Gingerale gör din egen läskande hälsodryck.

Gingerale gör din egen läskande hälsodryck.

Gör din egen Ginger ale

Har du druckit Ginger ale någon gång? I vilket fall så kan jag nästan svära på att du aldrig druckit en som smakar lika fantastiskt som den här. 

Den här Ginger alen görs nämligen på färsk ingefära som dessutom är toppen för vår hälsa. Själv så använder jag ingefära i många av mina recept och särskilt då i mina fermenteringar. För förutom att ingefära ger ett sådant härligt sting så har den antiinflammatoriska egenskaper och är så otroligt bra för vår tarmflora.

Jag vill nu inte bli allt för långrandig och beskriva alla ingefärans egenskaper. Men om du blir nyfiken så kolla gärna på youtube videon längst ner i inlägget.

Ingefäran har även en kusin som heter Gurkmeja och som också står högt i kurs. När det gäller antiinflammatorisk kost och om du vill läsa om den så klickar du bara på länken här.

 

 

För att göra Ginger ale behöver du följande följande…

  • En glasburk ca 2 l med lock gärna en för konservering med gummiring
  • Ingefära ca 5 cm eller mer om du vill.
  • 1 dl ekologiskt rörsocker
  • 0,5 tsk havssalt
  • 4 dl kranvatten
  • Filtrerat vatten
  • Saft från 2 citroner eller 1 citron och två lime
  • 1 dl Gingerbug och då menar jag själva vätskan men det gör inget om det följer med lite ingefära, obs! Du kan hitta recept på en Gingerbug om du klickar här.
  • Som extra smaktillsats lite färsk mynta eller rosmarin 

 

Gör så här.

Hacka ingefäran i små bitar och lägg den i en kastrull tillsammans med socker salt och 4 dl vatten.

Koka upp och låt det sjuda i ca 5- 10 min till ett ingefärste. Det ska dofta friskt av ingefära. Gärna så att det sticker till i näsan för då är det perfekt.

Lyft kastrullen av plattan och låt teet stå och dra en stund.

Pressa sedan citronerna och om vill du kan välja att byta ut en citron mot 2 lime. Det blir nämligen väldigt gott det också.

Häll sedan först ingefärsteet i burken fyll på med citron/lime saften och eventuell smaktillsats. Fyll sedan på med filtrerat vatten men lämna några centimeter upp burkens öppning för att ge vätskan plats att expandera.

Om vätska fortfarande är varm så låt det svalna till rumstemperatur innan du tillsätter din Gingerbug. Viktigt!! för hög värme dödar nämligen ingefärskulturen och då startar ingen fermenteringsprocess. Avsluta sedan med att sätta på locket.

 

 

 

 

Fermentera i rumstemperatur

Ställ burken i rumstemperatur förslagsvis på diskbänken dock ej i direkt sol. Efter  cirka 2 dygn så kan du se att att fruktkött och ingefära flutit upp på ytan och det har bildats ett skum. Om du försiktigt öppnar locket på burken så kan höra att det pyser lite. Då är det klart och det är dags att sila av drycken och tappa upp den på flaskor. 

Tänk på att skruva på korkarna ordentligt för att hålla kvar kolsyran i flaskorna.

 

 

Mera bubblor

Låt sedan  flaskorna stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur för mer kolsyra. Ställ dem sedan i kylen och konsumera inom ca 2 v. Ginger alen fortsätter nämligen att fermentera i kylen men långsamt och blir mer bubblig och syrlig över tid.

 

Observera! att Ginger ale är ej att förväxla med sin mer alkohol starka kusin Gingerbeer som kräver betydligt längre fermenterings tid och lite annat också vad jag förstått.

 

Till sist…

Det var det jag hoppas du gillar receptet och provar lite Ginger ale nu. Själv så tycker jag att den så är galet god och helt perfekt en varm sommardag med lite isbitar i. Mums!!! 

Du har väl förresten inte missat att du även kan använda din Gingerbug till att göra andra goda nyttiga läskedrycker. Som till exempel den här läskande och goda jordgubb/ lime sodan.

Lycka till!!

/Maria