. Hör gärna av dig via min kontaktsida. Eller skicka mig ett DM på Instagram om du undrar över något.

/Maria