Sauerkraut/Surkål mjölksyrat är enkelt och kul.

Sauerkraut/Surkål mjölksyrat är enkelt och kul.

Sauerkraut/Surkål är så fantastiskt.

Sauerkraut/Surkål det finns så många recept på det och dessutom så olika åsikter om hur man mjölksyrar.

Att det känns nästan lite som en religion. Man ska knåda och använda tyngder och jag vet inte vad.

Så när jag nu lägger ut det här receptet. Kommer det säkert vara någon som tycker att jag har fel . Men det är helt ok .

 

 

Hitta ditt eget sätt

Var och en måste hitta sitt sätt och jag har hittat mitt som jag är nöjd med. Som jag tycker funkar för mig i min vardag.

Jag tycker att det är viktigt att inte krångla saker och ting för mycket.För då blir även nya saker till något som man tycker är enkelt och roligt att göra. Även om det är något som man kanske aldrig gjort förut.

Chansen är då också större att man gör om det så att det till slut blir till en vana. I det här fallet blir det till en riktigt god vana.

Jag har testat att mjölksyra lite allt möjligt men det här receptet är det som jag gillar allra mest.

 

Fullproppad med nyttigheter

Sauerkraut eller Surkål som vi säger här hemma är något alldeles extra. Den är verkligen fullpackad med goda bakterier som är så viktiga för vår hälsa.

Den innehåller den massor av mineraler men dessutom vitamin C. Som väl de flesta vet boostar vårt immunförsvar.

 

 

Lite historia.

Det sägs att det var Sauerkraut/Surkål som kapten Cook en gång hade med i lasten på de långa sjö resorna.

Det räddade hans besättning från att insjukna i skörbjugg som var en sjukdom orsakad av brist på just vitamin C. Den var ett gissel för de som var länge ute på till havs på den tiden och skördade många modiga sjömäns liv.

I vår moderna tid kan den hjälpa mot magsjuka och även mot allergi.
I varje fall är det enkelt, väldigt tacksamt och fantastiskt gott.

Det fina är dessutom att det går att variera i det oändliga med olika smaksättningar vilket gör det extra roligt att göra också.

 

 

Det här receptet ger 2 burkar Sauerkraut/Surkål och du behöver följande.

  • 2 st 1 l glasburkar med lock  förslagsvis konserveringsburkar med gummiring de är toppen för fermentering.
  • 1 stor skål att blanda kålen i
  • Ca 1 litet vitkålshuvud 
  • 2 msk vassle från Mjölkkefir. Det är så enkelt häll bara lite mjölkkefir i ett kaffefilter. Då får du vassle och kefiren som blir över blir som en turkisk yoghurt och kallas för kefir ost. Det går att utesluta men det kickar igång fermenteringen snabbare och det minskar risken för att det ska mögla. Vill du lära dig att göra hemgjord Mjölkkefir klicka här. Har du ingen Mjölkkefir går det bra med naturell yoghurt.
  • En filtreringskanna att filtrera vatten i. Ja, jag vet låter krångligt men en filterkanna är inte dyr och du kommer att ha nytta av den om du ska fortsätta med att fermentera och vanligt vatten ur kranen innehåller klor som hämmar fermenteringsprocessen.

 

 

Smaksättning.

Du kan välja att göra en vanlig neutral surkål som är är jättegod. Men du kan även välja att tillsätta en smaksättning och det finns många olika. Till exempel riven färsk ingefära,rivet äpple,blåbär, lingon ,granatäpple eller kanske något annat som du tycker om

På det sättet kan du få en surkål som är efter din egen smak. Testa lite kryddor i som till exempel svartpeppar chili gurkmeja. Använd din fantasi och prova dig fram det är jättekul!

Själv har jag en favorit med ingefära, ananas , gurkmeja och chili. Jag har även gjort en Kimchi inspirerad med morötter vitlök chili. Du kan välja en annan typ av kål om du vill som spetskål eller rödkål till exempel.

Med rödkål får du en fantastiskt god sauerkraut med en otroligt vacker röd färg.Som man kan se på bilden längst upp på sidan.

 

 

Så här gör du.

Riv vitkålen för hand eller i en matberedare och lägg i skålen. Blanda sedan i det övriga du vill ha och till sist tillsätt salt och vassle. Blanda om ordentligt.

Lägg sedan kålen i burkarna men fyll inte för fullt. Utan lämna ca 4 cm upp till kanten. Annars är det risk för översvämning när fermenteringen kommer igång.

Sedan fyller du upp burkarna med det filtrerade vattnet så att det täcker grönsakerna. Sätt på locket/locken och ställ burkarna i rumstemperatur men inte i direkt sol. Gärna på diskbänken så att du har lite koll på dem.

Ett tips är att ställa burkarna på något med en kant på. Det är bra ifall burkarna skulle bubbla över lite.

Efter ett par dagar kommer du att märka att det har börjat bubbla i dem.

Det är bra för det är ett tecken på att fermenteringsprocessen är igång. Du kommer också se att grönsakerna flutit upp till ytan på burken. 

 

 

Det kan bubbla friskt i burkarna.

Det är också ok då är det bara att öppna burken försiktigt för det kan pysa ordentlig. Sedan är det bara trycka ner grönsakerna igen med en sked och stänga burken igen.

Upprepa detta ett par gånger det brukar räcka, vid behov fyll på med lite mer filtrerat vatten så att grönsakerna är helt täckta hela tiden.

När 6 dagar gått är det klart och du kan  ställa in burken/burkarna i kylskåpet.

Där klarar de sig i upp till 9 månader.

Lycka till med er Sauerkraut och jag hoppas så att ni gillar receptet. Klicka här för att läsa mer om mjölksyrat

 

Det var det lycka till med er Sauerkraut/Surkål jag hoppas ni gillar den. Om ni inte blir helt sålda på smaken i början så ge det lite tid. För vissa smaker kan man behöva vänja sig vid. Men efter ett tag så blir man van och till och med längtar efter det. Så har det blivit för mig och nu vill jag inte vara en dag utan min Surkål.

Jag vill även passa på att hälsa er varmt välkomna till min nya webbsida mariasfeelinggoodlife.se. Där skriver jag om hälsa och en naturlig livsstil och lägger även in ett recept då och då.

/Maria