Mjölkkefir den ultimata mjölkdrycken

Mjölkkefir den ultimata mjölkdrycken

Hur gör man sin egen Mjölkkefir?

Peppad att göra din egen Mjölkkefir? Så bra vad glad jag blir du kommer inte ångra dig. För att göra sin egen Mjölkkefir hemma i sitt eget kök kunde inte vara enklare.

När man dessutom tänker på hur många bra hälsoeffekter denna syrliga goda dryck har. Så finns det så stora vinster av att bara lägga lite Mjölkkefir till sin kost. Läs mer här 

Mjölkkefir kan göras på lite olika sätt men i det här receptet använder vi oss av Mjölkkefirgryn. Vad är kefirgryn läs här

 

Så fantastiska Mjölkefirgryn mariasfeelinggood.se

 

För att göra mjölkkefir behöver du följande.

 • En glasburk att fermentera i 1-1/2 liter med lock. Gärna en för konservering med gummiring de är jättebra att fermentera i. Jag har hittat bra och billiga på Ikea klicka på länken här om du vill kolla på dem.
 • En sil att sila dina gryn med
 • En plastbunke
 • En slickepott
 • Något att förvara din färdiga Mjölkkefir i. En glasbehållare med lock passar bäst.
 • 3 msk Mjölkefirgryn
 • ca 5dl -1 l Ekologisk 3 % Mjölk
 •  

 

Gör så här.

Lägg dina aktiverade gryn i fermenteringsburken häll på mjölken och sätt på locket.

Ställ burken i rumstemperatur förslagsvis på din köksbänk men ej i direkt solsken. Efter ca 24 timmar beroende på hur aktiva grynen är och hur varmt du har i köket så är kefiren klar.

Den ultimata fermenterings temperaturen är 23-25 grader. Men om man har kallare hemma kan man ställa burken t ex i ett skåp. Eller på ett varmare ställe men tänk på att inte placera den inte ihop med andra livsmedel.

 

 

Men hur vet man att kefiren är klar då?

Du ser det lättast genom att vicka lite på burken för att se om mjölken har tjocknat har den det, är den klar. Annars kan du vänta lite till men högst i 48 timmar.

För sedan måste grynen ha ny mjölk för att inte svälta. Ju längre fermenterings tid ju syrligare blir dessutom kefiren så man får hitta sin egen balans.

 

 

Ha lite tålamod.

I början får man räkna med att Mjölkefiren är lite tunnare i konsistens. Men ha lite tålamod för grynen kan behöva lite tid att vänja sig vid den nya miljön. Men jag lovar efter ett par fermenteringar så blir den tjockare. Då kommer du att märka att grynen växer och förökar sig.

Det är helt normalt och jättebra för då trivs grynen. Då är det bara att ta bort en del av grynen. Så att det blir lagom mycket att fermentera med.

När Kefiren är klar så silar du den med silen ner i plastbunke. Sedan lägger tillbaka grynen i fermenteringsburken och fyller på med ny mjölk.

 

 

Rengöring.

Du behöver inte diska burken mer än en gång i veckan eller om du tycker att den ser väldigt kladdig ut. På så sätt skapar man en bra miljö för grynen att trivas i och de kommer att göra en jättefin mjölkkefir.

Innan man fyller upp den nygjorda Kefiren i sin glasbehållare för förvaring i kyl. Så kan man lämpligen vispa den lite till jämn och fin konsistens.

Kefiren tjocknar även lite när den kyls. I kylen klarar sig kefiren i ca 3 veckor.

 

Pausa dina gryn.

De grynen som blir över kan du förvara i en burk med mjölk i kylen eller ge bort till någon som också vill göra Mjölkkefir. Man kan även frysa dem i en plastburk täckta med lite mjölk för längre förvaring.

Vill man inte göra mer kefir så kan man pausa dem i en burk med mjölk i kylen. Men efter en vecka måste man sila av mjölken och fylla på ny annars svälter grynen. I frysen klarar de sig några månader.

Generellt kan man säga att Kefirgrynen trivs som bäst när de får vara i rumstemperatur och göra kefir. När man ställt dem på paus så är de lite segare i början och kefiren blir lite tunnare.

Ett tips är att inte göra så mycket kefir i taget så kan man hålla igång dem mer regelbundet.

 

Att tänka på.

Kefirgrynen är känsliga för värme så undvik t ex att lägga dem i en en skållhet burk .

Man bör även tänka på att att noga skölja bort eventuella diskmedelsrester från dina fermenterings redskap. Detta för a att det ska komma i kontakt med dina gryn.

Diskmedel gillar de inte nämligen för de är ju bakterier trots allt. Men väldigt bra och nyttiga sådana.

 

 

Lite tips på vad man gör med sina gryn om man får för mycket.

 • Mixa ner dem i dina smoothies de smakar inget och du får lite extra boost på din smoothie en del äter dem och gillar det.
 • Ge dem till hunden probiotikan i grynen ska tydligen vara bra för hundar
 • Gödsla kökslanden funkar tydligen jättebra.

Så jag tror det var allt lycka till med er kefir tillverkning det kommer att gå så bra. Kefiren är jättegod att äta bara som den är t ex med lite bär frukt och granola på.

Det blir jättegoda smoothies med den och man kan använda den till dipsåser. Man kan enkelt sila av den och göra Kefir ost. Den vassle som man får över kan man ha till sina mjölksyrade grönsaker. Hitta recept för det här.

Lycka till!!

/Maria