Så fantastiska Mjölkkefirgryn mariasfeelinggood.se

Så fantastiska Mjölkkefirgryn mariasfeelinggood.se

Så fantastiska Mjölkefirgryn är du lite nyfiken på dem kanske? Vad glad jag blir för det är nämligen riktiga favoriter till mig. Jag använder dem dagligen och tycker dem är toppen.

Varför då? Jo för med dem kan du nämligen göra den goda och nyttiga mjölkdrycken Mjölkkefir. Läs mer om den här. En fermenterad mjölkdryck som innehåller massor av nyttiga bakterier för din tarmflora och dessutom mängder av mineraler och vitaminer. Hitta recept här.

Inte alls ett gryn.

Mjölkefirgryn är egentligen inte alls ett gryn utan en bakterie och jäst koloni som ser ut ungefär som risgrynsgröt.

Tyvärr så finns de inte att köpa i någon affär än så länge. Men inga problem de går enkelt att beställa i torkad form från en sida som heter gröntlevande.se. Du måste då först aktivera dem med lite mjölk men det är enkelt och sedan är du igång.

Med mjölkkefirgryn kan man som sagt var göra Mjölk Kefir som sägs ha sitt ursprung i Kaukasiens bergstrakter.

Mytomspunnet gryn.

Det finns många berättelser om mjölkkefirgrynen men ingen kan med säkerhet säga var de kom ifrån från början. Vad jag har förstått så har man försökt att att framställa mjölkkefirgryn på mekanisk väg. Men tydligen så har man inte lyckats med det.

Det finns de som tror att det var mjölkkefir som en gång Abraham i bibeln drack. Det ska tydligen ha varit orsaken till att han enligt bibeln blev så gammal och drygt 800 år.

Det finns även gammal historia om kefir som innefattar en prins och en prinsessa. Dessutom en intrig innefattande en kidnappning och en flykt. Låter som material till en roman kanske.

Vad man än vill tro om detta så är grynen fantastiska tycker jag. Liksom med surdegskultur kan du när du skaffat dem ha dem för resten av ditt liv. Men bara om du tar hand om dem för de behöver nämligen mat i form av mjölk. Ja egentligen är det laktosen i mjölken som de lever av och utan den så dör de.

Hur du förvarar dina gryn.

När man inte använder sina kefirgryn till att göra kefir med så kan man ställa dem i en burk med mjölk i kylen.

Då stannar nämligen fermenteringsprocessen av men inte helt. Så efter en vecka eller så måste de ha ny mjölk för att inte svälta ihjäl.

Om man vill förvara sina gryn under en längre tid så kan man istället frysa in dem i en plastburk med mjölk. Då klarar de sig där några månader i alla fall.

Förökar sig över tid.

De växer även till sig lite och förökar sig över tid och då kan man antingen frysa in dem och ha som en backupp. Annars kan man dela med sig till andra som vill göra kefir. Bra va?

Man kan även ge dem till hunden det ska tydligen vara jättebra för deras magar. Många mixar ner dem i smoothies för lite extra probiotika boost.

De ska tydligen även att funka som gödning i trädgårdslanden.

Kort och gott så är de små fantastiska saker som är så bra att ha hemma.