Gingerbug en riktig liten goding att fermentera med.

Gingerbug en riktig liten goding att fermentera med.

Gingerbug en riktig liten goding att fermentera med.

Gingerbug vilket konstigt namn! Är det en insekt kanske? Nix ingen insekt men däremot en typ av startkultur. En riktig liten goding faktiskt som du gör med ingefära socker och vatten. Thats it! Klicka här för ett recept.

Naturlig läsk

Du kanske tror att läsken som vi dricker idag alltid har gjorts på det sättet som vi gör den nuförtiden. Men så är det faktiskt inte alls.

I hundratals år förmodligen ännu längre har människan berett naturlig kolsyrad dryck. För då som nu tyckte folk om att dricka en bubblig dryck tydligen. Men det sättet som vi gör läsk på idag kom man på först någon gång i slutet på 1800-talet.

Så den sockerdricka som vi kan läsa om i böckerna om Emil i Lönnerberga. Ni vet den där drickan som vi kan läsa att Emil köpte. Som han sedan drack upp till sin pappas förtret på auktionen i Backhorva. Den är faktiskt inte alls samma sockerdricka som står på hyllorna i butiken idag. För den drycken blev till genom och vad säger ni nu då? Jo genom fermentering förstås. Socker och vatten fick jäsa och då blir det nämligen till en söt bubblig dryck.

Jäst juice eller te.

När man låter fruktjuice eller te med socker i få jäsa blir det till en helt naturligt kolsyrad dryck. Som dessutom innehåller massor av nyttiga bakterier för vår tarmflora. Det var sådan läsk de drack förr i stället nutidens läsk. Som bara är vatten med ett tillsatt konstgjort smakämne som smakar hallon till exempel. Där man tillfört kolsyran på mekanisk väg och saknar dessutom de probiotiska egenskaperna som en naturligt kolsyrad dryck har.

En gingerbug är jätteenkel att göra själv hemma och innehålleralltså bara ingefära socker och vatten. Men med den kan du seadan göra en jättegod gingerale till exempel. Du kan förövrigt göra hur mycket av naturlig probiotisk läsk du vill. klicka här för ett recept

Så varför inte prova att göra en gingerbug och göra en fantastiskt god probiotiska dryck. Som är bra för kroppens funktioner istället för en läsk med enbart tomma kalorier. Det är så enkelt och jätteroligt och som sagt du kan välja vilken typ av smaksättning du vill t ex jordgubbe hallon persika det är bara fantasin som sätter gränsen. Klicka här för lite inspiration.