Vattenkefir en nyttig cool läsk mariasfeelinggood.se

Vattenkefir en nyttig cool läsk mariasfeelinggood.se

Vattenkefir den nya coola nyttiga läsken.

Sugen på att testa Vattenkefir? Smart val! Vattenkefir är nämligen en cool nyttig probiotisk dryck och den smakar en lite mindre söt läsk.

Den är verkligen så enkel och kul att göra och tillför kroppen massor av nyttigheter som vitaminer och mineraler

 

 

Fullproppad med nyttiga bakterier.

Precis som Kombuchan så är Vattenkefiren fullproppad med nyttiga bakterier som är toppen för din tarmflora. Nyfiken på Kombucha läs mer om den här.

Men den är inte lika syrlig som Kombucha och smakar mer som en hybrid av en Loka crush och en cider. Den är dessutom lite enklare att göra.

Vattenkefir görs med vattenkefirgryn som inte är några gryn egentligen utan en slags mjuka kristaller.
Tyvärr finns de inte att köpa i butikerna än vad jag vet. Men inga problem. För du kan lätt beställa dem i torkad form från en webbsida som heter gröntlevande.se.

De måste då aktiveras i lite vatten innan du kan sätta igång. Men de kommer med en beskrivning och det är jätteenkelt.

 

 

Det här behöver du för att göra Vattenkefir Steg 1.

 • En glasburk med lock 1 l
 • 1 sil
 • Aktiverade Vattenkefirgryn
 • 4 msk ekologiskt rörsocker
 • filtreringskanna
 • En liter filtrerat vatten
 • Ett fikon eller några russin ekologiskt

 

Så här gör du.

Häll först vattnet i burken häll i sockret och rör om tills det smält. Tillsätt sedan dina aktiverade vattenkefirgryn och fikon/russin och sätt på locket. Alternativt kan man sätta ett kaffefilter over burkens öppning och fästa med ett gummiband. Det finns de som säger att kefirgrynen precis som kombucha scobyn behöver syre för att trivas. Jag har själv provat båda varianterna nu och tycker inte att jag kan inte märka någon skillnad. Men testa er fram till vilken metod ni vill använda och hör gärna av er till mig om ni kommer på något bra.

Ställ sedan burken på en rumstempererad plats. Det går utmärkt att ställa den i ett köksskåp till exempel. Men tänk på att den inte står bland andra livsmedel.

Vänta sedan ca 2 dagar.
Då kan du se att vattnet har skiftat till en ljusgul färg. Du kan också se att det stiger upp små bubblor i från grynen.


Öppna då locket och smaka smaka av den. Den ska smaka lite syrligt lite som äppelcider ungefär. Smakar det fortfarande bara sockervatten så väntar du ytterligare en dag. Men inte längre för då svälter grynen.


När den är klar silar du av kefiren och om du vill göra om processen lägger du bara grynen i en ny burk med vatten och socker.

Du kan dricka Vatten kefiren precis som den är vissa tycker bäst om den så.

Men vill du att den ska bli till en bubblig och god läsk då fortsätter du till steg 2.

 

 

Olika alternativ.

Det finns då två olika sätt att gå till väga för att smaksätta och göra din Vattenkefir till en läskande och god kolsyrad läsk.

 

Med ekologisk juice.

Det enklaste är att tappa upp direkt på flaskor som med tättslutande korkar och som lämpliga för kolsyrade drycker.

Tappa då upp Vatten kefiren och toppa med lite ekologisk juice sätt på korken ordentligt och ställ flaskorna i rumstemperatur i ca 2 dagar.

Kolla om de är klara genom att försiktigt öppna korken lite. Om de då pyser så är det klart. Flytta då över till kylen och vänta tills den är kall.

 

Vatten kefir tillverkning

Med frukt eller bär.

Detta är min egen favorit metod och i mitt tycke det som blir bäst. Du kan använda dig av vilken sorts frukt eller bär du vill.

Dessutom kan du välja att sätta lite extra smak på den genom att tillsätta lite färska örter vanilj färsk ingefära eller någon annan krydda.

Du behöver då ytterligare en burk med lock för att göra det som kallas för en andra fermentering förkortat F2.

Men proceduren är barnsligt enkel du fyller burken med din färdiga Vattenkefir. Fyller på med valfri frukt eller bär och ev extra smaksättning.

Sedan låter burken stå  1-  2 dagar i rumstemperatur innan du silar av Vatten kefiren och tappar upp på flaskor.


Sedan låter jag flaskorna stå ytterligare 1 dag innan jag ställer in dem i kylen.

 

Hållbarhet.

 

Vatten kefiren håller inte lika länge som Kombuchan utan bör drickas upp inom 2 veckor. Den fortsätter att fermentera fast långsamt i kylen. 

Var lite försiktig när du öppnar dina flaskor och håll dig gärna över diskbänken för de kan vara väldigt bubbliga.

 

Pausa dina gryn.

Om du inte vill pausa din Vattenkefir ett tag så lägger du dem helt enkelt i en burk med vatten och socker. Där håller de sig några veckor men sedan måste du sila av dem och fylla på med nytt sockervatten.

Lite tips.

 

 • Använd alltid flaskor lämpliga för kolsyra. Det kan byggas upp en del kolsyra i flaskorna så vill du inte att flaskorna ska explodera använd PET-flaskor eller andra flaskor som håller för tryck.
 • Varför filtrera vattnet? När jag började fermentera undrade jag en del över detta. Som jag har förstått det så innehåller kranvatten klor. Som tydligen ska störa fermenteringsprocessen och inte vara så bra för grynen. På senare tid har jag dock hört att kranvattnet här i Sverige inte innehåller så mycket klor. Men det står naturligtvis var och en fritt att välja om man vill prova vanligt kranvatten. Själv håller jag mig till min filtreringskanna än så länge.
 • Varför ekologisk juice socker  med mera? Vad gäller juicen har jag förstått att ekologisk juice är det bästa för att den innehåller mer näring för att fermenteringsprocessen ska komma igång. Vad gäller övrigt så är det bättre att inte blanda in en massa kemikalier när man ska fermentera.
 • Skötsel av grynen. Jag har hittat massor tips om hur man sköter om grynen på bästa sätt. Olika typer av socker, äggskal,citron mm mm Själv har jag hållit mig till ekologiskt socker, ett fikon eller några russin och ibland en liten nypa salt och det har funkat bra hittills.

 

Lycka till….

Det var det lycka till nu jag hoppas att ni blir lika förtjusta i Vatten kefir som mig. Jag brukar dricka lite Vatten kefir varje dag och tycker att det är ett toppen alternativ till läskedryck.

Kolla gärna på Youtube videon nedan om hur man gör Vatten kefir i lite större skala i USA.

/Maria